SVEČANO OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA OSNUTKA SISAČKOG HDZ-A

U Sisku, gradu u kojem mostovi ljube rijeke, sinoć je uz zvuke Hrvatske himne i domoljubne pjesme započela večer prisjećanja na vrijeme kada su se okupili oni, koji su u slobodu vjerovali, a nisu na nju smjeli ni pomišljati. U gradu u kojem započinje i kola naša povijest, duboko srasla s koritima njegovih rijeka, svečano je uz vokaliste FA I. G. Kovačić, proslavljena 29. obljetnica osnutka sisačkog HDZ-a.

Dana 28. listopada 1989. godine osniva se jedna od najstarijih organizacija stranke, točnije Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Sisak na čelu s ljudima koji su hrabrost, upornost i domoljublje stavili na prvo mjesto ispred svojih života i života svojih najmilijih. U to vrijeme, ni ne sluteći, njihova ideja i požrtvovnost odigrali su veliku ulogu u životu građana Republike Hrvatske i to one neovisne i demokratske, kakvu su tada samo sanjali.

Sanjari ili vizionari, kako god ih nazivali, bili su:

Ivan Bobetko, Ivan Kovačić, Mijo Kozlović, Zlatko Paripović, Ante Živković, Stjepan Šterc, Nada Kušec, Berislav Gmaz, Dijana Rexepi, Ante Milas, Ivan Žarković, Ivo Tole, Zoran Agarević, Boris Pospišil, Mato Brajković, Stjepan Brajković, Josip Brajković, Mladen Gorup, Zdenko Bobetko, Josip Cesarec, Ivan Radičević, Marijan Bogeljić, Drago Bjelogravić, Ivica Koračić, Stjepan Stanković, Juraj Sopić, Stjepan Kušec, Davor Sertić.

Svečanoj večeri u prepunoj dvorani hotela Panonija prisustvovali su uz domaćina, zamjenika župana i predsjednika Gradske organizacije HDZ Sisak, Ivana Celjaka, predsjednik Vlade RH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednik stranke Darko Horvat,  ministar državne imovine i član Predsjedništva stranke Goran Marić, pomoćnik glavnog tajnika Josip Šarić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Roman Rosavec, saborski zastupnici Željka Josić i Stipo Šapina, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te članovi Središnjeg odbora stranke Mijo Šepak i Ivanka Roksandić ujedno i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije te predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Sisačko-moslavačke županije, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, Voditelj Odjela za medije, komunikacije i digitalne medije u Središnjici stranke Andrej Rora, brojni općinski načelnici i gradonačelnici, gosti iz Svete Klare i Velike Gorice te ostali simpatizeri i članovi stranke.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Sisak, Ivan Celjak u uvodnom govoru posebno se zahvalio osnivačima na hrabrosti i odvažnosti koju su pokazali početkom 90-ih godina te njihovim obiteljima i svim hrvatskim braniteljima koji su položili život za Domovinu. Hrvatska demokratska zajednica državotvorna je stranka, a neporeciv je doprinos prvog predsjednika Tuđmana ka ostvarenju tisućljetnog sna Hrvata o svojoj Domovini, te hrabrosti hrvatskih branitelja da taj san pretvore u javu. Danas je Republika Hrvatska moderna, europska država koja na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem ostvaruje napredak u gospodarskom, socijalnom, ekonomskom, kulturnom smislu. Ulaganje u razvoj gospodarstva, poduzetništva, malih obrta, zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, razvoj demografske politike, privlačenje EU sredstava, primjer su koji slijedimo i u Sisačko-moslavačkoj županiji na čelu s našim županom Ivom Žinićem.

Na području obrazovne i zdravstvene politike u gradu Sisku, Sisačko-moslavačka županija izdvaja golema sredstva i unatoč nemogućnosti suradnje s lokalnom vlašću, radimo sve na poboljšanju kvalitete života naših sugrađana i kad je u pitanju izgradnja tzv. Središnjeg paviljona odnosno objedinjenog hitnog prijema i dnevne bolnice, realizacija projekata koji uključuju opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom, te energetsku obnovu Doma zdravlja Sisak, unaprjeđenje djelatnosti srednješkolskog i visokoškolskog obrazovanja te ulaganje u školske i sportske objekte.

O iznimnoj važnosti ‘Grada hrvatskih pobjeda’, organiziranju hrvatskih branitelja, njihovoj velikoj ulozi i osnivanju Gradske organizacije HDZ-a Sisak 1989. godine, govorio je jedan od utemeljitelja Gradske organizacije HDZ-a Sisak Ivan Bobetko.

Župan Ivo Žinić osvrnuo se na pozitivne trendove u gospodarstvu koje je pokrenula Hrvatska demokratska zajednica na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem, ističući projekte koje je upravo Vlada omogućila da se razvijaju u našoj županiji, u suglasnosti s Europskom komisijom, a koji omogućuju ulazak strateških partnera u kutinsku Petrokemiju, što je preduvjet za restrukturiranje i dugoročno kvalitetno poslovanje te kompanije.

Govor predsjednika Vlade RH i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića praćen je posebnom pozornošću u prepunoj dvorani hotela budući je govorio o istaknutim projektima koje Vlada RH u svom mandatu provodi. Konkurentnije gospodarstvo, ravnomjerniji razvoj, jačanje vladavine prava, porast zaposlenosti, pad broja nezaposlenih osoba, više povučenih sredstava iz EU u odnosu na razdoblje prije ove Vlade, podizanje zdravstvenog standarda koji prvi put u prošloj godini nije generiralo gubitak, uspješno riješena kriza u Agrokoru, spašavanje tisuće radnih mjesta, samo su neke od sastavnica uspješne politike koja se provodi na državnoj razini.

Sve to ne bi bilo moguće danas u ovoj modernoj i demokratskoj državi da nije bilo hrvatskih branitelja, da nije bilo hrabrosti početkom 90-ih kada su se okupljali oko jedinstvene vizije o vlastitoj državi i upravo je ova sisačka gradska organizacija jedna od najstarijih organizacija Hrvatske demokratske zajednice također dala svoj obol.

Svim članovima i simpatizerima stranke, još jednom od srca čestitamo 29. rođendan stranke u Sisku!