DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA SISKA

Obrana Siska u Domovinskom ratu bila bi nemoguća, neizvediva bez hrvatskih branitelja kojih smo se danas prisjetili molitvom i paljenjem svijeća te polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana te kod križa na Gradskom groblju Viktorovac i u Capragu.

“Danas svjedočimo o istini Domovinskog rata, a osobito je važno da o ratu govore neposredni sudionici jer bi u budućnosti povijest mogao pisati netko drugi”

Moramo biti izrazito ponosni na činjenicu da je u lipnju 1991. godine u Sisku ustrojena prva dragovoljačka postrojba na području Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata.
Jedna od ključnih akcija bila je oslobođenje Barutane, prve oslobođene vojarne u RH u Domovinskom ratu. Oslobodili su je pripadnici 57. SAMB-a uz podršku pripadnika 55. LAD-a PZO. Barutana se nalazi u neposrednoj blizini željezničke pruge, dviju srednjih škola i jedne osnovne škole, pogona Rafinerije, Željezare, u blizini Termoelektrane, Janafa, nekoliko kilometara zračne linije od Komareva, u Capragu. Nekoliko kilometara zračne linije od Barutane na ulasku u Sisak, nalazila se radarska baza Šašna Greda koju je u vrijeme oslobođenja Barutane kontrolirao neprijatelj. Raketnu bazu Žažina također je kontrolirao neprijatelj. Stoga je zauzimanje ovih položaja bilo od ključlne važnosti za daljnju obranu grada.

Upravo je u Barutani danas održana svečana akademija na kojoj su dodjeljene Plakete Marijan Celjak – junak obrane Grada Siska u Domovinskom ratu, a posebno raduje činjenica da su neki od ovogodišnjih plaketa dodjeljene upravo onima koji su prošle godine bili izostavljeni, te odbijeni od strane Grada Siska kada smo ih predlagali za nagrade Grada Siska.

Posthumno su tako plakete dobili Dubravko Pukšec, naš prvi poginuli hrvatski branitelj s područja Siska u Domovinskom ratu, te pukovnik Berislav Pavičić i bojnik Marijan Šokčević, zapovjednici 57. SAMB-a poginuli tijekom Domovinskog rata.
Osim njih, plakete su dobili i pripadnica 57. SAMB-a Marijan Celjak, Senka Kramarić, pripadnik 101. brigade HV-e  Mirko Hrgović, razvodnik Senad Arapović, pripadnici 57. SAMB- a pukovnik Željko Srpak, poručnici Vladimir Rogošić i Asif Mujkić, narednik Siniša Periček iz GROM-ova, narednik Stjepan Bolčević iz ZMIN-a, te pripadnik 120. Brigade Ban Toma Bakač Mladen Pranić.

S posebnim ponosom, danas je uz roditelje poginulih hrvatskih branitelja i pripadnike 57. SAMB-a, obilježavanju Dana hrvatskih branitelja grada Siska prisustvovao zamjenik župana Ivan Celjak, mag. iur.

– Na današnji je dan 1991. godine oslobođena “Barutana”, prva oslobođena vojarna u Republici Hrvatskoj. Hrvatski su je branitelji oslobodili mirnim pregovorima bez ispaljenog metka, a zatečene su vojnike prevezli u vojarnu u Petrinji čime su pokazali veličinu, ljudskost te da žele mir i slobodu za svoje obitelji i sugrađane. Danas smo okrenuti stvaranju boljih uvjeta za život u sadašnjosti, međutim tijekom obilježavanja važnih događaja iz vremena Domovinskog rata, potrebno je govoriti o ovim činjenicama jer u protivnom bi u budućnosti povijest mogao pisati netko drugi.