Iz Grada priznali da OŠ Ivana Kukuljevića tek sad ide u obnovu

Nakon dvije godine izostanka radova, gradska vlast očekuje da se konstruktivna obnova škole dovrši u mjesec dana. Kakva će biti kvaliteta tih radova, hoće naša djeca biti sigurna?

Sisak, 21. travnja 2023. – Nakon što su nas gradske vlasti proteklih godinu dana, u nekoliko navrata uvjeravale da obnova Osnovne škole Ivana Kukuljevića kreće, SDP-ov pročelnik za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač jučer je na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska priznao da obnova te škole treba krenuti tek sada. Iako im je trebalo gotovo 2.5 godine u kojoj je tek izrađena projektna dokumentacija, Grgurač nas sada uvjerava da će konstruktivna obnova, koja bi tek trebala krenuti kroz par tjedana, biti dovršena već do 30. lipnja. Može li nam, uz tako ubrzane i gotovo nerealne rokove, gradska vlast obećati da će konstruktivna obnova biti kvalitetno odrađena i da pri tome neće biti ugrožena sigurnost naše djece?

Gradska vlast nas je još u svibnju 2021. godine uvjeravala da kreće obnova spomenute škole te da će se učenici kroz pola godine vratiti u obnovljenu zgradu, no ništa se nije dogodilo. U listopadu prošle godine ponovno su nas uvjeravali u izvrsne vijesti kako obnova škole kreće od početka ove godine. Možemo li onda vjerovati jučerašnjoj najavi pročelnika Grgurača da će obnova krenuti kroz dva-tri tjedna, konstruktivna obnova biti gotova do 30. lipnja, a cjelovita obnova do 30. kolovoza?

Zbog naše djece i sugrađana želimo da se spomenute najave ostvare, ali poznajući dosadašnju praksu gradskih vlasti na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček, strahujemo da opet dobivamo lažna obećanja. A čak i ako je točno sve što su nam jučer najavili, moramo se zapitati kakva će biti kvaliteta tako ubrzanih radova, hoće li djeca naših sugrađana biti sigurna u školskim klupama u idućoj školskoj godini?

Rok za potrošnju sredstava iz Fonda solidarnosti EU ističe u lipnju ove godine, pa gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ubrzanim radovima pokušava potrošiti bar dio sredstava dodijeljenih za obnovu gradske imovine, iako nam već najavljuje kako će većinu tog novca vratiti, kriveći projektante, izvođače, konzervatore, zakone…. Sve osim sebe koja je glavna i odgovorna za obnovu gradske imovine i potrošnju preko 280 milijuna kuna koje joj je Vlada RH odobrila još prošle godine. I dalje čekamo transparentno izvješće o potrošnji tog novca. Gdje je, koliko ga je potrošila? Što je točno obnovljeno? Koliko sredstava iz Fonda solidarnosti ćete vratiti Europskoj uniji zbog svog nerada?