SISAK IMA SVOG SABORSKOG ZASTUPNIKA

HDZ je u gradu Sisku za uvjerljivih 2.600 glasova bio bolji od SDP-a na parlamentarnim izborima.

Najviše preferencijalnih glasova osvojio je Ivan Celjak i to čak 3022 preferencijalna glasa, Kristina Ikić Baniček doživjela je politički i osobni poraz kao aktualna gradonačelnica Siska, osvojivši tek 2146 glasa, slijede zatim Davor Božinović 1340, Davorko Vidović 850, Marijana Petir 734, Željko Sačić 485, Nikola Grmoja 439, Predrag Sekulić 333, dr. Željka Josić 323 glasa…

HDZ je na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju osvojio najviše mandata u osam izbornih jedinica i u inozemstvu, dok je Restart koalicija pobjedu odnijela u dvije izborne jedinice. Neslužbeni rezultati DIP-a objavljeni nakon obrađenih 91,44 posto biračkih mjesta, pokazuju da HDZ osvaja 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a 41 mandat. Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Most osvaja 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 7 mandata. Tri mandata osvaja koalicija SSIP-Pametno-Fokus, a u Sabor ulaze i Reformisti i HNS koji osvajaju po jedan mandat. 

Na birališta u Sisačko-moslavačkoj županiji izašlo je 58 657 građana, odnosno izlaznost je 42,16 posto birača, iako je pravo glasa imalo 139 130 birača. Najveća izlaznost u gradovima naše županije zabilježena je u Sisku gdje je na birališta izašlo 46,29 posto birača, dok je najmanja izlaznost od 39,86 posto zabilježena u Glini. Kod općina, najveća izlaznost je zabilježena u Jasenovcu gdje je na birališta izašlo 56,25 posto birača, a najmanja izlaznost od 19,09 posto zabilježena je u Gvozdu.

U cijeloj šestoj izbornoj jedinici, na birališta je izašlo 150 285 građana, odnosno izlaznost je 45,78 posto. Pravo glasa imalo je 328 291 birača s područja šeste izborne jedinice.

Prema navedenim podacima, u našoj šestoj izbornoj jedinici HDZ osvaja šest mandata, Restart koalicija četiri mandata, dok Domovinski pokret osvaja dva, a MOST i platforma Možemo osvajaju po jedan saborski mandat.

U našoj šestoj izbornoj jedinici sa liste HDZ-a u Hrvatski sabor ulaze Davor Božinović, Marijana Petir, Krunoslav Katičić, Dražen Barišić, Ivan Celjak i Dražen Bošnjaković. Sa liste Restart koalicije u Hrvatski sabor ulaze Davorko Vidović, Boris Lalovac, Ivana Posavec Krivec i Željko Lenart. Sa liste Domovinskog pokreta u Hrvatski sabor ulaze Željko Sačić i Stephen Nikola Bartulica,, dok sa liste platforme Možemo u Hrvatski sabor ulazi Bojan Glavašević, a sa liste MOST-a u Hrvatski sabor ulazi Nikola Grmoja.

HDZ je tako odnio pobjedu u : Sisku, Petrinji, Kutini, Popovači, Glini, Novskoj, Hrvatskoj Kostajnici, Lipovljanima, Martinskoj Vesi, Gvozdu, Jasenovcu, Majuru, Sunji, Donjim Kukuruzarima, Lekeniku, Hrvatskoj Dubici, Topuskom i Velikoj Ludini, dok je Restart koalicija jedino ostvarila pobjedu  u Dvoru.

Na ukupno 69 biračkih mjesta u Sisku na birališta je izašlo 17 596 birača, što predstavlja izlaznost od 46,29 posto. U glavnom gradu županije HDZ je odnio pobjedu sa 42,61 posto glasova, dok je Restart koalicija osvojila 27,55 posto glasova. Na trećem mjestu je Domovinski pokret sa osvojenih 9,69 posto glasova, a izborni prag prelazi još jedino platforma Možemo koja je osvojila 6,08 posto glasova birača u Sisku.

SDP je doživio  teški poraz u Sisku. Mogla bi to biti i poruka aktualnoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček godinu dana prije lokalnih izbora. I dok je broj glasova koje je SDP-ova koalicija osvojila u nedjelju manji za više od 2.500 glasova, dotle je HDZ čak i dobio nekoliko desetaka više glasova nego prije 4 godine.

SDP je prije 4 godine osvojio 100 glasova više od HDZ-a, a sada je HDZ bolji od SDP-a za 2.600 glasova. Iako joj je u 6. izbornoj jedinici nedostajalo 300 glasova da uđe u Sabor sa svoje liste uz pomoć preferencijalnih glasova, Kristina Ikić Baniček je u Sisku doživjela i osobni poraz od budućeg HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Ivana Celjaka, po broju preferencijalnih glasova.“ ističe Quirinus portal.

https://044portal.hr/ivan-celjak-napustio-duznost-dozupana-i-sjeo-u-saborske-klupe/
https://www.radio-banovina.hr/celjak-dao-ostavku-na-mjesto-dozupana-prisegnuo-u-hrvatski-sabor/
https://quirinusportal.com/2020/07/ivan-celjak-aktivirao-svoj-saborski-mandat-dao-ostavku-na-poziciju-zamjenika-zupana/