TOPOLOVAC

POLOŽAJ

Topolovac je smješten na lijevoj obali rijeke Save, nizvodno od Siska, u donjoj Posavini na putu prema Parku prirode Lonjsko polje.

ZNAČAJNIJA DOGAĐANJA U MJESTU

  • 29. kolovoza dan naselja sv. Ivan Krstitelj
  • Organizacija zabave za fašnik za djecu
  • 15. kolovoza “Turnir ulica” – natjecanja ulica u raznim sportskim aktivnostima
  • Izložba vina u Topolovcu
  • Salamijada u Topolovcu – izložba “Posavske kobase”

 

POVIJEST

Topolovac je jedno od najstarijih naselja, možda i najstarije uz lijevu obalu Save nizvodno od Siska. Na području današnjeg Topolovca obitavali su ljudi još prije 1384. godine, o čemu svjedoče brojni pisani i sačuvani dokumenti. To potvrđuje Povelja kralja Sigismunda iz 1384. godine. kojom  je vlastelin Totuševine (današnjeg Topolovca) dobio pravo održavanja tjednog sajma.

Vlastelinstvo Tortuševina od 1526. godine nalazi se u posjedu obitelji Keglević. Od tada će Tortuševinai kasnije zvano vlastelinstvo Topolovac biti u posjedu obitelji Keglević više od tri stoljeća. Jedan od obitelji Keglević je Petar Keglević, koji je za života bio  i hrvatski ban.
Što se šesnaesto stoljeće bližilo kraju, toje bliža i neposrednija bila i opasnost od Turaka krajevima oko Siska. Turci su nezadovoljni učinkom napustili sisačko područje, ali su na povratku nizvodno od Siska spalili Topolovac.

Veterinarska ambulanta Slika0360 Slika0359 OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG Dvorac_cr DSCN2092 DSC02081 OLYMPUS DIGITAL CAMERA4 21

Novosagrađeno naselje, grad, tvrđava ili kaštel s imenom Topolovec je jedno od najvećih vlastelinstava u 18. stoljeću u Hrvatskoj. Obuhvaćalo je 12 sela (Prelošćicu, Lukavec, Topolovec, Goričicu, Budaševo, Gušće, Svinjičko, Čigoć, Kratećko, Mužilovčicu, Suvoj i Lonju) sa preko 7000 žitelja.
U devetnaestom stoljeću, naročito nakon ukidanja kmetstva 1848. godine Topolovac se razvija u naselje koje dominira na području lijeve obale Save.
Početkom devetnaestog stoljeća je, zajedno sa Goričicom i Ostrovom, bio veće naselje od Siska. Središnji događaj za žitelje svakako je bilo osnivanje škole kojoj je prvi školski dan bio 4. siječnja 1875. godine. Topolovac je bio i sjedište poštanskog ureda od 16. kolovoza 1875 godine.
Od 1907 godine Topolovac ima i dobrovoljno vatrogasno društvo.Svoj doprinos društvenom životu Topolovca i okolnoh sela u godinama prije drugog svjetskog rata dao je i nogometni klub, koji je osnovan 30. ožujka 1932. godine. i dobio ime TŠK. Najveći uspjeh NK TŠK je 2001./2002. godine kada se uspio plasirati u 1. HNL.
U povijesti sisačkog kraja ostat će zabolježeno da je prva električna rasvjeta na seoskom području kotara Sisak uvedena u Topolovcu.
U Domovinskom ratu Topolovac je zauzeo značajno mjesto u obrani domovine. O hrabrosti branitelja govore podaci o osvajanju Barutane, prve osvojene vojarne u Hrvatskoj, Šašne grede i Žažine.Branitelji su se nalazili na svim bojištima.

ZNAMENITOSTI

Sklop Vlastelinstva Keglević Konzervatorski je Zavod u Zagrebu 1963 godine registrirao kao spomenik kulture 1. kategorije. Sklop obuhvaća dvorac, dvije stilske jednokatnice i staju s klasicističkim stupovima.

DEMOGRAFIJA

Prema popisu iz 2011. godine Topolovac ima 897 stanovnika, od toga 426 muškaraca i 471 žena.

 


 

Autor filma: Dalibor Gotal


PREDSJEDNIK T.O. TOPOLOVAC

Tomislav Matleković

Topolovac
Jalševačka 29a,
44202 TOPOLOVAC,
099\2112780