DJECA U SAMOIZOLACIJI NE POHAĐAJU VRTIĆ, NO SISAČKA GRADSKA VLAST NAPLAĆUJE RODITELJIMA PUNU CIJENU VRTIĆA

Sisak, 1. veljače 2022. godine – Nakon mnoštva prigovora i upita roditelja zašto moraju plaćati punu cijenu vrtića ako se primjerice dijete nalazi u samoizolaciji na početku mjeseca, te potom u drugoj polovini mjeseca, od sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček nema odgovora.

Danas je o problemu koji muči većinu roditelja čija djeca pohađaju sisačke gradske vrtiće javno govorio Tomislav Kralj, predsjednik Gradske organizacije HDZ Sisak, kojem su se obratili nezadovoljni Siščani.

Naime, sadašnjim pravilnikom djeca moraju opravdano izostati iz vrtića u kontinuitetu 15 dana kako bi roditelj ostvario pravo na plaćanje polovice iznosa.

Znači imamo slučaj djece koja početkom mjeseca završe u samoizolaciji, ako se vrate primjerice 10. u mjesecu, pohađaju par dana i opet završe u samoizolaciji, naravno ne svojom odgovornošću, i ponovo se vrate pred kraj mjeseca, efektivnog fizičkog pohađanja vrtića imaju 4, 5 radnih dana, no roditelji moraju platiti punu cijenu, jer se priznaje tek 15 dana u kontinuitetu.” – istaknuo je Tomislav Kralj.

Obzirom na nove okolnosti i uvjete u kojima radimo i borimo se protiv epidemije korona virusa, najmanje što možemo učiniti za sisačke roditelje je ova inicijativa, da ih se kada dijete ne može pohađati vrtić zbog samoizolacije, oslobodi plaćanja vrtića 50%, a ne inzistirati na izostanku 15 dana u kontinuitetu.

Dok drugi gradovi razmatraju smanjenje cijene vrtića, primjerice Grad Bjelovar je smanjio cijenu vrtića na 400 kuna, roditelji velikogoričke vrtićke djece bit će oslobođeni plaćanja vrtića za veljaču i ožujak, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček se ponaša kao da se nje to ne tiče.

Ne radi se samo o pojedinačnim nego i o izolacijama cijelih vrtićkih grupa, roditelji moraju uzimati bolovanje. Grad Sisak je osnivač Dječjeg vrtića Sisak Novi i Sisak Stari i kao takav dužan je odgovoriti na ovu situaciju i prihvatiti ovu inicijativu kojom će se olakšati sisačkim roditeljima.

Ovim putem javno tražimo da se prihvati inicijativa kojom će se:

– roditeljima za slučaj samoizolacije djeteta umanjiti iznos za plaćanje vrtića za 50%, ne uvjetovati im da dijete mora imati kontinuitet izostanka od 15 dana

– gradonačelnica Ikić Baniček treba ozbiljno razmotriti i mogućnost oslobađanja plaćanja vrtića.

Ukoliko gradonačelnica ne pokrene propisanu proceduru prema ovoj inicijativi, uputit ćemo ju na prvu iduću sjednicu Gradskog vijeća i očekujemo da ju podupru i ostali vijećnici.