Sisačko-moslavačka županija Sisak će učiniti centrom obrazovanja i izvrsnosti!

Zahvaljujući suradnji Ministarstva državne imovine i Sisačko-moslavačke županije, devastirana i prazna zgrada bivše domobranske vojarne, današnjim je svečanim činom potpisivanja Ugovora o darovanju, darovana Sisačko-moslavačkoj županiji.

Župan Ivo Žinić je uz zamjenike Ivana Celjaka i Romana Rosavca, u društvu saborskih zastupnika Stipe Šapine i Željke Josić, dekana Učiteljskog fakulteta Siniša Opić, dekanice Metalurškog fakulteta Zdenke Zovko Brodarac, prodekana Učiteljskog fakulteta Marka Badrića, ravnatelja Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak Tomislava Dujmenovića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Darjana Vlahova te nastavnika u Tehničkoj školi Sisak Stevčea Arsoski, potpisao Ugovor s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Ovo je prilika koja se čekala dugo vremena, da se stvore svi preduvjeti kako bi se Sisak učinio središtem obrazovanja i izvrsnosti, poželjnim mjestom za studente i učenike, da se budućim razvojem Regionalnog centra kompetentnosti stvaraju neprocjenjive mogućnosti obrazovanja mladih kadrova.

Osim regionalnog centra kompetentnosti u prostor Domobranske vojarne smjestile bi se i visokoškolske ustanove Metalurški fakultet u Sisku i Učiteljski fakultet, Odsjek u Petrinji. Sisačko-moslavačka žuapnija surađuje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem na studiju sestrinstva, stoga bi i ovo sveučilište bilo jedan od korisnika prostora.

Projekt koji bi predstavljao višemilijunsku investiciju koristili bi ne samo učenici Tehničke škole Sisak, već učenici ostalih srednjih škola koje su regionalno zastupljene (Sisak – Zagreb), a otvorene su i mogućnosti za obrazovanje odraslih u suradnji sa HZZ-om, te obrazovanje kadrova za potrebe regionalnog gospodarstva. U prostoru će se opremit i urediti devet novih praktikuma s najsuvremenijom opremom, za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, za elektroniku i automatizaciju, za robotiku, praktikum za obnovljive izvore energije koji će imati solarnu centralu i punionicu električnih automobila, za svemirsku tehnologiju i za električna te solarna vozila, Apple room, Microsoft room…

Iznimno važan dan za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije za područje obrazovanja, budući je ovo prilika da se grad Sisak učini centrom obrazovanja i izvrsnosti te privlačnim mjestom za školovanje svim budućim generacijama.