Na putu prema Donjoj Posavini – mjesta koja život znače

Mjesta prema Posavini te sama Donja Posavina zaista su mjesta koja pozivaju na život.
Plodne njive, blizina Parka prirode Lonjsko polje, bogata kulturna ostavština i naslijeđe koje se prenosi generacijama, dio su potencijala koje vidimo kao prednosti ovoga kraja u odnosu na druga ruralna područja u Hrvatskoj. “

Ne može se svaka županija pohvaliti kako unutar svojih granica ima Park prirode, kako obiluje brojnim autohtonim vrstama, s velikim potencijalom za razvoj seoskog turizma, ali i brojnim mladim obiteljima koje se odlučuju ostati živjeti i podizati svoju djecu na selu.

Upravo zbog toga Sisačko-moslavačka županija nastoji koliko je god moguće, pomagati razvoju sela u Donjoj Posavini jer bez aktivnog stanovništva, sela će izumrijeti.

Podizanje zdravstvenog standarda, pomoć školstvu (premda su osnovne škole u domeni Grada Siska), pomoć Dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kulturno umjetničkim društvima, udrugama, svima onima koji nastoje da zajednica živi i da se okuplja, prepoznati su od strane Sisačko-moslavačke županije i župana Ive Žinića kroz ulogu važnog partnera.

PODIZANJE ZDRAVSTVENOG STANDARDA

“Važno je biti s ljudima na terenu jer je to prigoda čuti koje su to stvari od životne važnosti za pojedino mjesto, a o kojem ne možemo steći puni dojam putem papira koje čitamo sjedeći u uredu.”

Kao zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Ivan Celjak, ujedno predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Sisak, upoznat s potrebom opremanja ambulante u Gušću, angažirao se u suradnji s ravnateljicom Doma zdravlja Sisak Ankicom Grubišić te predsjednikom Mjesnog odbora Dragom Popovićem, oko ulaganja u ovaj objekt primarne zdravstvene zaštite te je tako za potrebe pacijenata kupljena medicinska oprema i pribor.

Ulaganja su izvršena i u ambulantu u Topolovcu! Mještani Topolovca izvjestili su zamjenika župana o potrebi prilagodbe ulaza za osobe s invaliditetom te starije i nemoćne osobe, te su tako postavljeni rukohvati i nadstrešnica, a u sklopu redovitog održavanja prostorije ambulante osvježene su novom bojom.

 

ŠKOLSTVO

Osim zdravstvenog standarda, premda je u domeni Grada Siska, pažnja se posvećuje i školskom standardu. U Gušću smo ove godine proslavili veliku obljetnicu 160 godina rada Osnovne škole. Mnoge generacije učenica i učenika upravo ovdje stekli su znanje, obrazovanje i vještine kojima su kasnije pomogli u promociji Donje Posavine, razvoju našeg Siska i općenito hrvatskog društva.

“Iznimno je važan opstanak škole u Gušću, jer bez škole nema ljudi, a bez ljudi nema Donje Posavine.”


 

I PRIJE NEGO JE SLUŽBENO ZAPOČELO LJETO, POPULARNO ZVANO “SEZONOM KISELIH KRASTAVACA”, U KOJOJ VEĆINA DUŽNOSNIKA SMANJUJE SVOJE AKTIVNOSTI, VEĆ SREDINOM LIPNJA U DONJOJ POSAVINI, KRENULO SE S BROJNIM AKTIVNOSTIMA

Jednu takvu aktivnost u organizaciji Lovačke udruge “Lonjsko polje”, u Mužilovčici, posjetio je uz Sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića, njegov zamjenik Ivan Celjak.

Ovo je bila prilika da se s ostalim sudionicima, u ambijentu  lovačke kuće u okviru 5. proslave Lovačke udruge „Lonjsko polje“ Mužilovčica, razgovara o životu mještana Donje Posavine ali i dogovori suradnja oko nekih pitanja koja su od životne važnosti za ovaj ruralni kraj.

Tom prilikom, zamjenik župana Ivan Celjak prihvatio je poziv da u ljetnom periodu, u radni dio uvrsti i obilazak mjesta koja vode prema srcu Lonjskog polja.

 

MJESTA KOJA VODE PREMA SRCU LONJSKOG POLJA

SJEĆANJE NA ONE KOJI VIŠE NISU S NAMA

Već prva prilika za posjetu Donjoj Posavini, bila je u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Gušću, gdje su se kod spomen-obilježja, polagali vijenci i palile svijeće poginulim mještanima Gušća. Domaćini su tom prigodom pripremili izložbu starinskih predmeta, te prekrasnih svilom izvezenih posavskih ručnih radova.

U razgovoru s članovima Kulturno umjetničkog društva u Gušću, predsjednik Celjak pohvalio je njihov trud kojim njeguju starinske običaje.  Posebno je bilo zanimljivo natjecanje djece i mladeži u starim, seoskim zabavnim igrama.

 

Zatim, idući vikend, 11. kolovoza, bio je posvećen svim preminulim igračima Budaševskog kluba “BSK”. Zamjenik župana Celjak, otvorio je Memorijalni turnir „Bskovcima“ koji se održao na stadionu NK „BSK“ u Budaševu.

Turnir su prije trideset i dvije godine, domaćini prvi put organizirali kao sjećanje na tragično preminulog bivšeg igrača NK SEGESTE i NK BSK-a Josipa Linarića, a kasnije, turnir je dobio naziv Memorijalni turnir BSK-ovcima.

U znak sjećanja, s predstavnicima kluba, Celjak je zapalio svijeću kod križa, a u društvu prijatelja u neformalnom dijelu, s tribina gledao je nogometne utakmice.

U Svinjičkom je održan 2. Memorijal “Matija Balašković”. Matija je honorarno radio na izgradnji nasipa u Strmenu da može podmiriti troškove studija kada je smrtno stradao. U spomen na njega, u Svinjičkom se održavaju vatrogasna natjecanja.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije podržao je ovaj turnir i s domaćinima bodrio 11 ekipa koje su se natjecale. Čestitao je domaćinima, DVD-u Veliko Svinjičko, te svim sudionicima “Memorijala” a osobito najuspješnijim ekipama.

MLADE OBITELJI BIRAJU KRATEČKO ZA SVOJ DOM

Kolovoz je bio rezerviran i za posjet selu Kratečkom, koje svog zaštitinika sv. Roka slavi 16. kolovoza. Tom prigodom, svetoj misi koju je predvodio generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, uz brojne mještane, prisustvovao je i gospodin Celjak.

U razgovoru s župljanima saznao je kako je upravo proslava Rokova prigoda u kojoj se okupljaju obitelji koje su preselile bliže centru Siska te van granica grada, kako su sami mještani novčano pomagali obnovu vanjskog dijela crkve, kako se život organizira najviše u okviru domaćih seoskih domaćinstava ali i kako u Kratečku ima dosta mladih obitelji.

Upravo jedna takva mlada obitelj iz Slavonije, prepoznala je ljepotu i vrijednosti ovoga kraja te se prije nekoliko mjeseci doselila u Kratečko.

Ivan i Rahela Grgić, uz svog malenog sinčića, bave se pčelarstvom. Topla ljudska priča o borbi za egzistenciju i razvoju malog gospodarstva na jednom sisačkom seoskom području, bila je prilika da ih posjeti zamjenik župana Ivan Celjak i daruje prigodnom košarom proizvoda iz sisačko-moslavačkog kraja, brenda “Kupujmo lokalno” koji razvija Sisačko-moslavačka županija.

ULAGANJE U SAKRALNE OBJEKTE

Ponosni smo što su uz financijsku pomoć Sisačko-moslavačke županije izvedeni radovi u unutrašnjosti kapelice Srca Isusova na ulazu u mjestu Preloščica. Kapelica je izgrađena davne 1904. godine, a unutrašnjost je zahtijevala potpunu obnovu. 17. kolovoza 2018. u društvu brojnih mještana, gospodin Celjak, prisustvovao je blagoslovu radova ove stare kapelice čiji oltar krasi kip srca Isusova.

 

PODRŽAVANJE AKTIVNOSTI U ZAJEDNICI

Prisustvo na svim događanjima koje mještani organiziraju, znači neposrednu priliku da se od stanovništva pojedinog mjesta čuje o njihovim problemima i potrebama, te čuju najave budućih aktivnosti. Važno je biti s ljudima na terenu jer je to prigoda čuti koje su to stvari od životne važnosti za pojedino mjesto, a o kojem ne možemo steći puni dojam putem papira koje čitamo sjedeći u uredu. Jedno je kad se potreba stvarno vidi i doživi na terenu, a drugo je kad se o istima čita u uredu.

Raduje me činjenica da mogu s mještanima dijeliti radosne trenutke i da imam čast biti sudionikom vrlo zanimljivih programa koji su na opću korist svih unutar zajednice.

Kraj kolovoza svečano je obilježen u Topolovcu, vrijednom organizacijom mještana u udruzi ZATO (Za Topolovac), koja je i ove godine priredila bogat program „Malog topolovačkog sajma “. Vrijedni domaćini pripremili su pregršt aktivnosti za sve uzraste, a posebno je bilo gledati nastupe malih Topolovčana i Topolovčanki u društvenom domu. Izložen je i bogat asortiman prehrambenih proizvoda uzgojen u ovome kraju, a lijepa je bila prilika i za upoznavanje te ugodna druženja s mještanima Topolovca.

 

 

Manifestacija “Dani Donje Posavine” u organizaciji KUD-a “Hrvatsko srce” iz Kratečkog najbolji je pokazatelj kako je višemjesečni obilazak Donje Posavine rezultirao stvaranjem poznanstva, prijateljstva i otvorenosti za suradnju.

I ako su se prethodnih godina Dani Donje Posavine održavali u lipnju, ove godine manifestacija je zamalo izostala. Sisačko-moslavačka županija nije željela dopustiti da se ova iznimno vrijedna prezentacija tradicije i kulturne baštine izgubi, stoga se zamjenik župana Celjak zauzeo kako bi se organizatori mogli  posvetiti realiziranju programa.

Između ostalog, održan je izbor za najboljeg bećara te druge tradiconalne igre. Gospodin Celjak tom prigodom zahvalio je “Hrvatskom srcu”, Kratečankama, Kratečanima i gostujućim KUD-ovima što čuvaju kulturu i njeguju običaje naših predaka.

 

“Donja Posavina ima sve predispozicije da proizvodima sa stola seoskih domaćinstava, opskrbljuje cijelu sisačku okolicu. Ovaj kraj ima i turističkog potencijala i nužno je iskoristiti mogućnost koja nam se otvara kroz EU fondove za razvoj sela.

Mladima treba stvoriti priliku za rad u svome kraju i da od svoga rada mogu živjeti. Europska vrata su nam otvorena, samo je na nama odgovornost koliko ćemo i u kojoj mjeri to iskoristiti. Razvoj pogona na seoskim gospodarstvima, proširenje proizvodnje voća i povrća, uzgoja domaćih životinja, očuvanje kulturne baštine i tradicijskih kuća na trem, samo su mali dio spektra za koji se mogu povući sredstva iz EU fondova. Kao mladom čovjeku koji je svoju obitelj zasnovao u ovom gradu i koji zna vrijednost domaćih proizvoda iz sisačkog posavskog kraja, vodit ću računa da se putem naših vijećnika u gradskom vijeću te predsjednika temljenih ogranaka, ideja o Donjoj Posavini kao mjestu poželjnom za život, prenosi, pa možda čak i koja nova mlada obitelj još doseli, baš poput lijepe priče obitelji Grgić koji su Posavinu izabrali za svoj dom. ”

Ivan Celjak, zamjenik župana i predsjednik Gradske organizacije HDZ Sisak