Totalni potop SDP-ove i MOST-ove politike oko opasnog otpada u Sisku

Politički igrokaz u režiji sisačkog SDP-a i MOST-a

Danas je klub vijećnika HDZ, HSLS, HKS i nezavisna V. Vukelić, održao tiskovnu koferenciju vezano uz politički igrokaz koji su vladajući (SDP, MOST, HSS braće Radić) pripremili na sjednici Gradskog vijeća.

Skladištenje i obrada opasnog otpada na području Južne industrijske zone Novo Pračno važna je tema za budućnost svih stanovnika Siska a osobito stanovnika okolnih naselja Novog Pračna, Capraga, Naselja, Galdova, Topolovca te podržavamo nastojanje Siščana okupljenih u Građansku inicijativu u borbi za osiguranje kvalitetnih uvjeta za život.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček vjerojatno je po ustaljenoj praksi osobno zvala, slala mailove ili vukla za rukav svog SDP-ovog kolegu, gradonačelnika Rijeke da mu ponudi Sisak kao destinaciju za tvrtku koju građani Rijeke zbog smrada i straha od zagađenja tjeraju iz njihovog grada. Ovog puta bez medija i s figom u džepu prema Siščanima za razliku od 2015. kada je „Kristina za Sisak“ pozirala pred medijima potpisujući ugovore o pravu građenja s tvrtkama Scateo, Mittelenergy, EPI Consulting i tvrtkom DIV za koje je obećala da će u toj istoj Južnoj industrijskoj zoni Novo Pračno uložiti ukupno oko čak 95 milijuna eura (?!!) i zaposliti oko 430 radnika (?!!) s kooperantima. Niti jedna od tih tvrtki nije uložila ni jednu kunu u Sisak i nije zaposlila niti jednog Siščana.

Zbog poznavanja rada gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, izgovorenih neistina, od javnosti skrivenog dolaska tvrtke koja obrađuje opasan otpad te nevjerodostojnosti MOST-ovih vijećnika koji se u javnosti predstavljaju da podržavaju Maticu hrvatsku u sprječavanju nakane gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da ih izbaci iz prostora koji Matica koristi duže od 15 godina a onda MOST-ova predsjednica Gradskog vijeća ne dopusti da se zakonita točka vezana uz Maticu hrvatsku uvrsti na dnevni red sjednice Gradskog vijeća, izražavamo  sumnju da je prihvaćanje Zaključka vezanog uz opasni otpad politički igrokaz za javnost u režiji MOST-a i SDP-a pod vodstvom gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

Bojimo se da su MOST-ovi vijećnici i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček dogovorili da se predloži neprovediv Zaključak vezan uz opasni otpad koji je na rubu zakonitosti s ciljem da lažno prikažu brigu za interes građana a onda se opravdaju da se Zaključak ne može provesti.

Iz sadržaja Zaključka proizlazi da gradonačelnica mora osnovati kontrolno tijelo za mjerenje kakvoće zraka, vode i tla u roku od 15 dana od dana donošenja Zaključka. Zatim da kontrolno tijelo mora svaki mjesec podnositi izvješće nadležnom upravnom odijelu Grada Siska a nadležni upravni odjel bi sukladno Zaključku trebao postaviti mjerne uređaje na području Grada Siska kako bi se na dnevnoj bazi mogla očitavati kakvoća zraka, vode i tla.

Da bi kontrolno tijelo moglo podnositi izvješća o kakvoći zraka, vode i tla, mjerni uređaji moraju biti postavljeni. Da bi se mjerni uređaji postavili potrebno ih je kupiti. S obzirom da u Proračunu za 2019. nisu predviđena sredstva za kupnju mjernih uređaja, mora se ići u rebalans Proračuna, te se mora provesti postupak javne nabave. Zakonski je nemoguće da se postupak pripreme i donošenja rebalansa, postupak provedbe javne nabave, postavljanje kupljenih uređaja provede do 30.06.2019. do kada bi najkasnije kontrolno tijelo trebalo predati izvješće o kvaliteti zraka, vode i tla u Sisku, što proizlazi iz sadržaja Zaključka.

Nismo dobili odgovor na pitanja zašto predlagatelj Predrag Sekulić (MOST) traži od gradonačelnice da formira kontrolno tijelo kad takvo kontrolno tijelo može osnovati Gradsko vijeće u skladu s člankom 15. Poslovnika Gradskog vijeća, kojem je na čelu Ivana Krčelić (MOST) a koje bi tada bilo odgovorno Gradskom vijeću a ne gradonačelnici, zatim koliko bi bilo članova tog kontrolnog tijela, koji su to stručnjaci, znanstvenici, koji je trošak njihovog rada, gdje bi bili ti uređaji, koliko bi postavili mjernih uređaja, kako bi mjerili zagađenje voda, kojih voda, naših rijeka, podzemnih voda, stajačica, na kojim lokacijama bi mjerili kakvoću zraka, koliko je potrebno novčanih sredstava da se osigura kvalitetno i pouzdano mjerenje kakvoće zraka, vode i tla što nam je svima u interesu.

Nismo dobili odgovor na važno pitanje zašto MOST koji čini većinu u Gradskom vijeću Grada Siska na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća nije iskoristio gradske službe koje su mu na raspolaganju i pripremili jasan, određen i provediv Zaključak vezan uz obradu opasnog otpada.

Klub vijećnika HDZ, HSLS, HKS i nezavisna vijećnica Vlatka Vukelić podržao je Prijedlog Zaključka o raspravi o obradi i zbrinjavanju opasnog i neopasnog otpada u gradu Sisku jer se protivimo obradi opasnog otpada na području Novog Pračna iako smatramo da je Zaključak nedovoljno jasan, bojimo se da je, u rokovima koji su određeni teško provediv te nam bez mjernih uređaja „smrdi“ na MOST-ov populizam i dogovor s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

 

Klub vijećnika

HDZ, HSLS, HKS i nezavisna vijećnica Vlatka Vukelić