Obilježavanje 23. obljetnice “Oluje”


Dan uoči obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, članovi Gradskog odbora HDZ-a grada Siska predvođeni predsjednikom i zamjenikom župana Ivanom Celjakom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima ali i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Pritom su se prisjetili dana slave i veličanstvene pobjede u “Oluji” kojom je vraćen teritorijalni integritet nad dijelom Sisačko-moslavačke županije ali i ostalih dijelova Republike Hrvatske koji su bili okupirani od strane pobunjenih Srba, a sve s ciljem realiziranja plana o Velikoj Srbiji.

Oslobađanje hrvatskog teritorija započelo je 1. svibnja 1995.godine vojno-redarstvenom operacijom “Bljesak” s ciljem oslobađanja zapadne Slavonije. Kao odmazdu za “Bljesak” pobunjeni Srbi iz smjera Petrinje istog dana ispaljuju granatu koja usmrćuje civile na igralištu nogometnog kluba “Zmaj” u Novom Praćnu.

Nakon “Bljeska” uslijedio je posljednji pokušaj mirnog razrješenja problema pobunjenih područja 3. kolovoza 1995.godine. Međutim, pregovori nisu bili zadovoljavajući te je zadaću reintegriranja okupiranih područja dobila Hrvatska vojska operacijom “Oluja” koja je započela 4. kolovoza 1995.godine u 5 sati. Zadaća oslobađanja Banovine je bila posebno osjetljiva zbog blizine bojišnice Siska, ali i blizine Zagreba. Prvog dana “Oluje” osim granata na grad Sisak i okolna područja, pobunjeni Srbi ispaljuju i rakete zemlja-zemlja “Košava”, a jedna takva raketa pada i na kuću u ulici Ivana Gundulića te ju sravnjuje sa zemljom. Prvoga dana pogiba pet civila na području grada Siska. Pobjedom u “Oluji” prestaje svakodnevna ratna opasnost nad gradom Siskom i okolnim područjima.

Tijekom Domovinskog rata, koji je trajao od lipnja 1991. do kolovoza 1995.godine, naša je Domovina pretrpjela veliku materijalnu štetu. Sustavno su granatirani i uništavani stambeni objekti, bolnice, škole, crkve, kulturni spomenici… Jednom riječju, sve ono što je predstavljalo hrvatski nacionalni identitet i postojanje hrvatskoga naroda. No, gubitci ljudskih života, života naših heroja, koji su svoj život položili na oltar Domovine su nemjerljivi. Uz njih nas vežu uspomene i sjećanja njihovih najbližih; roditelja, supružnika, djece. Bolna sjećanja pomiješana s osjećajima ponosa i slave jer su sudjelovali u stvaranju hrvatske države, slobodne, suverene i samostalne. Stoga hvala svim hrvatskim braniteljima koji su se borili za sva buduća pokoljenja te pritom ostvarili san hrvatskoga naroda koji je stoljećima sanjao samostalnost njihove i naše Hrvatske!

Sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!