Srpanj i kolovoz u znaku hrvatskih branitelja

Srpanj i kolovoz mjeseci su kada se u gradu Sisku i diljem naše županije obilježavaju obljetnice sjećanja na hrabre hrvatske branitelje koji su svojim životima zauvijek zadužili ovu hrvatsku grudu.

Već početkom mjeseca srpnja na pročelju stambene zgrade u Ulici Franje Lovrića 17, napravljen je mural koji prikazuje pukovnika Predraga Matanovića, na inicijativu Siščanina Lea Pavičića.

Simboličkim natpisom koji pobuđuje i najdublje emocije “Heroji nisu zaboravljeni sve dok postoje djeca koja znaju za žrtvu hrvatske slobode!”, mural su izradili Bad Blue Boysi Grada Siska.

Foto: Branko Kolarić

Uz članove veterana 2. gbr Gromovi te ratnog zapovjednika 2. gbr Gromovi generala Dragu Matanovića, mladog inicijatora i autore murala obišao je Ivan Celjak, mag. iur, zamjenik župana te predsjednik GO HDZ Sisak, sa zahvalom što čuvaju uspomenu na vrijednosti Domovinskog rata.

OBLJETNICA SMRTI PRVOG ŽUPANA SMŽ

Prisjetili smo se prvog župana Sisačko-moslavačke županije, Đure Brodarca koji je preminuo 13. srpnja 2011. godine. Dužnost župana obnašao je u čak tri mandata, a ostavio je i neizbrisiv trag u stvaranju i obrani naše Domovine kao ratni načelnik Policijske uprave Sisak te zapovjednik obrane Banovine i Posavine.

 

HEROJI SE NE ZABORAVLJAJU NIKADA

Foto: Cropix – Mate Piškor

Na blagdan sv. Ane, 26. srpnja obilježena je 28. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika

Hrabrost Pounjskih heroja i hrvatskih policajaca najviše pamte mještani nad kojima je srpski agresor 91. imao namjeru počiniti strašne zločine. Zadnjim snagama heroji su obranili i sačuvali živote stanovnika Banovine i Pounja, koje su agresori tjerali u živi štit, rušili kuće i mučili civile.

Hrvatski redarstvenik Mile Blažević (Čađo), te Željko Filipović iz Dugog Sela odlučili su svoj život žrtvovati kako bi spasili ljude koji su se nalazili u živom štitu te bacanjem bombe na oklopno vozilo Čađo je učinio veliku stvar zapamčenu za vječnost, zaustavljeni su daljnji napadi toga dana na Hrvatsko Pounje, a preživjeli svjedoci i danas svjedoče o njegovoj neizmjernoj hrabrosti.

 

Sunja – simbol zajedništva, otpora prema neprijatelju i simbol pobjede

Sunju, koju još nazivaju malim Vukovarom jer je pretrpila velika granatiranja u ratu, nikada nije pokleknula pred neprijateljem. Velikom hrabrošću hrvatskih branitelja, zajedništvom domaćeg stanovništva i snagom da se očuva rodna gruda, Sunja je obranjena i tijekom cijelog rata slovila kao mjesto iznimnog otpora pred velikosrpskim agresorom.
Unatoč tome što je skela na Savi bila jedino sredstvo prometne komunikacije, spašeni su brojni životi za vrijeme Domovinskog rata.

 Foto: SMŽ i Turistička udruga Sunja

Obilježavanjem Dana hrvatskih branitelja Sunje, zamjenik župana i predsjednik GO HDZ Sisak, Ivan Celjak, mag. iur., između ostalog spomenuo je kako Sunja koja “nikada nije pala” postala je simbolom otpora i pobjede nad neprijateljem. Unatoč ratnim zbivanjima, Sunja je danas lijepo mjesto za život u kojem su svoj dom pronašle brojne mlade obitelji i to je ono što daje nadu.

 

PRIJEM ZA BRANKA ŠUBIĆA

Branko Šubić, hrvatski branitelj, pješačenjem od Knina do Petrinje želi održati uspomene i podsjetiti na vrijednosti Domovinskog rata.
Trasa kojom prolazi nije nimalo laka, kao što ni našim braniteljima nije bilo lako tih 90-ih godina.

Hodanje se odvija u 6 etapa, više od 260 km, čime Branko nastavlja svoj petogodišnji program odavanja počasti hrvatskim braniteljima, prolazeći putevima gdje se borilo za hrvatsku neovisnost.
Sretan put poželjeli su mu župan Ivo Žinić i zamjenik Ivan Celjak, uz punu podršku i zahvalu što čuva uspomenu na trenutke u kojima su branitelji obranili svetinju, našu Domovinu.

 

PRVI SPOMENIK PREDSJEDNIKU TUĐMANU U NAŠOJ ŽUPANIJI

U Glini, 03. kolovoza otkriven je prvi spomenik u Sisačko-moslavačkoj županiji u čast našem Prvom Predsjedniku. Otkrili su ga predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, župan Ivo Žinić, gradonačelnik Stjepan Kostanjević i sin pokojnog predsjednika, Miroslav Tuđman.

S obzirom na sva ratna stradanja koja je pretrpjela Glina 90- tih godina, ovu inicijativu pokrenuo je ministar Tomo Medved tijekom posjeta Glini, kada je prije dvije godine zamijetio kako u ovom ratom pogođenom području, postoji Trg dr. Franje Tuđmana, a nema spomenika našem prvom predsjedniku, pod čijim su vodstvom izvojevane brojne pobjede u Domovinskom ratu.

Osim otkrivanja spomenika, ovo je bila prigoda prisjetiti se svih branitelja koji su na području Gline dali svoj doprinos slobodi i neovisnosti Republike Hrvatske.

SJEĆANJE NA BRANITELJE IZ DONJE POSAVINE

Sjećanje na Domovinski rat, na sve hrvatske branitelje, zahvalnost za sve što su učinili za Lijepu našu, nastavljeno je u Gušću 04. kolovoza, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom.
Gušćani čuvaju uspomene na svoje sumještane koji su položili život na oltar Domovine i to je ono što je ovaj dan učinilo još posebnijim i za njihove obitelji i za mlade generacije koje tek uče o Domovinskom ratu. Uz mještane, poginulim braniteljima poklonio se i zamjenik župana Ivan Celjak, mag.iur.

PREDSJEDNIK IVAN CELJAK U POVODU DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA

„Oluja je zakonita, politički opravdana, moralno ispravna, briljantno isplanirana i vrhunski izvedena vojno-redarstvena operacija kojom su hrvatski branitelji osigurali mir, slobodu i neovisnost hrvatskom narodu.“
S posebnim poštovanjem i zahvalnošću poginulim hrvatskim braniteljima, predsjednik GO HDZ Sisak, Ivan Celjak, mag. iur. čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

POČAST ODANA U SISKU I KOMAREVU

U Sisku i Komarevu obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana zapaljene su svijeće, a kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac položeni su vijenci za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Predsjednik GO HDZ Sisak, Ivan Celjak, mag. iur. s članovima mladeži nazočio je svetoj misi u crkvi sv. Katarine u Komarevu, te druženju s braniteljima.

Tom prigodom istaknuo je: „Danas u Sisku i Komarevu zahvalni slavimo pobjedu.
Prvi hrvatski dragovoljci zauzeli su obrambene položaje u Komarevu 26.6.1991., nisu uzmaknuli ni jednog milimetra do veličanstvene Oluje kojom su oslobodili okupirani hrvatski teritorij.
Danas iskazujemo duboko poštovanje prema hrvatskim braniteljima koji su dali život za Domovinu.“

 

PUCANJ KOJI JE POKUŠAO UTIŠATI ISTINU O RATU

10. kolovoza 1991. snajperskim metkom pokušala se utišati istina o ratu u Republici Hrvatskoj koju je svojom kamerom prenosio novinar Gordan Lederer.

Upravo na Čukur brdu iznad Hrvatske Kostajnice, bio je njegov posljednji novinarski zadatak, a iza sebe je ostavio dragocjena svjedočanstva, koja su prikazana u Legendarnim Banijskim ratnim praskozorjima. Danas ona ne izazivaju samo duboku emociju, ona su sjećanje koje je zauvijek ugrozilo neprijateljski plan.

10. kolovoza 2019. godine, kod spomen-obilježja „Slomljeni pejzaž“ na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice, obilježavanju 28. godišnjice pogibije Gordana Lederera, nazočili su župan Ivo Žinić i zamjenik Ivan Celjak. Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade RH bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

U Pokupskom otkriven “Spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima”

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 2019. godine, u Pokupskom, zamjenik župana Ivan Celjak je kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, nazočio otkrivanju spomenika „Svim poginulim hrvatskim braniteljima“.

Uz obilježavanje Dana Općine Pokupsko, otkrivanje spomenika, održano je i svečano misno slavlje s procesijom.

Tom prigodom zamjenik župana Ivan Celjak dao je izjavu za medije:

“Sisačko-moslavačka županija i Općina Pokupsko njeguju prijateljske odnose. Pokupsko se nalazi na tromeđi Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije i rijeka Kupa povezuje Pokupsko sa Općinom Lekenikom i gradom Siskom. Upravo Kupa može biti osnova za neke buduće zajedničke projekte Općine Pokupsko i Sisačko-moslavačke županije, kao što je to primjerice bio projekt Žitne lađe u kojem smo zajedno sudjelovali Sisačko-moslavačka županija i Općina Pokupsko. Danas je poseban dan za žitelje općine Pokupsko, danas je otvoren spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima i upravo su mnogi hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata s glinskog područja branili, stvarali našu domovinu ovdje u Pokupskom. Koristim ovu prigodu i čestitam svim žiteljima Općine Pokupsko Dan općine i blagdan Velike Gospe”.

Foto: Radio Banovina