Željezara Sisak u Domovinskom ratu i poraću

Što je Željezara Sisak značila Siščanima u Domovinskom ratu i poraću, koliko je radnika Željezare prošlo kroz postrojbe Hrvatske vojske, Hrvatskog redarstva i Domobranstva, koliko je tih hrabrih ljudi položilo svoj život na Oltar Domovine, možemo saznati iz monografije Dragutina Baumana, koja je predstavljena jučer u dvorani Državnog arhiva u Sisku.

Treću knjigu ovog autora „Željezara Sisak u Domovinskom ratu i poraću“ predstavili su prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, mr. sc. Marijan Malina, prof. Mario Bursik i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo.

Predstavljanju monografije prisustvovao je i zamjenik župana Ivan Celjak, koji se prigodno i obratio okupljenima. Zanimljivo je sinoć bilo čuti o samoorganiziranju radnika Željezare, Željezaraca, hrvatskih domoljuba i što se s proizvodnjom događalo tijekom Domovinskog rata u vrijeme UN-ovog embarga na uvoz oružja u Republiku Hrvatsku. Posebno je emotivan dio monografije o propasti proizvodnje unutar Željezare i njen kraj.

Nema osobe među nama koja ne zna koliko je Željezara Sisak značila Siščanima, a posebno je zanimljiv podatak o impresivnom broju radnika Željezare koji su sudjelovali u obrani Domovine. A koliko je upravo Sisak značio u toj obrani, možemo iskazati mišlju da su braneći Sisak, Siščani obranili i Zagreb, prijestolnicu naše države.