Dodjela uvjerenja polaznicima XII. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta

U Tuheljskim Toplicama, 11. listopada 2019. održana je svečana dodjela uvjerenja polaznicima XII. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Misija Zaklade je postati centar izvrsnosti za političko obrazovanje i političko savjetovanje, a njezine temeljne vrijednosti počivaju na socijalnoj pravdi političke zajednice. Cilj je Zaklade dati doprinos jačanju političke kulture, kulture dijaloga te podržavanje izgradnje i nadogradnje demokratskog društva i pravne države. Kvaliteti političkog obrazovanja svakako doprinose eminentni predavači s područja komunikologije, gospodarstva i političkih znanosti.

Uvjerenja je primilo ukupno 47 polaznica i polaznika ovog programa cjeloživotnog obrazovanja.

Svečanosti dodjele uvjerenja o završenom programu PA ZHDZ XII. generaciji polaznika nazočio je i sve okupljene pozdravio, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković.

Polaznike je uvodno pozdravio Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Pozdravnim riječima u ime inozemnih partnera nazočnima su se obratili Holger Haibach, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju te dr.h.c Doris Pack, članica uprave Zaklade Konrad Adenauer i predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke.

U ime predavača nazočnima se je obratio ministar zaštite okoliša i energetike, doc. dr. sc. Tomislav Ćorić, a u ime polaznika nazočnima se je obratio Tomislav Milunović, najbolji polaznik XII. generacije koji je zahvalio vodstvu Zaklade i predavačima na uloženom trudu i znanju.

Među polaznicama XII. generacije bila je i istaknuta članica sisačkog HDZ-a, Ivana Plavec, diplomirani etnolog i polonist. Osvrčući se na iskustva s Akademije Plavec je istaknula kako su predavanja i akademske obaveze subotom iziskivala brojna odricanja te usklađivanje poslovnih i obiteljskih obaveza.

“Akademija je bila veliki izazov za mene kao mladu zaposlenu osobu, suprugu i majku dvoje djece. No, kada postoji volja, dobra organizacija i prije svega podrška obitelji, sve se uspije posložiti.
Mišljenja sam kako je izuzetno važno povezivati politička i akademska znanja u politici orijentiranoj na mlade ljude. Stečena znanja i iskustvo u praksi treba usmjeriti na područja koja ta znanja zahtijevaju te djelovati u skladu s odgovornostima koje politika nameće”.
Usprkos brojnim obvezama, uspješno je završila Političku akademiju i još jednom naglasila kako je stečeno iskustvo ostavilo neizbrisiv trag na iskustveno praktičnoj razini svakog polaznika pa tako i nje same, a sklopljena prijateljstva preduvjet su daljnjeg kvalitetnog povezivanja polaznika Akademije i uspostava dugoročne suradnje na predstojećim projektima.