SISKU SU HITNO POTREBNE KONKRETNE MJERE OBITELJSKE POLITIKE


Predstavnici Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Sisak, danas su u hotelu Panonija održali tiskovnu konferenciju na temu prvog dijela prijedloga obiteljskih mjera za sisačko područje, te odgovarali na brojna aktualna pitanja.

Uz predsjednika Ivana Celjaka, mag.iur., tiskovnoj su prisustvovale članice predsjedništva HDZ-a Sisak Ankica Grubišić i Vesna Štengl, ujedno i gradska vijećnica te članovi mladeži.

PAMETNO PLANIRANJE PRORAČUNA

Rujan je mjesec u kojem aktualna sisačka gradska vlast kreće s izradom proračuna za 2019. godinu, a ovo je tjedan u kojem je počela nova školska godina, tjedan u kojem se naša vrtićka djeca prilagođavaju u vrtićima, te je upravo početak rujna najprikladnije vrijeme za konkretne prijedloge obiteljskih mjera prema aktualnoj vlasti.

U planiranju proračuna za iduću godinu, tražimo od aktualne vlasti u Sisku da planiraju sredstva kojima će osigurati nižu cijenu vrtića u gradu Sisku, te sredstva kojima će osigurati besplatne udžbenike i radne blježnice za sve osnovnoškolce u školama u kojima je osnivač Grad Sisak.

RODITELJI PLAĆAJU NAJVIŠE CIJENE VRTIĆA

Alarmantan je podatak kako je cijena vrtića u Sisku viša od cijene vrtića u Zagrebu. Trenutno roditelji u gradski proračun uplaćuju za korištenje vrtićkih programa oko 6,8 milijuna kuna. Kada bi se prepolovila cijena vrtića u Sisku, roditelji bi uplaćivali oko 3,4 milijuna kuna a isto toliko je potrebno osigurati u proračunu.

Sigurni smo kako se mudrom preraspodjelom sredstava unutar postojećeg proračuna od 250 milijuna kuna može pronaći 3,4 milijuna kuna i barem prepoloviti iznos cijene vrtića.

VUKOVAR-GRAD HEROJ MOŽE, SISAK-GRAD HRVATSKIH POBJEDA NE MOŽE?

Slična situacija u gradu Sisku postoji i oko pitanja dodjele besplatnih udžbenika i radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, iznos koji to trenutno pokriva je oko 3,4 milijuna kuna. Za usporedbu, Grad Vukovar već 5. godinu za redom, osigurava svojim osnovnoškolcima besplatne udžbenike i radne bilježnice. Za provedbu demografske politike, Grad Vukovar izdavaja oko 15 milijuna kuna. Gdje je tu Sisak sa svojim mjerama?

Ovi iznosi se mogu osigurati unutar postojećeg proračuna, kvalitetnom preraspodjelom i time poboljšati kvaliteta obiteljskog života u Sisku.

Oko demografskih mjera i pronatalitetne politike ne bi trebalo biti razmimoilaženja, već bi trebao postojati kompromis svih sudionika političke scene u Sisku. Ove mjere su samo dio paketa mjera obiteljske politike koje je izradila Hrvatska demokratska zajednica u Sisku i mi znamo način na koji su navedene mjere vrlo lako provedive.

ZASTARJELA I NEAKTUALNA STRATEGIJA RAZVOJA GRADA SISKA

Svi naši raniji prijedlozi išli su u smjeru poboljšanja kvalitete života u gradu Sisku, HDZ je sa koalicijskim partnerima i ranije predlagao nižu cijenu vrtića, također smo izradili prijedlog kojim bi se u Sisku kroz projekt vrijedan 7 milijuna kuna, zaposlilo 50 dugotrajno nezaposlenih žena, no na žalost naši prijedlozi su odbijeni od strane vladajuće većine.

Nas to ne obeshrabruje, mi ćemo i dalje ići sa konkretnim prijedlozima, nastavit ćemo i sa amandmanima na proračun, a ostatak obiteljskih mjera predstavljat ćemo javnosti u prikladno vrijeme.

Nudimo ruku suradnje aktualnoj gradskoj vlasti oko demografskih mjera, jer sve je trenutno na razini izjava o mladima, a malo je konkretnih postupaka.

Primjerice u Strategiji razvoja Grada Siska koja je na snazi do 2020. godine ne postoje prijedlozi demografskih mjera. Pod dijelom Stanogradnja, nalazi se izgradnja stanova u naselju Eugen Kvaternik, a ti isti stanovi su useljeni još 2004. godine?!

Potrebno je provoditi kontinuiranu politiku i potrebno je suglasje svih razina vlasti u cilju zadržavanja mladih obitelji u Sisku i u cilju povratka onih koji su se iz Siska iselili.

RUJAN – MJESEC BRANITELJA GRADA SISKA

Na novinarsko pitanje o tome kako gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček u mjesecu stradavanja hrvatskih branitelja, između ostalog i Marijana Celjaka, oca predsjednika gradske organizacije, Ivana Celjaka, dovodi srpskog pjevača Bagaju da pjeva u sklopu jedne gradske manifestacije, predsjednik Celjak odgovorio je :

„Čitali smo ovih dana u nacionalnim medijima izjavu kako je srpski pjevač Bajaga pjevao ratno hušačke pjesme u okupiranom Kninu za vrijeme Domovinskog rata, kojima je motivirao srbočetnike da napadaju i ruše hrvatske kuće te razaraju hrvatske obitelji. Međutim, osoba koja je to izjavila, isto tako u medijima je to potom demantirala. Što se tiče bilo kojeg srpskog pjevača koji je pjevao ratno hušačke pjesme u vrijeme Domovinskog rata, naš stav je jasan: takav pjevač nije dobro došao u Sisak, nije dobro došao u grad hrvatskih pobjeda!

Trenutno smo u mjesecu u kojem se obilježava oslobađanje prve vojarne u Republici Hrvatskoj (03.09.), Barutane u Sisku i taj dan Grad Sisak obilježava kao Dan hrvatskih branitelja grada Siska, u mjesecu smo u kojem je oslobođena vojarna u Žažini, oslobođena Šašna Greda, 16.09. stradali su mnogi hrvatski branitelji na području Petrinje, mnogo je bilo poginulih i ranjenih i sasvim je razumljivo da su u tom mjesecu branitelji posebno emotivni i prilikom odabira pjevača za manifestacije u organizaciji Grada Siska, gradonačelnica bi trebala voditi računa o osjećajima hrvatskih branitelja.“

ČESTITKA SISAČKIM HEROJIMA KOJI SU PRIMILI POSEBNU ZAHVALU GRADA SISKA „MARIJAN CELJAK – JUNAK OBRANE GRADA SISKA U DOMOVINSKOM RATU“

Odgovarajući i na druga novinarska pitanja o dodjeli plakete „Marijan Celjak“ , predsjednik Celjak iskoristio je prigodu te u ime članica i članova Hrvatske demokratske zajednice Sisak, ponovo uputio iskrenu čestitku svim sisačkim herojima koji su zasluženo primili posebnu zahvalu Grada Siska „Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu“

„To su naši heroji koji su ostvarili tisućljetni san Hrvatica i Hrvata o Domovini i osigurali nam samostalnost države. To su naši sisački dečki koji su stavili na raspolaganje svoj život, svoje zdravlje, svoju mladost, da bi mi danas uživali u neovisnosti i slobodi. Čestitam im na zasluženom priznanju i ovoga puta.“

ZAPOVJEDNIKE SISAČKIH POSTROJBI IMENOVATI U ODBOR KOJI ODLUČUJE O DODJELI PLAKETE

Za dodjelu Plakete nisu jasno utvrđeni uvjeti, nisu utvrđeni kriteriji i mjerila po kojima se Plaketa dodjeljuje.

Stoga pozivamo aktualnu gradsku vlast da preispita uvjete, mjerila, kriterije kako ne bi dolazilo do određenih nesporazuma. Ispred Hrvatske demokratske zajednice predlažemo da se u Odbor koji odlučuje o dodjeli Plakete, imenuju zapovjednici sisačkih postrojbi jer su upravo oni najkompetentniji da donose takve odluke jer najbolje poznaju ratni put svojih suboraca.

ŠTO SE DOGAĐA NA SISAČKOJ KULTURNOJ SCENI

Još je jedno aktualno pitanje koje muči sisačku kulturnu scenu, a koje je zanimalo i novinare, a to je uklanjanje znaka sa zgrade Gradske Galerije Striegl za kojeg stručnjaci tvrde kako je idejno riješenje upravo Slave Striegla.
Gradska galerija Striegl ustanova je u vlasništvu Grada Siska i provodi svoju politiku. Čitali smo o angažmanu istaknutih sisačkih kulturnjaka vezano za vraćanje loga i mišljenja smo kako se i trebalo konzultirati upravo s njima. Treba vidjeti polaže li netko od obitelji, rođaka, pravo na idejno rješenje i time se ozbiljno trebaju baviti stručnjaci.

MOGUĆNOST ZATVARANJA INA-e U SISKU?

Svi znamo što generacijama znači INA, Rafinerija nafte u Sisku, znamo što znači gubitak jednog radnog mjesta u Sisku, naravno da je potrebno poduzeti apsolutno sve što je u našoj mogućnosti da se zadrži prerada nafte u Sisku, a vjerujem kako Vlada Republike Hrvatske čini sve što je moguće po tom pitanju.

Zamislite koliko bi se drugih obiteljskih mjera moglo pokriti i kroz projekte koje financira Europska unija te gospodarski ojačati Sisak kako bi i drugima postao mjestom privlačnim za život. Zagreb nije daleko, zašto zagrebačke mlade obitelji ne bi živjele u Sisku?

ZAŠTO SE ŠUTI O GRADSKOJ TVRTKI SISAK PROJEKTI?

Novinarsko pitanje o gradskoj tvrtki Sisak projekti tema je koja zaslužuje samostalnu tiskovnu. No ukratko, vijećnici Hrvatske demokratske zajednice i koalicije, na prošlim su sjednicama gradskog vijeća postavljali mnoga pitanja vezano uz blokadu, neisplatu plaća te otkaze zaposlenicima. Pogledajmo to pitanje u malo širem kontekstu:

Sisačko-moslavačka žuapnija je županija koja povlači najviše sredstava iz EU projekata, na žalost Grad Sisak nedovoljno povlači sredstva iz EU fondova, prijavljuje premali broj projekata.

Tvrtka Sisak projekti upravo je takva tvrtka koja bi trebala izrađivati projektne prijedloge kako bi Grad Sisak aplicirao na fondove EU. Premalo se koristi prilika za povlačenje sredstava, a Sisku ta sredstva itekako trebaju.

Konkretno govoreći, Grad Sisak veliki dio proračuna izdvaja na zaposlenike u sustavu, a postoje projekti u okviru kojih se sufinanciraju plaće zaposlenika kroz projekte. Na taj način bi Grad Sisak mogao smanjiti troškove za plaće zaposlenika, a novce preusmjeriti na neke druge projekte važne za kvalitetan život svih građana.