TEMELJNI OGRANCI

Prema odluci GO HDZ Siska, tijekom studenog i prosinca održavani su sastanci temeljnih ogranaka HDZ-a.
Tom su prigodom analizirani rezultati izvanrednih izbora za Župana na kojima je premoćno pobijedio kandidat HDZ-a, Ivo Žinić.
Jednodušna je ocjena da je HDZ Siska na ovim izborima ostvario odličan rezultat jer je znatno povećan broj biračkih mjesta na kojima je kandidat HDZ-a pobijedio a po prvi puta HDZ je ostvario pobjedonosne rezultate u većini biračkih mjesta u samom gradu. Ovi rezultati ohrabruju i obvezuju sve temeljne ogranke i GO HDZ-a na pojačanu aktivnost u narednom razdoblju kada slijede Predsjednički izbori (28.12.2014), izbori za mjesne odbore, potom parlamentarni i lokalni izbori. Članovi HDZ-a su na sastancima informirani o strategiji HDZ-a u pripremi narednih izbornih aktivnosti.
Tom prigodom pomno se raspravljalo o životnim problemima na području temeljnih ogranaka HDZ-a i o problemima rada unutar stranke a sve s ciljem da se zadrži trend rasta biračke potpore, da se poveća broj članova stranke i da HDZ u svom programu ponudi rješavanje gorućih problema građana Grada Siska u svim naseljima.

Temeljni ogranci su raspravljali o najvećim problemima građana u njihovom naselju ili ulici i pritom najčešće i sami ponudili brojna rješenja. Opća je konstatacija da aktualna vlast u Gradu Sisku uopće ne pridaje pozornost rješavanju problema u ruralnim naseljima a u samom Sisku bavi se samo površnim, sitnim komunalnim akcijama da bi se dodvorila pojedinim skupinama ili građanima u ulicama u kojima žive njihovi birači. Također je upozoreno na pustošenje gradske kulture, sporta i drugih važnih područja života koje sadašnja vlast u potpunosti zanemaruje. Bahatost, netolerantnost, uhljebljivanje svojih poslušnika i podupiratelja te davanje otkaza političkim neistomišljenicima, braniteljima i njihovoj djeci, glavna su obilježja sadašnje vlasti.

Od brojnih problema istaknutih na sastancima TO HDZ-a, kojima lokalna vlast uopće ne pridaje važnost i ne pokušava ih riješiti, možemo izdvojiti one najvažnije. Najviše problema imaju naselja koja su ove godine i po četiri puta bila poplavljena. Procjena šteta nije adekvatno napravljena a štete nisu nadoknađene. Nema programa sanacije šteta niti programa i projekata izgradnje nasipa i drugih objekata radi bolje zaštite od budućih poplava.

Većina naselja ima probleme zbog neizgrađene kanalizacijske mreže i neodržavanja postojećeg kanalskog sustava što povećava opasnost od poplava i posebno od zaobalnih voda.
Veoma je oštro postavljeno pitanje sanacije i rekonstrukcije ceste koja vodi od Željezare do Popovače a koja je bila tjednima zatvorena za promet koji se privremeno usmjeravao kroz naselje Topolovac i stvorio ogromnu opasnost za seljane, posebno školsku djecu.

Prometna povezanost ruralnih naselja s gradom je veoma manjkava a neka naselja su skoro u potpunosti prometno izolirana. Pristupne ceste su uništene i najlošije u Županiji, nema dovoljnog broja autobusnih linija kao ni adekvatnih autobusnih stajališta.

Poseban je problem postojanje rigoroznih ograničenja za život u naseljima Doljnje Posavine koja se nalaze u ili na rubu Parka prirode Lonjsko polje.
Predloženo je da se razmotre zakonska i druga ograničenja koja su često nelogična i nepotrebna.

Na TO HDZ-a u Novom Selu Palanječkom iznesena je ideja o potrebi gradnje novog groblja između tog naselja i Budaševa. U Palanjku su se požalili na tzv. „potopni most“ i cestu na nasipu koji su loše izvedeni pa je za vrijeme poplave selo odvojeno od Siska.

O svim ovim i brojnim drugim problemima i prijedlozima TO HDZ-a, voditi će se rasprava tijekom definiranja Programa rada HDZ-a za predstojeće izborne aktivnosti.

IMG_2494IMG_2514IMG_2515

 

GO HDZ Sisak