Svečano obilježavanje Dana neovisnosti na području grada Siska

Članovi Gradskog odbora HDZ-a grada Siska predvođeni predsjednikom i zamjenikom župana Sisačko-moslavačke županije, Ivanom Celjakom, sudjelovali su na obilježavanju Dana neovisnosti Republike Hrvatske, čime su odali počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote u borbi za samostalnu Republiku Hrvatsku.

Svečanost obilježavanja Dana neovisnosti započela je u jutarnjim satima polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, koju je predvodio don Ivo Borić, kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac, a nastavila se paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Na području gradske četvrti Caprag, Dan neovisnosti se obilježava šestu godinu zaredom tradicionalnim puštanjem lanterni na tržnici Caprag. Ovaj hvale vrijedan događaj realizirala je Udruga ratnih veterana 57. SAMB-a u suradnji s UHDDR TO Sisak Novi. Obje udruge ratnih veterana i dragovoljaca već dugi niz godina osmišljavaju programe namijenjene našim najmlađim sugrađanima i tako aktivno sudjeluju u očuvanju spomena na najvažnije razdoblje u stvaranju Republike Hrvatske.

Od 2013. godine u programu obilježavanja uključeni su i naši najmlađi sugrađani, predškolci i učenici sisačkih osnovnih škola. I ove godine oni su marljivo u svojim školama, u suradnji sa svojim učiteljicama i učiteljima, stvarali likovne i literarne radove s tematikom Domovinskog rata. Svojom prezentacijom oduševili su sve prisutne, a najljepši su radovi bili nagrađeni.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Ivan Celjak, nazočio je događaju te nakon pozdrava svim nazočnima istaknuo kako je ovo jedna od najboljih manifestacija koja se provodi na području grada Siska, a uključuje prenošenje vrijednosti i spomena Domovinskog rata na mlađe generacije. Uz predsjednika GO HDZ-a Sisak proslavi obilježavanja nazočili su i članovi TO HDZ Caprag uz članove Vijeća gradske četvrti Caprag dio kojih je i sudjelovao u Domovinskom ratu i koji u miru rade na očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata u svom svakodnevnom radu i djelovanju.

Obilježavajući ovaj povijesni trenutak, prisjetili smo se i žrtve svih poginulih i nestalih branitelja koji su na trnovitom putu ka stvaranju samostalne, suverene i moderne Hrvatske države, vođeni idealima, pokazali spremnost na žrtvu te nesebično položili svoje živote na oltar Domovine.