Čestitka predsjednika Plenkovića hrvatskom narodu i hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice mr. sc. Andrej Plenković čestitao je Dan državnosti hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima. Čestitku donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Potvrda volje hrvatskog naroda

U teškim trenucima za Republiku Hrvatsku, prije 26 godina, Hrvatski sabor je donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Bila je to potvrda jasnog očitovanja volje hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države, iskazane i na referendumu o hrvatskoj samostalnosti održanom 19. svibnja 1991. godine.

Zahvalnost hrvatskim braniteljima

Slaveći Dan državnosti prisjećamo se zahtjevnog i dugog puta Hrvata prema samostalnoj državi. Stoga dugujemo trajno sjećanje i zahvalnost svima koji su obranili samostalnost, suverenost i cjelovitost Hrvatske u vrijeme agresije velikosrpskog Miloševićevog režima, a osobito hrvatskim braniteljima čija je žrtva ugrađena u temelje naše Domovine.

Te žrtve i angažman cijelog hrvatskog naroda obavezuju nas da ustrajno gradimo suvremeno demokratsko hrvatsko društvo.

Jačanje gospodarstva i povećanje zaposlenosti

Hrvatska je danas članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, predana ostvarenju strateških ciljeva – unapređenju odnosa sa susjednim zemljama, doprinosu globalnom miru i sigurnosti, jačanju međunarodnog prava i sustava međunarodnih odnosa kakav zajednički gradimo proteklih desetljeća.

Ostvarili smo političku stabilnost, postigli pozitivne gospodarske trendove kao dobar okvir za daljnji rast i razvoj. Nastavit ćemo s jačanjem konkurentnosti gospodarstva, povećanjem zaposlenosti te stabilizacijom javnih financija za bolji standard i demografsku revitalizaciju zemlje.

Drage Hrvatice i Hrvati u Domovini i inozemstvu, hrvatske građanke i građani, u ime Vlade Republike Hrvatske čestitam vam Dan državnosti!


Foto: licegradahr