Analiza rada prvih šest mjeseci gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i Gradskog vijeća


Na svakoj sjednici smo nudili prijedloge koji su išli prema poboljšanju života naših sugrađana

Prošlo je šest mjeseci od lokalnih izbora. U ovom razdoblju održane su četiri sjednice Gradskog vijeća i siguran sam da ste primijetili kako je naše djelovanje bilo usmjereno prema konstruktivnim prijedlozima. Na svakoj smo sjednici izašli s barem jednim prijedlogom koji bi išao prema poboljšanju života svih naših sugrađana.

Na jasno pitanje koliko će koštati ledena dvorana odgovoreno nam je koliko je glasača glasalo za gradonačelnicu

Na žalost ovaj sastav Gradskog vijeća počeo je loše. Vladajuća većina je smanjila mogućnost javljanja za riječ za vrijeme aktualnog sata što nije u duhu demokracije. Tužno je što se vijećnici vladajuće koalicije gotovo uopće ne javljaju za riječ. Jave se dva do tri puta ukupno na čitavoj sjednici. Na jasna i izravna pitanja gradonačelnici za vrijeme aktualnog sata ne samo da ne dobijemo jasne odgovore nego nema nikakvih odgovora. Primjerice, na jasno pitanje koliko će koštati ledena dvorana odgovoreno nam je koliko je glasača glasalo za gradonačelnicu. Valjda se još uvijek vrijednost radova izražava u kunama?! Klub vijećnika oporbe podržava natkrivanje klizališta odnosno unaprjeđivanje kvalitete postojeće športske infrastrukture, međutim zanima nas koliko koštaju radovi? Navodno se cijena izgradnje popela na 40 milijuna kuna i još će rasti. Takvo bujanje troškova od početnih 5 milijuna kuna proračun Grada Siska sigurno ne može izdržati.

Pokušali zamesti trag o financijskoj blokadi Grada

Grad Sisak je bio u blokadi 9. i 10. listopada 2017., kasnile su plaće radnicima. Na pitanje o navedenoj blokadi, gradonačelnica je rekla da lažemo a dokaz o blokadi smo imali u ruci što su i prenijeli neki mediji. Ono što posebno zabrinjava da danas nema evidencije o blokadi. Unatoč naporima da se zamete trag o blokadi pronašli smo dokaz.

Ovo navodimo, ne da uplašimo građane, već da skrenemo pozornost našim sugrađanima da je Grad u ozbiljnim financijskim problemima i bez naplate kredita čija otplata počinje poslije odlaska gradonačelnice.

Gradonačelnica će odustati od 15-ak milijuna kuna projekata

U ove četiri sjednice imali smo rebalans proračuna u 2017. godini te donošenje proračuna za 2018. godinu. U proračunu za 2017. planirano je prihoda od poreza i prireza na dohodak u iznosu od 72 milijuna kuna, a u proračunu u 2018. godini u iznosu od 87 milijuna kuna. Da razjasnimo, to je porez koji se puni na osnovi broja zaposlenih stanovnika grada. Upozorili smo gradonačelnicu kako to nije realno planiranje kao što nije bilo ni godinu prije. Isto tako je proračun za 2017. godinu od tog prihoda bio planiran na razini od 84 milijuna kuna pa se morao smanjiti na 72 milijuna kuna. To zapravo znači da gradonačelnica predvidi da će potrošiti petnaestak milijuna kuna više, ali na kraju od toga mora odustati. Jedini argument za takvo planiranje pronalazimo u činjenici da je potrebno početkom godine tiskati knjižicu sa svim projektima koju prime svi Siščani pa se onda od njih polako odustaje, o čemu se svi naravno ne obavijeste.

Drugi gradovi financiraju svoje projekte EU sredstvima a Sisak kreditima, i zašto ne rade naši obrtnici

Još je gora činjenica s prihodima od EU projekata. Tu su rezanja još veća jer se grad ne prijavljuje na sve natječaje pa ni ne ostvaruje projekte na taj način. Uzmimo za primjer nekoliko gradova koji su sjedišta svojih županija kao što je Sisak. Šibenik je primjerice obnovio svoje utvrde iz EU sredstava, Karlovac je napravio poznati Slatkovodni akvariji iz EU sredstava, Virovitica obnavlja dvorac Pejačević i sl. Sisak svoje projekte realizira kreditnim zaduženjima. Mi kao oporba nismo protiv ni jednog realiziranog projekta. Naravno voljeli bi da više obrtnika s područja grada radi na njihovoj realizaciji i tu moramo upozoriti na potpuno neprihvatljiv odnos gradonačelnice prema obrtničkoj i gospodarskoj komori. Mi smo protiv realizacije tih projekata zaduživanjem nekoliko desetaka generacija. Kredite koje je grad podigao za realizaciju projekata nećemo ni mi otplatiti nego će ih još uvijek otplaćivati naša djeca. EU sredstva su naša šansa i treba ih iskoristiti.

Nudimo konstruktivna rješenja, pronašli smo sredstva za ceste, božićnice, Biskupijski vrtić, bazen

Oporba u gradskom vijeću nije samo da ukazuje na greške izvršne vlasti, već je njena uloga davati prijedloge i nuditi konstruktivna rješenja. U proračunu za 2018. godinu pronašli smo sredstva za izgradnju i obnovu nekoliko cesta, za božićnice za umirovljenike, za subvencije Biskupijskog vrtića, za pučku kuhinju, za energetsku obnovu zgrada, među kojima kao jednu od najbitnijih ističemo sisački bazen, koji je svakog dana u sve lošijem i lošijem stanju. Svi su ti prijedlozi odbijeni, a žalosti nas što u odbijanju nismo čuli ni jedan argument zašto se odbijaju. Sredstva koje smo pronašli za tu namjenu nisu izmišljena. Predložili smo da grad za neke projekte koje planira realizirati povuče sredstva iz EU fondova, a te novce onda usmjeri prema gore navedenim prijedlozima.

Socijaldemokratkinja, a ne želi kolektivne ugovore

Gradonačelnica je na izravno pitanje ima li grad, gradske ustanove i trgovačka društva kolektivne ugovore odgovorila da imaju. Na žalost u medijski prostor je otišla netočna informacija, što je prije koji dan potvrdio i sindikat SDLSN. Zaposlenici grada, ustanova i trgovačkih društava koji redovito rade svoj posao nisu zaslužili ovakav tretman i zbog toga pozivamo gradonačelnicu na potpisivanje kolektivnih ugovora.