Održan XVIII Opći sabor HDZ-a u „Ciboni“


U subotu, 26. svibnja održan je XVIII Opći (izvještajni) sabor HDZ-a, najveće stranke u Hrvatskoj. Tom se prigodom u Košarkaškom centru „Dražen Petrović“ okupilo malo manje od 2000 izaslanika i oko 5000 sudionika s područja cijele Hrvatske. Saboru je nazočilo i 30-ak izaslanika i sudionika Gradske organizacije HDZ-a grada Siska predvođenih predsjednikom Ivanom Celjakom.

Predsjednik stranke Andrej Plenković, podnio je izvješće o radu stranke između XVII i XVIII Sabora HDZ-a, dok je glavni tajnik Gordan Jandroković podnio izvješće o organizacijskom djelovanju i poslovanju stranke.

Pozdravne govore održali su predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov te predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Najvažnija točka XVIII Općeg sabora je usvajanje novog Statuta stranke koji će dodatno osnažiti svoje članstvo i povećati razinu unutarstranačke demokracije. Izradila ga je radna skupina pod vodstvom Karla Resslera. Temeljni dokument stranke se nakon 18 godina te niza izmjena i dopuna, uvelike modernizirao i demokratizirao.

Novim Statutom djelomično se reformiraju tijela stranke te će se umjesto dosadašnjeg Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora oformiti Nacionalni odbor koji ih objedinjuje. Predsjedništvo će djelovati u užem i širem sastavu što uvelike povećava učinkovitost i brzinu rada. Biranje predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i potpredsjednika birat će se izravno po principu „jedan član-jedan glas“, a uvodi se još i niz poboljšanja u funkcioniranju stranke kao primjerice jačanje teritorijalnih organizacija.

Nakon provedene rasprave o izvještajima i Statutu, zaključeno je kako je Hrvatska demokratska zajednica bila i ostaje relevantna politička snaga, jedina koja može iznijeti teško breme političkih izazova i ekonomskih reformi za boljitak svih državljana Republike Hrvatske.