Sveta misa za Katarinu Zrinski

Grofica Ana Katarina Zrinski, rođ. Frankopan (rođena je oko 1625. g. –Bosiljevo, preminula, 16. studenoga 1673., Graz),  hrvatska književnica, velikašica iz obitelji Zrinski. Bila je poznata kao mecena i kao prva žena u banskoj Hrvatskoj koja se bavila ne samo prevođenjem, nego je i sama pisala književne tekstove ( u Ozlju 1660. g napisala je molitvenik „Putni tovaruš“).

U vrijeme Zrinsko-frankopanske urote odlučno je podržavala protuhabsburšku politiku svoga supruga te obavljala povjerljive misije. Spisi suvremenika, nastali nakon gašenja urote, pokazuju je kao njezina začetnika i pokretača. Slomom urote dospjela je u nemilost bečkog dvora, uhićena i odvedena u Bruck an der Mur, 1670. godine internirana u samostan dominikanki u Grazu, gdje je i umrla 16. studenog 1673. godine.

U spomen, čast i sjećanje na groficu Katarinu Zrinski čije Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice nosi ime, članice Gradske organizacije Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Sisak su prema tradiciji koju je započela prva predsjednica sisačke  gradske organizacije Zajednice, gđa. Renata Valentić, nazočile Sv. misi za Katarinu Zrinski koja je održana 16. studenog 2018. u Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.