U Gradu Sisku je moguće da jedan čovjek paralelno bude direktor u 2 gradska poduzeća, da gradsko poduzeće ne isplaćuje plaće i da se ne poštuju sudske odluke


 

Da, sve navedeno je moguće. U Sisku.

Upravo takav jedan, vjerovali ili ne – slučaj događa se u Sisku i to ni više ni manje već u  poduzeću kojem je osnivač Grad Sisak, gdje ljudi mjesecima ne primaju plaću, gdje je isto u blokadi.

Na prošlim sjednicama Gradskog vijeća postavljali smo pitanja vezana uz nepoštivanje sudskih odluka te neisplatu plaća no i predstavnici medija svjedoci su kako konkretne odgovore nismo dobili. Stoga nam preostaje ovaj način kako bi javnost obavijestili što se to u režiji gradske vlasti u Sisku događa.


KRISTINA IKIĆ BANIČEK – JEDNAKIJA MEĐU JEDNAKIMA KAD SE RADI O PROVEDBI ZAKONA I SUDSKIH ODLUKA

Poduzeće Sisak projekti d.o.o., osnovano je 2008. godine kao trgovačko društvo u 100% vlasništvu Grada Siska, a na službenim stranicama stoji kako ima ulogu lokalne razvojne agencije i nositelj je stvaranja povoljnog i konkurentnog poslovnog okruženja u gradu Sisku kroz projekt „Unapređenje poslovne infrastrukture grada Siska“ te druge projekte trenutno u pripremi.

Pobjedom Kristine Ikić Baniček (SDP) na lokalnim izborima još 2013. godine, poduzeće preuzima novi direktor i u periodu od 11. lipnja 2013. do travnja 2014. godine uz novog direktora, zaposleno je još 5 novih djelatnika. U sistematizaciji su postojala i druga slobodna radna mjesta  budući su poslovne aktivnosti Društva tek trebala dosegnuti razinu operativnosti slijedom projektnih ciklusa.

Unatoč tome dvoje “starih” zaposlenika dobilo je otkaz uz izjave koje smo čitali po medijima, kako su “za groblje slonova”.

Potrebno je i istaknuti kako su Sisak projekti zastupani po jedinom članu Društva- Gradu Sisku čiji predstavnik u Skupštini Društva je Kristina Ikić Baničkek.


NA BROJ ZAPOSLENIH, IZNIMAN BROJ NOVIH DIREKTORA

Prosječan broj zaposlenih 31.12.2017. godine na nivou Društva bio je 7 djelatnika. Do svibnja 2018. izmijenila su se čak tri direktora, a nakon njih dolazi sadašnji direktor Srđan Marić koji je u isto vrijeme direktor poduzeća Gradska groblja Viktorovac. Odmah po dolasku, isti je kako smo čuli iz medija, uručio otkaz djelatnici koja je pravomoćnom sudskom odlukom morala biti vraćena na posao.


SUDSKI TROŠKOVI BIT ĆE OGROMNI – TKO ĆE IH PLATITI?

Žalosno je što se ovaj slijed nelogičnosti i na rubu zakona izvedivosti i provedivosti odluka, podmiruje iz gradskog proračuna, iz novaca poreznih obveznika.

Izgubljene sudske sporove, zaostale plaće, naknade i sudske troškove ne plaćaju bivši direktori Sisak-projekata ili jedina predstavnica Skupštine toga trgovačkog društva i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP).

Naime, neisplaćene bruto plaće, sudski troškovi i kamate, samo za ta dva radnika iznose blizu 2 milijuna kuna.

Situacija za radnike nije bolja ni u drugim gradskim poduzećima, punih 5 godina ne pregovara se sa sindikatima, ne dozvoljava se sklapanje kolektivnog ugovora.


ZAŠTO SE GRADSKA VLAST POSTAVLJA IZNAD ZAKONA, NE POŠTUJE SUDSKE ODLUKE I NE PROVODI IH?

Nanesena je financijska šteta koja je rezultat izgubljenih sudskih radnih sporova, a što je posljedica nezakonitih odluka.
Tražimo očitovanje odgovornih zašto se prešućuje situacija koja se događa sa gradskim poduzećem Sisak projekti.

Kako je moguće da zaposlenicima nije isplaćeno zaostalih 30-ak plaća koje su dodjeljene sudskom odlukom i da se i sada mjesecima ne isplaćuju plaće?

Isto tako, molimo novinare da prate razvoj situacije u gradskoj tvrtki koja posluje mimo odluka suda, kako se ne bi vršio pritisak na zaposlene u gradskom sustavu i pokušalo zataškati informacije.

Vezano za najave gradonačelnice o gašenju poduzeća Sisak projekti, upozoravamo kako postoji potencijalna opasnost za daleko veću financijsku štetu za gradski proračun, budući isto trgovačko društvo radi poslove prijave i provedbe projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije.

Ne zaboravimo kako je korisnik bespovratnih sredstava Grad Sisak, a partner u projektu Sisak projekti, što je vrlo strogo definirano u sklopljenim ugovorima o bespovratnom financiranju sa posredničkim tijelima na državnoj razini. Gašenjem i izbacivanjem partnera u projektu iz ugovora može rezultirati gubitkom i povratom bespovratnih sredstava!

Zakoni se moraju poštivati, a sudske odluke provoditi, tko god bio na vlasti i koliko se nekome one sviđale ili ne.

 

Gradska organizacija HDZ Sisak