Skandalozni odgovori gradonačelnice Ikić Baniček na vijećnička pitanja


Predsjednik HDZ-a Gradske organizacije Sisak Ivan Celjak, uz
 članove Kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a, HSP AS-a i HKS-a, održao je danas tiskovnu konferenciju za novinare.

Osvrnuo se na situaciju u Gradskom vijeću grada Siska te skandalozne pisane odgovore gradonačelnice Ikić Baniček gradskim oporbenim vijećnicima, koji su budući ne dobivaju jasne i precizne odgovore, prisiljeni odgovore tražiti pisanim putem.

 

Što je to razljutilo gradonačelnicu Ikić Baniček u pitanjima oporbenih vijećnika

 

Optužbe na račun novinara

Na konkretno vijećničko pitanje zašto nije dopušten ulazak novinaru HRT-a na sjednicu Gradskog vijeća na Aktualni sat, odgovoreno je da ćemo dobiti odgovor pisanim putem. I odgovor je stigao; u istom se ističe kako je novinar na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća ometao tijek sjednice zbog čega mu je zabranjen ulazak. No, u zapisu s te sjednice niti jednom riječju nije zabilježeno kako se radilo o remećenju rada Vijeća, štoviše novinar HRT-a na toj sjednici nije bio niti prisutan, te ju stoga nije mogao niti ometati.

Ignoriranje Odluka kulturnog vijeća o sredstvima za udruge

Vezano uz pitanje zašto je promijenjena Odluka Kulturnog vijeća grada Siska o dodjeli sredstava udrugama i hoće li gradonačelnica promjeniti članove istog Vijeća, dobili smo pisani odgovor kako je ono što je objavljeno u jednim dnevnim novinama, konkretno Jutarnjem listu, neistina. 

Podsjetimo, Jutarnjem listu izjavu je dao sam predsjednik Kulturnog vijeća, koji tvrdi da je gradonačelnica izignorirala prijedlog Odluke kulturnog vijeća za dodjelu sredstava udrugama i sama o istom odlučila, pa se postavlja pitanje tko zapravo ovdje govori neistinu?

Zašto nema odgovora o troškovima izgradnje Ledene dvorane na Zibelu?

Prošle godine gradonačelnica se hvalila sa 8,9 milijuna kuna viška prihoda u proračunu, međutim gledajući u godišnjem Financijskom izvještaju Grada Siska koji je dostupan i na službenim stranicama, vidljivo je kako je na početku 2017. godine višak prihoda bio 0 kuna, kao i na kraju godine 0 kuna, a da je manjak prihoda na početku 2017. godine bio 211.000,00 kuna i da je porastao na 8,9 milijuna kuna.  Zahtijevajući detaljnije pojašnjenje takvog financijskog izvještaja, gradonačelnica nije dala konstruktivan i smislen odgovor, aludirajući pritom da odgovor treba potražiti unutar HDZ-a. No činjenica je da HDZ nije u izvršnoj vlasti grada i ne gospodari gradskim novcem već petu godinu zaredom.

Upravo stoga, izradili smo Zaključak kojeg ćemo podnijeti predsjednici Gradskog vijeća da gradonačelnica podnese izvješće o utrošenim sredstvima za izgradnju Ledene dvorane Zibel, te koliko će se još utrošiti do završetka radova. Građani imaju pravo znati kako se raspolaže njihovim novcem!

Građani imaju pravo koristiti društvene domove 

Druga vrlo važna stvar za sugrađane je naš prijedlog dopune dnevnog reda već iduće sjednice Gradskog vijeća i to Zaključkom kojim ćemo tražiti Gradsko vijeće da obveže gradonačelnicu na donošenje nove Odluke o načinima i uvjetima korištenja društvenih domova te prostora mjesnih odbora i gradskih četvrti na području Grada Siska. Apsurd je da stanovnici prigradskih naselja ne mogu koristiti svoje domove besplatno, ne mogu ih koristiti za organizacije društvenih događanja, kulturnih aktivnosti i slično. 

Uz predsjednika Celjaka, tiskovnoj su prisustvovali vijećnici Darko Žak, Franjo Šaban, Željka Josić, Vesna Štengl i Darjan Vlahov te predsjednik HSLS-a Sisak Miljenko Žamarija.

 

Image


Iz medija:

https://www.radio-banovina.hr/sisacka-oporba-o-skandaloznim-odgovorima-gradonacelnice-na-vijecnicka-pitanja/

https://quirinusportal.com/2018/06/skandalozni-odgovori-gradonacelnice-na-vijecnicka-pitanja/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sisacka-gradonacelnica-hdz-i-kultura-ne-mogu-biti-u-istoj-recenici-sisak-vise-nece-financirati-poeziju-necije-ljubavnice/7443633/

http://portal53.hr/celjak-gradonacelnica-iznosi-svoja-osobna-razmisljanja-osobne-stavove-predstavlja-vlastitu-osobnost/

http://www.sisak.info/oporba-o-odgovorima-gradonacelnice-na-njihova-vijecnicka-pitanja/