Dan branitelja grada Siska

Članovi Mladeži i članovi Gradskog odbora HDZ-a grada Siska predvođeni predsjednikom i zamjenikom župana Sisačko-moslavačke županije,Ivanom Celjakom, sudjelovali su na obilježavanju Dana branitelja grada Siska. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio vlč. Grbešić, iskazali su pijetet svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote u borbi za samostalnu, suverenu i modernu Republiku Hrvatsku.

Borba za samostalnost naše države započinje završetkom prvih višestranačkih izbora 1990. godine. Događaji na kninskom području i prve barikade srpskih pobunjenika nagovijestile su kako taj proces osamostaljenja i razdruživanja neće biti nimalo lagan. Sve je eskaliralo oružanom pobunom i agresijom na hrvatski teritorij čija je kulminacija bila 1991. godine. Ta je godina označila prekretnicu u životima velike većine; gotovo preko noći sve se promijenilo. Radnici postaju ratnici koji staju u obranu Domovine i nakon gotovo tisuću godina postaju generacija koja je ostvarila san brojnih generacija o samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj.

Ratni vihor zahvatio je područje Banovine krajem lipnja 1991. godine kada srpski pobunjenici pod zaštitom JNA napadaju policijsku postaju Glina. Od toga dana započinju intenzivni topnički i pješački napadi na sva hrvatska sela i gradove na području Banovine i Pounja.

Na području grada Siska uz samu Rafineriju nafte i željezničku prugu nalazio se vojno-skladišni kompleks „Barutana“. Sam objekt predstavljao je sigurnosnu prijetnju za transport naftnih derivata i samo proizvodnju ukoliko bi se bojevo djelovalo s njegovog prostora.

Prvih dana rujna 1991. godine započinju pregovori sa zapovjednikom vojarne oko predaje „Barutane“. U pregovorima sudjeluju Stjepan Kolarec iz 57. SAMB-a i Josip Šikić iz 55. LAD-a PZO, a nakon 2 dana pregovora zapovjednik „Barutane“ predaje objekte i sredstva u njima Hrvatskoj vojsci. „Barutana“ je osvojena bez ijednog ispaljenog metka i bez ijednog izgubljenog života 3. rujna 1991. godine i time upisana u hrvatsku povijest kao prvi vojno-skladišni kompleks JNA u koji su ušle hrvatske postrojbe i u kojoj se zavijorila hrvatska zastava.

Zauzimanje „Barutane“ je označilo ujedno i početak borbe za zauzimanje ostalih vojarni JNA na području Republike Hrvatske.

Iako nam je iskustvo rata pokazalo lice zla u svom najgorem obliku, upravo u takvim situacijama životne vrijednosti se istaknu najviše. One životne vrijednosti zbog kojih su hrvatski branitelji položili svoje živote na oltar Domovine kako bi obranili naš Grad koji je bio i ostao Grad hrvatskih pobjeda.

Sretan Vam Dan branitelja grada Siska!