U proračunu Grada Siska za 2019. opet nema božićnica za nezaposlene niti za umirovljenike, Galdovčanima se neće urediti ulice, Gradonačelnica će protivno Zakonu sama donositi Odluke za iznose veće od 1.000.000,00 kuna, smanjena su sredstava za udruge proizišle iz Domovinskog rata

29. studenog 2018. godine održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojen Proračun Grada Siska za 2019. godinu.

HDZ u suradnji s koalicijskim partnerima iznio je konkretna rješenja za izmjene pozicija proračuna kakvog ga je kreirala gradonačelnica Ikić Baniček. Ni ovaj put proračunom nisu za iduću godinu planirana sredstva za Božićnice nezaposlenima i umirovljenicima, uređenja Radničke i Poljske ulice, odbijena je dodatna potpora za rad vrtića Sisačke biskupije, povećanje sredstava za Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja…

Amandmane koje smo uložili financijski bi bili pokriveni iz sredstava namijenjenih za projekt Holandske kuće za kojeg smo predložili da ga Grad prijavi na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekta, čime bi se čak 2,4 milijuna kuna preusmjerilo na izgradnju prijeko potrebnog nogostupa u Poljskoj ulici te uređenje Radničke ulice u Gradskoj četvrti Galdovo. I to je Gradonačelnica odbila.

Odbijen je i amandman da se Gradonačelnici oduzme pravo da donosi odluke za vrijednosti veće od milijun kuna, jer je to i protivno članku 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji dopušta gradonačelniku samostalno odlučivanje do iznosa od 1.000.000,00 kuna. Iako je Zakon jasan, to ne sprječava Gradonačelnicu da primjenjuje svoje zakone.

I ovaj put na sjednici gradskog vijeća Gradonačelnica je opet ponovila kako je račun Grada Siska bio u suficitu tj. pozitivno poslovao bez gubitaka:

U 2018. godini Grad Sisak  je prihodovao više nego što je realizirano. U plusu je bio i ranijih godina, no on je bio posljedica štednje, a ne rasta prihoda

No mi javno objavljujemo tablicu koja je sastavni dio Odluke o raspodjeli sredstava poslovanja Grada Siska za 2017. godinu, iz koje je vidljivo tko i na koji način govori neistinu i obmanjuje javnost budući je jasno vidljivo kako je postojao Manjak prihoda i primitaka, tj. kako je Grad Sisak bio u minusu vrtoglavih 8.855.889,21 kuna.

 

Proračun koji je izglasan za 2019. godinu, između ostalih sadrži pozicije za kupnju službenih automobila, visoke troškove promocije Grada i obilježavanja prigodnih datuma i programa, u njemu nema božićnica za umirovljenike i nezaposlene te komunalnih ulaganja u ulice koje godinama vape za obnovom, smanjena su sredstava za udruge proizišle iz Domovinskog rata i vjerske zajednice.

Ostaje vidjeti koliko će ovako planirani proračun, zapravo biti realan.