TUGA KUKULJEVIĆEVA – NEKADA ŠKOLA TISUĆU OSMJEHA, SADA ZGRADA IZ KOJE RASTE KOROV

HDZ SISAK: Kristina Ikić Baniček zašto obnova OŠ Ivana Kukuljevića nije ni počela?

Nekada najglasnija po pitanju obnove, “vrišteći s plakata”, a kada su u pitanju gradski objekti koje je trebala obnavljati, nema odgovora.

Sisak, 21. kolovoza 2023. – Građani Siska se pitaju gdje je cijelo ljeto bila sisačka gradonačelnica, iz gradske neobnovljene škole raste drveće, a i po drugim gradskim objektima raste korov.

Tri mjeseca prošlo je od posljednje sjednice Gradskog vijeća, a dnevni red poprilično je siromašan i na njemu nema niti riječi o obnovi ili kako napreduju radovi na ključnim gradskim objektima. Iz tog razloga vijećnici HDZ-a Sisak na današnjoj sjednici neće sudjelovati.

NOVOASFALTIRANE PROMETNICE GRADA DRUGI DAN SE VEĆ RASKAPALE

A novih informacija niti ne može biti jer se tijekom ljetnih mjeseci gradonačelnica izgleda isključivo odmarala dok je grad sve više prekrivao korov, radovi na obnovi su minimalni.

Ono na što su se Siščani žalili i upozoravali cijelo ljeto da su se novo asfaltirane prometnice koje je Grad Sisak obnavljao, raskapale već drugi dan i onda potom opet asfaltirale, a novac iz Fonda solidarnosti EU namijenjen za obnovu Siska neslavno je propao jer ga gradsko vodstvo nije ni iskoristilo.

I potresom stradali Grad Petrinja i Grad Glina provode obnovu užeg centra grada jedino se Sisak, Kristina Ikić Baniček nije uhvatila posla obnove. Sad imamo pojedinačne objekte koji predstavljaju opasnost, neki dan se urušio dio zgrade u centru, od gradonačelnice ni traga ni glasa.

Sisak je nakon što je dobio status grada, tri desetljeća nakon, sada u mandatu Ikić Baniček bez aktivnih zgrada svih osnovnih škola, bez kazališta, bez kina, bez muzeja, bez Starog grada…popis je dugačak, sve ono što označava povijesni i kulturni identitet grada.

MALI SIŠČANI U SVOM RODNOM GRADU VIŠE NEMAJU NI KINO NI KAZALIŠTE

Zanimljivo je kako su krenuli “neki radovi” na Kazalištu 21, gradonačelnica je čak bila u obilasku gradilišta, pa su se informacije o statusu istog pretvorile u tajno pitanje. Kazalište se nije obnovilo.

Zgrada Kristalne kocke vedrine prošla je još gore, stoji neobnovljena u centru grada i izgleda ne zaslužuje ni da ju se “obiđe”.

Što god pitate gradonačelnicu zašto ne obnavlja i zašto je dopustila da novci propadnu i gdje je 2 mjeseca bila prošlo ljeto i 2 mjeseca ovo ljeto, dok grad stagnira, odgovora nema. Ne samo da nije bilo gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, u gradu se nije moglo vidjeti ni njenog zamjenika Marka Kričku glavnog tajnika SDP-a a kojeg je pitanje je li bavljenje Siskom stavio na drugo mjesto prihvativši se funkcije u stranci u Zagrebu koju obavlja sada profesionalno.

TKO JE UPRAVLJAO SISKOM POSLJEDNJA DVA MJESECA?

Imali smo snažno nevrijeme, poplave, građani su se žalili na neodržavanje grada, na smeće, na prljava i zapuštena igrališta, neodržavanje groblja, prometnica…

Tijekom ljeta, asfaltirala se tek poneka prometnica. No vidjeli smo kako ide s obnovom prometnica u Sisku u nadležnosti gradske uprave.

TUGA KUKULJEVIĆEVA – NEKADA ŠKOLA TISUĆU OSMJEHA, SADA ZGRADA IZ KOJE RASTE KOROV

Uskoro će i nova školska godina i dok Sisačko-moslavačka županija obnavlja škole diljem županije, a posebice sisačku Gimnaziju koja će se uskoro otvoriti, OŠ Ivana Kukuljevića koja je u nadležnosti Grada Siska još uvijek nije obnovljena, dapače radovi nisu ni započeli.

Trenutno jedino što se na školi razvija je vegetacija koja je počela rasti iz dimnjaka.

– Školarci će tako još jednu godinu morati ići u OŠ 22. lipnja i to u dvije smjene, a roditelji će morati plaćati skuplji dnevniboravak. I na prošloj sjednici Gradskog vijeća u svibnju pitao sam što je s izradom dokumentacije potrebne za početak radova na školi i nisam dobio konkretan odgovor, kao ni objašnjenje na pitanje znači li to da 12,8 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti neće biti iskorišteno za obnovu škole. A još u travnju je Ikičkin pročelnik Grgurač uvjeravao kako će konstruktivna obnova škole biti gotova do 30. lipnja, a cjelovita obnova do 30. kolovoza. Znali smo da su to laži, da se obmanjuje sisačke roditelje i njihovu djecu, a sada i javnost vidi istinu

– komentirao je Tomislav Kralj, predsjednik GO HDZ-a Sisak i gradski vijećnik.

Od svih javnih objekata nabrojanih u lanjskoj prezentaciji gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja su spremna za obnovu, u potpunosti je završena samo zgrada u Gajevoj 1 u koju se uselio ured gradonačelnice.

Nekoliko metara niže školu Kukuljevića kao da su zaboravili.

Tko je odredio da je gradonačelničin ured prioritet nad djecom koja trebaju školu?

Ne samo da je obnovljen prostor u Gajevoj ulici gdje je ured Ikić Baniček, nego umjesto škole, radovi su krenuli opet, tamo gdje su uredi, na gradskoj vijećnici.

I kad zbrojimo sve što je gradonačelnica prezentirala, od odobrenih 27 milijuna eura za obnovu potrošeno je nešto manje od 5 milijuna eura.

Sramotno i poraz rada čitavog gradskog vodstva i svih koji podupiru ovakvu politiku neobnove grada.

– A za vrijeme ljetnog odmora gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, s druge strane imate ljude koji isto rade i provode obnovu, navest ću primjer Sisačko-moslavačke županije koja bez prestanka obnavlja i uređuje objekte i prometnice pa čak i one u nadležnosti Grada Siska. Tako je županija napravila cestu od Svinjičkog prema Brezovici koja spaja Donju Posavinu i Moslavinu i za koju njeni stanovnici kažu da život znači. Cesta je inače u nadležnosti Grada Siska, a ne županije, no nikad nije bila asfaltirana. Stoga je Sisačko-moslavačka županija zatražila suglasnost od Grada Siska za ovu cestu te je putem Županijske uprave za ceste uložila 1,1 milijun eura u njenu modernizaciju i sanaciju – kaže Kralj.

Za radove i napredak ipak je potrebno biti na terenu, a ne se dva mjeseca – odmarati.

Izgleda li vama Sisak kao bogato uređeni grad, kao grad s ekskluzivnim sadržajima, grad koji je pun života, pa se gradsko vodstvo može otisnuti na morska bespuća na par mjeseci?

Nikad lošija situacija, nikad manje projekata za napredak grada, naša djeca nemaju gdje izaći u kazalište, u kino…zapravo naša djeca nemaju ni osnovno, pravo na obnovljeni objekt škole da se ne gužvaju s učenicima 22. lipnja koji isto također trebaju imati pravo na jednosmjensku nastavu i sadržaje u svojoj školi.

Kristina Ikić Baniček ako već niste sposobni obnoviti gradsku školu, prepustite to ljudima koji znaju, a Sisak…Sisak i onako može bez ovakvog vodstva, pokazali ste to svojim odlaskom iz ovog grada prije 2 mjeseca.

Kruha i igara koje ćete se truditi dati Siščanima kroz neke koncerte sada na kraju kolovoza, neće izbrisati činjenicu da niste ništa u cijelosti obnovili, da djeca nemaju svoju školu i da ste prije samo 3 mjeseca OPET kreditno zadužili grad za 15 MILIJUNA EURA.

Sisak će zaboraviti “kruha i igara”, ali ugrožena djetinjstva u neobnovljenom gradu neće VAM ZABORAVITI NIKADA.