Obljetnica smrti prvog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca

 

Članovi Županijskog odbora HDZ-a Sisačko-moslavačke županije predvođeni predsjednikom i sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem te članovi Gradskog odbora HDZ-a grada Siska predvođeni predsjednikom i zamjenikom župana Ivanom Celjakom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, uz članove njegove obitelji, odali su počast prvom županu Sisačko-moslavačke županije, koji je preminuo na današnji dan 2011. godine.


Đuro Brodarac ostavio je trag u stvaranju i obrani hrvatske države kao organizator stvaranja oružanih snaga policije i Hrvatske vojske na području Sisačko-moslavačke županije, obnašavši funkcije načelnika Policijske uprave Sisak te Zapovjedništva obrane Banovine i Posavine. Godine 1993. postao je prvi župan Sisačko-moslavačke županije i navedenu funkciju obnašao je u čak tri mandata, sve do 2005. godine.
Svestran i iznimno cijenjen među hrvatskim braniteljima, obnašao je i druge funkcije poput predsjednika savjeta Hrvatskog centra za razminiranje, a bio je i dugogodišnji član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, te kratko 1995. godine i predsjednik Saveza.


Odajemo počast generalu Brodarcu ne samo kao istaknutom preminulom članu Hrvatske demokratske zajednice i članu Predsjedništva stranke, nego i čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti. Neka mu je laka hrvatska gruda za koju se borio, na ponos obranjene i danas ka razvoju usmjerene Sisačko-moslavačke županije.

 


 


 

Izvor: Sisački biografski leksikon/Đurđa Zorko,Jasminka Jagačić-Borić;Sisak, 2006.