Većinom od 78 zastupnika, Hrvatski sabor potvrdio nove ministre u Vladi RH!


Sedmero novih ministara Vlade RH danas je popodne dobilo povjerenje Hrvatskog sabora. Apsolutna većina od 78 zastupnika glasovala je za nove članove Vlade, koji su potom prisegnuli da će dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone te se zauzimati za svekoliki razvoj Hrvatske.

Povjerenje je iskazano dr. sc. Davoru Božinoviću za ministra unutarnjih poslova, dr. sc. Tomislavu Ćoriću za ministra zaštite okoliša i energetike, Lovri Kuščeviću za ministra uprave, Draženu Bošnjakoviću za ministra pravosuđa, Marku Paviću za ministra rada i mirovinskog sustava, Predragu Štromaru za ministra graditeljstva i prostornoga uređenja te potpredsjednika Vlade i, na posljetku, prof. dr. sc. Blaženki Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja.

Furio Radin – potpredsjednik Sabora

Uoči glasovanja, predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković čestitao je tada još kandidatima za ministre na potpori koju su dobili na saborskim odborima:

– Republika Hrvatska temeljem Ustava, zakona i  međunarodnih konvencija štiti prava manjina na najvišoj razini. Stoga mi je posebno drago da je Klub nacionalnih manjina dio naše parlamentarne većine i da izvrsno surađujemo. Želim obavijestiti hrvatsku javnost da smo unutar HDZ-a i kroz razgovore s našim partnerima odlučili da zastupnik iz Kluba nacionalnih manjina Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Sabora.

Bez podjela u društvu

Nakon glasovanja o povjerenju, predsjednik Plenković čestitao je novoizabranim članovima Vlade:

– Ovim smo okončali jednu epizodu na dobrobit političke stabilnosti, funkcioniranja institucija i interesa građana. Upravo su me ti ciljevi motivirali da postignemo dogovor o rekonfiguraciji Vlade  te nastavku realizacije našeg programa i rješavanja ključnih problema za hrvatsko društvo. Pokazali smo da smo spremni na dijalog. Transformativne procese – koje sam dosad predvodio – nastavit ću i u razdoblju ispred nas: smanjivat ćemo antagonizme i podjele u društvu te nastojati okupiti političke partnere oko bitnih strateških odrednica – uz što širi konsenzus.

Zajednički rad

Istaknuo je da je odluka HNS-a o ulasku u Vladu RH bila ispravna i korisna te da će se zajednički nastaviti raditi na usuglašenim platformskim ciljevima:

– Radit ćemo na dobrobiti za sve hrvatske ljude. Očekujem politiku jedne Vlade u kojoj dogovaramo i usuglašavamo korake, a osobito one koji su važni za hrvatsku budućnost.