Što se događa u gradskim ustanovama i trgovačkim društvima i planira li gradonačelnica Kristina Ikić Baniček bijeg u inozemstvo?

Posljednjih tjedana na vidjelo izlazi niz grešaka i propusta aktualne gradske vlasti predvođene Kristinom Ikić Baniček, a nakon sve učestalijih prijava i policije koja posjećuje gradske ustanove i trgovačka društva, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postalo je razvidno kako više nema ni većinu u Gradskom vijeću.

MINUS GRADSKE BLAGAJNE, IMENOVANJE RAVNATELJA ŠRC-a, KRAĐA NOVCA OD OSOBA S POSEBNIM POTREBAMA

Aktualni sat 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska počeo je vrlo žestoko. Darko Žak (HDZ) odmah je na početku iznenadio gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček pitanjem zašto ponavlja laži u javnosti da je Gradski Proračun na kraju 2018. bio u suficitu kada je prema informacijama koje on ima proračun bio u deficitu oko 2,75 milijuna kuna.

Podsjetimo kako je gradonačelnica optužila Darka Žaka da laže, iako je o tome imao dokaz u ruci i predočio ga javnosti, kada je na 4. sjednici Gradskog vijeća grada Siska pitao zašto je Grad Sisak bio u blokadi računa.

Vijećnici su nastavili s pitanjima je li gradonačelnica dala uputu Upravnom vijeću Športsko rekreacijskog centra u kojem sjede vijećnici vladajuće koalicije Predrag Sekulić (MOST), Edin Safić (nezavisni) i Dario Batnožić (SDP) da namjeste Natječaj za ravnateljsku poziciju navodnom rođaku gradonačelnice Mariu Stipkovu.

Vijećnica Vesna Štengl (HDZ) podsjetila je sisačku javnost kako je nedavno podignuta kaznena prijava protiv istaknute SDP-ovke, bivše gradske vijećnice Ivane Pavlović koja je kao članica školskog odbora Osnovne škole Galdovo sudjelovala u bitnim odlukama za djecu navedene škole, a u isto vrijeme kao ravnateljica Centra za pomoć i smještaj osoba s posebnim potrebama Komarevo (preuzela funkciju za vrijeme SDP-ove Vlade) krala novac korisnika Centra te nakon otkrivanja kriminala dala otkaz i preselila u inozemstvo.

Vijećnica je navela, da s obzirom na navodne kriminalne radnje koje se spominju u Vodovodu, ŠRC-u, krađu novca od korisnika s posebnim potrebama, sve više jača dojam kako se steže obruč oko gradonačelnice te ostaje pitanje planira li i gradonačelnica bijeg u inozemstvo.

BIVŠI SDP-OV VIJEĆNIK ZASTUPA GRAD SISAK, GRADSKE USTANOVE I TRGOVAČKA DRUŠTVA

Franjo Šaban (HDZ) podsjetio je gradonačelnicu kako sisačka javnost nije dobila odgovor na pitanje koliko je Grad Sisak te koliko su ustanove i trgovačka društva u vlasništvu Grada Siska kao što su npr. ŠRC, Sisački vodovod, Gradske tržnice, tvrtka Sisak projekti, pa čak i Zajednica sportskih udruga Grada Siska, isplatili bivšem SDP-ovom vijećniku u Gradskom vijeću Grada Siska danas odvjetniku u Zagrebu i navodno bliskom obiteljskom prijatelju gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, Siniši Babiću.

Ponovno je pitao koliko je novčanih sredstava isplaćeno Siniši Babiću odnosno odvjetničkim uredima i odvjetničkim društvima u kojima je bio partner iz Proračuna Grada Siska i proračuna ustanova i trgovačkih društava kojih je osnivač Grad Sisak od kada je Kristina Ikić Baniček preuzela funkciju gradonačelnice te naveo da se u javnosti javljaju sumnje kako se preko navedenog odvjetnika nezakonito izvlači novac iz gradskog sustava.

POSAO S OTPADOM DALEKO OD OČIJU SISAČKE JAVNOSTI

Oporbeni vijećnici su ponovno postavili pitanja vezana uz tvrtku Rijekatank i obradu opasnog otpada u Novom Pračnu te pitali gradonačelnicu je li u pismu namjere koje je Grad Sisak primio od tvrtke Rijekatank pisalo da namjeravaju kupiti zemljište u Južnoj industrijskoj zoni za izgradnju objekta u kojem će obrađivati opasan otpad ili saditi cvijeće i zašto je to skrivala od Siščana, te što su gradonačelnici zauzvrat obećali njezini drugovi gradonačelnici Rijeke (SDP) i Jastrebarskog (SDP) za primanje njihovog smeća, možda novac, napredak u partiji ili nešto treće.

Zanimljivo je i to kako se gradonačelnica tijekom cijele sjednice nije niti jednom riječju obratila javnosti vezano uz otpad niti vezano uz stajališta koja je iznosila Građanska inicijativa „Siščani ne žele biti smetlišćani“.

KIBIDABI I RASPAD KOALICIJE

Vijećnici su do kraja aktualnog sata postavljali pitanja koja zanimaju sisačku javnost i bez suzdržavanja pogađali srž problema.

Po ustaljenoj praksi nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje pa ni na pitanje u kakvom je gradonačelnica poslovno-političkom odnosu s nedavno uhićenim Siščanima koje se sumnjiči da su udruženi u kriminal izvršili veliku poreznu prijevaru tešku oko 75 milijuna kuna o čemu smo nedavno čitali u svim medijima.

Darjan Vlahov (HSLS) pitao je gradonačelnicu zašto je njen navodni rođak, ravnatelj ŠRC-a Mario Stipkov, omogućio tvrtki KIBIDABI da za 10 000 kn zakupi Ledenu dvoranu Zibel i organizira koncert Hladnog piva ako je cijena karata bila 70-tak  kuna a očekivalo se barem 3000 posjetitelja a to znači znači da je ŠRC u startu propustio zaraditi oko 200 000 kuna.

Pogotovo ako uzmemo u obzir da je ŠRC Ugostiteljstvo osnovano, između ostalog, radi prodaje pića i ima kafić u samoj Ledenoj dvorani Zibel, a dopušteno je da tvrtka KIBIDABI prodaje piće i uzme svu zaradu od koncerta, te je pitao je li gradonačelnica ili netko jako blizak gradonačelnici stvarni vlasnik tvrtke KIBIDABI?

Skrenuo je pozornost na zanimljivo ime tvrtke KIB-Kristina Ikić Baniček I(i) DABI- DArko BanIček. 

Vidno uzdrmana, pokisla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja na ovoj sjednici Gradskog vijeća nije uvrstila prijedlog rebalansa Proračuna jer se raspala interesno dogovorena koalicija SDP i MOST-a te ne kontrolira više većinu u Gradskom vijeću grada Siska, do kraja sjednice nije progovorila ni jednu riječ.