Tribina „Branitelji i mladi-međugeneracijska solidarnost i razumijevanje“

Uoči Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, 17. listopada na inicijativu Gradske organizacije mladeži HDZ-a grada Siska, u prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije održana je Tribina „Branitelji i mladi-međugeneracijska solidarnost i razumijevanje“. Osim članova županijske i gradske mladeži HDZ-a, Tribini su nazočili i gosti iz Zagreba, članovi mladeži iz PO HDZ NZZ područni odbor HDZ-a Novi Zagreb Zapad.

Sudionici Tribine bili su Marin Jakopović, pripadnik 57. SAMB-a, kasnije 57. brigade HV „Marijan Celjak“ i član Udruge ratnih veterana 57. SAMB „Marijan Celjak“; Željko Gršić, pripadnik 57. SAMB-a i SJP Osa Sisak, tajnik Udruge SJP Osa Sisak; Nenad Bužanić, pripadnik 2. gardijske brigade „Grom“, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“. Moderator Tribine bio je Ivica Valent, viši kustos Gradskog muzeja Sisak, koji dugi niz godina surađuje s braniteljskim udrugama u provođenju edukativnih projekata. Područje njegovog znanstvenog interesa je proučavanje vojne povijesti i vremena Domovinskog rata na području grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Tematika Tribine bila je panel rasprava o dragovoljcima, hrvatskim braniteljima i ratnim veteranima u vrijeme obrane naše Domovine i u poratno vrijeme te doprinos izgradnji suvremenog društva i očuvanje povijesne istine o Domovinskom ratu kroz aktivnosti braniteljskih udruga. Svi su panelisti u vrijeme Domovinskog rata bili mladi te su posjetiteljima ispričali i kako su doživjeli prve ratne dane i s kojom mišlju su se uključili u obranu Domovine.

Mladež HDZ-a pokrenula je ovu inicijativu s ciljem upoznavanja šire javnosti, posebice mladih, s edukativnim programima udruga ratnih veterana, tematski vezanih uz promicanje istine o Domovinskom ratu i prisjećanje na vremena stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske.