Kako su se dogo(varali) poslovi u režiji gradonačelnice Ikić Baniček

Vezano uz otvoreno pismo GI „Siščani ne žele biti Smetlišćani“ podupiremo nastojanja za rasvjetljavanjem cijele situacije oko opasnog otpada u Sisku i donosimo vrlo važne činjenice:

„Vjerujem da će poruke o ovim događanjima i potpisivanju ugovora s prethodna tri investitora stići na prave adrese i da ovo neće biti zadnji ugovor koji potpisujemo. Veselim se novom poslovnom partneru i novim radnim mjestima te novoj zelenoj proizvodnji na području grada Siska“ – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u lipnju 2015. prilikom potpisivanja Ugovora o osnivanju prava građenja s tvrtkom Scateo. Dvije godine kasnije na pitanja naših vijećnika o prodaji zemljišta i dolasku tvrtke Rijekatank u Južnu industrijsku zonu u Novom Pračnu gradonačelnica samo šturo odgovora da se tvrtka bavi ekologijom i zaštitom okoliša.

„Ovo je primjer da proaktivan, afirmativan i otvoren pristup bez fige u džepu prema investitorima djeluje“ – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u svibnju 2015. prilikom potpisivanja Ugovora o osnivanju prava građenja s tvrtkom Mittelenergy. Te iste godine hvalila se gradonačelnica da će na površini preko 11 tisuća kvadrata izgraditi kongregacijsko postrojenje u vrijednosti oko 80 milijuna eura te da će tvornica zapošljavati 80 ljudi a kooperanti još dodatnih 220 ljudi.

„Ulagači u grad ne dolaze sami od sebe. Potrebno ih je vući za rukav jer, bez da oni osjete kako su dobrodošli, posla i novih radnih mjesta nema i neće biti.“ – zaključila je gradonačelnica uvjeravajući sisačku javnost 2015. o odlično dogovorenom poslu s tvrtkom Mittelenergy u Južnoj industrijskoj zoni – Novo Pračno.

Iste 2015. godine slušali smo o poslovima s otpadom u režiji SDP-a. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček potpisala je ugovor s tvrtkom EPI Consulting koja je trebala na površni od 25.764 m2 na području Južne industrijske zone – Novo Pračno graditi bioplinsku energanu. To je trebao biti prvi investitor u Sisak za vladavine Kristine Ikić Baniček te je trebao uložiti oko 2 milijuna eura i zaposliti ukupno 15 djelatnika. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je potpisivanje ugovora s tvrtkom u vlasništvu istaknute članice SDP-a Zagrebačke županije, Verice Pavković, veliki dan za Grad Sisak i da su neki mislili da ovaj dan nikada neće doći. I zaista, nakon afere „Kopa Beach“ vrijedne preko 10 milijuna kuna u kojoj je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček mailom tražila od SDP-ova direktora u HŽ-u da posao demontiranja pruge od Petrinje do Karlovca dobije udruga „Kopa Beach“ iz Siska registrirana tjedan dana nakon traženja gradonačelnice (dobro ste pročitali, tjedan dana nakon?!), čiji su čelnici također istaknuti sisački SDP-ovci, nismo mislili da će ponovno doći dan da gradonačelnica prvi višemilijunski posao dogovara s tvrtkom u vlasništvu istaknute SDP-ovke.

Gradonačelnica se 2015. pohvalila da je osobno zvala gospodina Debeljaka (tvrtka DIV) te da mu je obećala, ukoliko dostavi svoju ponudu, da će u roku od 60 dana dobiti sve dozvole nakon čega je gospodin Debeljak, kako gradonačelnica kaže, na njeno zadovoljstvo i predao ponudu za česticu od 138 tisuća kvadrata na kojoj bi se gradila tvornica betonskih pragova. Planirana investicija bila je 8 milijuna eura i trebalo je biti zaposleno 50-ak radnika.

Što je zajedničko svim ovim tvrtkama čije je ulaganje u Južnu industrijsku zonu – Novo Pračno i zapošljavanje Siščana gradonačelnica Kristina Ikić Baniček hvalila na sva usta? Ni jedna od ovih tvrtki nije uložila ni jednu kunu u Sisak i nije zaposlila niti jednog Siščana. Ali vjerojatno je gradonačelnica po ustaljenoj praksi osobno zvala, slala mailove ili vukla za rukav svoje SDP-ove kolege, gradonačelnike Rijeke i Jastrebarskog da im ponudi Sisak kao destinaciju za tvrtke koje građani zbog smrada i straha od zagađenja tjeraju iz njihovih gradova. Ovog puta bez medija i s figom u džepu prema Siščanima.

Zbog poznavanja rada gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, izgovorenih neistina, od javnosti skrivenih dolazaka tvrtki koje obrađuju opasan i medicinski otpad, nemamo povjerenje da se radi o „čistim poslovima“ koji idu u korist Siščana.

Apsolutno podržavamo vašu borbu, tražimo da se Siščanima omoguće sve informacije o tvrtkama koje se bave otpadom u Sisku, osobito o tvrtkama Remondis Medison i Rijekatank. Siščani zaslužuju znati sve informacije da bi mogli donositi vlastite zaključke i izraziti svoju volju. A neka se „Kristina za Sisak“ zajedno s investitorima potrudi objasniti svojim sugrađanima zašto je to dobro za nas. Zahtijevamo od gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da javno odgovori na pitanje je li odlučila od Siska napraviti atraktivnu destinaciju za skladištenje i obradu opasnog i drugog otpada. Taj plan Siščanima nije bio prikazan u predizbornim najavama i programu. Vidjeli smo bazen u Capragu, uređenu grabu kod Herbosa ali nam „Kristina za Sisak“ ni sitnim slovima nije napisala „pored toga obrada medicinskog i opasnog otpada“.

Klub vijećnika HDZ, HSLS, HKS