TOMČEV PUT

Galdovo kaptolsko – Tomčev put

Galdovo Kaptolsko zempljopisno obuhvaća prostor između ulica: Ivana Fistrovića (zaobilaznica) od Vatrogasne ulice do Ulice Ferde Hefelea sa sjevero-zapada te Ulica Mije Goričkog od Elektre do Herbosa, Ulice Savskih žrtava uz Savu i Ulice Tome Bakaća do Starog grada s jugoistoka. Drugačije gledano, naselje je omeđeno Savom, željezničkom prugom i Kupom od ušča u Savu do željezničkog mosta.

U naselju živi oko 3.000 stanovnika. Od toga broja u popisu birača je trenutno 1.680 građana. Stanovništvo u ovom TO većinom je smješteno u privatnim stambenim objektima s manjim okućnicama, a tek manji dio živi u novoizgrađenim stambenim zgradama u Ulici Dubravka Pukšeca i zgradama smještenim iza benziske postaje Crodux-a.

Od znamenitih građevina ovog naselja vrijedi izdvojiti trđavu Stari grad, Kapelicu sv. Antuna Padovanskog, Vatrogasni dom, Odjel Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju („Jodno“).

Povijesni naziv naselja je Galdovo Kaptolsko, a uvriježeni naziv Tomčev put koji datira iz kraja 19.st., dobiven je po kirijašu Ivanu Tomcu koji je svojevoljno navažao građivinskim otpadom zemljani poljski put od željezničke rampe (današnji pothodnik kod tržnice i ulice Ive Rukavine) pa sve do Save (danas Ul. T. Bakaća Erdodya).

Nakon šezdesetih godina pa do danas, stasale su nove generacije mladih, što rođenjem, što doseljenjem, privučeni blizinom centra grada i relativnom mirnoćom kvarta što pogoduje kvaliteti života u njemu. Sruktura stanovništva sve se više mijenja, od prije pretežito poljoprivrednog do sada znatno više visokoobrazovano zastupljenog stanovništa. Tomčev put je do danas dao gradu Sisku niz istaknutih profesora, liječnika , pravnika i drugih javnih djelatnika.

Mnogi mladi Siščani s područja Tomčevog puta stali su na branik Domovine, uključili se u prve dragovoljačke postrojbe i dali svoj doprinos u Domovinskom ratu.

U Kraljevčanima kod Petrinje, 15. srpnja 1991. godine, u 27. godini života, od tenkovske granate, poginuo je Dubravko Pukšec Puki, koji je s roditeljima živio na Tomčevom putu, a kojeg svi pamte kao tihog, samozatajnog i nadasve hrabrog mladića. U čast Dubravku Pukšecu, prvom poginulom hrvatskom branitelju s područja grada Siska, jedna ulica u Tomčevom putu nosi njegovo ime. Od 2010. godine održava se Memorijalni malonogometni  turnir “Dubravko Pukšec˝.

Na zgradi Mjesnog odbora Galdovo Kaptolsko 12. lipnja 2010. godine svečano je otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama te sudionicima Domovinskog rata s područja ovog Mjesnog odbora.

Već tradicionalno, ispred kapelice Sv. Antuna Padovanskog (obnovljena 13. lipnja 2008. godine) u Ulici Tome Bakača Erdodya održava se Sveta misa u povodu blagdana Sv. Antuna Padovanskog.

T.O. HDZ-a Sisak Galdovo Kaptolsko, osnovano je u jesen / zimu 1990. na incijativu pok. Marijana Dubravca koji je bio i prvi tajnik ogranka, a predsjednici su redom bili: Ivica Kraker, Siniša Kristić, Zdravko Tomljenović, Gordana Deklman, Milan Keser, Zdravko Ivančić, Ante Krpan te sada Henrih Zaplatić.

 

PREDSJEDNIK TO GALDOVO ERDEDSKO KAPTOLSKO

Henrih Zaplatić

Dobriše Cesarića 27
44000 Sisak

Kontakt E-mail: hzaplati@gmail.com

Mob: 098 195 9913