HDZ je konsolidiran i čvrsto pozicioniran na desnom centru – radimo ozbiljno i odgovorno!


Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije – održanoj u povodu obilježavanja Dana Zagrebačke županije.

Nakon svečane sjednice, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Ostvarena politička stabilnost

Osvrnuo se na godinu dana otkako je preuzeo stranku te istaknuo da je HDZ konsolidiran i čvrsto pozicioniran na desnom centru, dok je na državnoj razini ostvarena politička stabilnost. Dodao je kako se zalaže za ozbiljan politički mainstream – koji je svojim politikama i rezultatima u stanju poraziti demagoške i populističke snage.

– HDZ je konsolidiran, čvrsto pozicioniran na desnom centru, upravo tamo gdje sam i želio u vrijeme unutarstranačke kampanje i u mom programu koji je imao zadaće: vratiti povjerenje u politiku i osigurati vjerodostojnost HDZ-a, te učiniti stranku poželjnim partnerom drugim političkim strankama.

Gospodarstvo i nacionalni interesi

Naglasio je da je HDZ ostvario pobjedu na parlamentarnim i lokalnim izborima, uspješno rekonfigurirao Vladu, te se nosio s brojnim izazovima koji nisu bili planirani u programu rada Vlade, jer su brojna pitanja hrvatske tranzicije isplivala i došla na dnevni red.

– S gospodarskim, socijalnim, pa i međunarodnim aspektima našeg svakodnevnog rada nosimo se čvrsto i postojano, na tragu zaštite naših interesa, stabilizacije gospodarstva i financijskog sustava.

Naglasio je da vjeruje u svoje suradnike, članove Vlade, koalicijske partnere, HNS, zastupnike manjina i drugih stranaka, te očekuje „angažirani rad na dobrobit hrvatskih ljudi u sljedeće tri godine“.

Atmosfera u društvu više nije ista

Odgovarajući na pitanje novinara o političkoj stabilnosti, Plenković je kazao da je ona ostvarena, te će u svom angažmanu ustrajati na borbi protiv populizma i demagogije.

– Politička stabilnost je apsolutno nešto što smo ostvarili. Ako pogledate ozračje, retoriku, atmosferu u društvu prije godinu, godinu i pol i danas – to više nije isti javni diskurs, to nije više isto društvo. Ima mnogo onih, posebice poraženih, koji forsiraju te teme i željeli bi se vratiti u antagonizirano ozračje hrvatskog društva. Ja to ne želim, radim na tome da ozbiljan, snažan, odgovoran politički mainstream – koji ima kapacitete upravljanja zemljom – može svojim djelovanjem, politikama i rezultatima poraziti demagoške i populističke snage.

Pitanje suočavanja s prošlošću

Na pitanje o „ideološkim temama“, istaknuo je da se pitanje suočavanja s prošlošću, a osobito s naslijeđem totalitarnih režima, u Hrvatskoj nije odvijalo kao kod drugih zemalja srednje i istočne Europe 90-ih godina prošlog stoljeća.

– Prvi predsjednik države i HDZ-a dr. Franjo Tuđman na određeni je način otvorio i zatvorio te teme, ne zato što nije želio raspravu o njima – nego zato što je Hrvatska tada kao žrtva velikosrpskog, Miloševićeva režima i ratne agresije imala druge prioritete. Težila je jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske – bez obzira na ideološke predznake i ostvarila u tom desetljeću svoje strateške ciljeve.

Nakon osnivanja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Plenković očekuje da će se u roku godine dana dobiti preporuke koje bi trebale „barem staviti, ako ne u okvir konsenzusa, onda barem prihvatljivog zajedničkog nazivnika određenje prema određenim povijesnim temama koje su i danas prisutne“.

Zahvala vatrogascima

Vezano za požare u obalnom području i otocima, predsjednik Plenković je zahvalio svima koji su angažirani u gašenju opožarenih područja.

– Ako bude potrebe, bit će angažirane i dodatne snage – kako bi se usred sezone spriječio slijed vrlo neugodnih požara.