Razmatramo niz opcija za povrat INA-e u hrvatske ruke – Mađari i dalje vrlo jasno žele prodati svoj udio!


Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Ivanec (Varaždinska županija) u povodu Dana Grada. Čestitao je tom prigodom Miloradu Batiniću (HNS) na izboru za gradonačelnika, Radimiru Čačiću (Reformisti) za župana Varaždinske županije te Alenu Runcu (HDZ) za predsjednika Županijske skupštine.

Donosimo ključne poruke iz Plenkovićeve izjave za medije i iz odgovora na pitanja novinara:

O STRATEGIJI REGIONALNOG RAZVOJA

Nastavit ćemo raditi u duhu partnerstva s jedinicama područne i lokalne samouprave te uvažavanja njihovih razvojnih ambicija. Mogu najaviti da ćemo na sutrašnjoj sjednici Vlade usvojiti Strategiju regionalnoga razvoja Republike Hrvatske – dokument koji se pripremao godinu i pol dana – a dodatno ćemo je prezentirati svim županima te udrugama gradova i općina na zajedničkom sastanku 3. srpnja u Požegi. Bit će to drugi sastanak u takvom formatu – a s ciljem dogovora radi pripreme fiskalne decentralizacije, kao i utvrđivanja ključnih projekata. Vlada želi na vrijeme prepoznati prioritete svih hrvatskih županija radi izrade proračuna za iduću godinu. Kako često ističem, zadaća svih ministara jest biti na terenu diljem Lijepe Naše i imati otvorena vrata u dnevnoj komunikaciji sa županima, gradonačelnicima i načelnicima kako bi zajednički rješavali važne razvojne projekte.

O POVRATU INA-e

Vlada razmatra niz opcija koje bi bile primjerene za povrat INA-e u hrvatske ruke. Nekoliko je mogućih modela. Analiziraju ih stručne službe nadležnih ministarstava, a važno je da se u tom procesu angažiraju i najrenomiraniji međunarodni savjetnici koji bi nam pomogli pri evaluaciji same kompanije. Mađarska strana i dalje vrlo jasno želi prodati udio u Ini.

O ARBITRAŽI SA SLOVENIJOM

Pozicija Republike Hrvatske posve je jasna: krajem srpnja 2015. Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku o našem povlačenju iz arbitraže sa Slovenijom. Sukladno međunarodnom pravu notificirali smo o tome Sloveniju, članicu Ujedinjenih naroda. Hrvatska ni na koji način neće biti vezana presudom koja bi trebala biti objavljena 29. lipnja. Naša se pozicija nije nimalo promijenila. Hrvatska je u tom postupku napravila sve što je mogla i trebala, a sitni oporbeni pokušaji dobivanja nekakvih politikantskih poena već su davno razjašnjeni.

O ROTACIJI DIPLOMATSKE MREŽE

Sredinom listopada završavaju mandati za još 16 ili 17 veleposlanika – koji su na dnevnom redu saborskog Odbora za vanjske poslove. Potom slijedi finalna procedura upućivanja veleposlanika na nove mandate tako da očekujem da u sljedećim mjesecima zamijenimo gotovo polovicu diplomatske mreže – njih oko 35. Proveo sam 17 godina u diplomatskoj službi i poprilično dobro poznajem stanje sustava. Diplomatska mreža treba biti snažna, učinkovita, treba čvrsto zastupati politička stajališta Republike Hrvatske. I, naravno, biti na usluzi našim građanima, ali jednako tako i boriti se za ekonomske interese – pružiti ruku našim izvoznicima u potrazi za novim tržištima.

O NOVIM KONZULATIMA U BiH

Odlučili smo otvoriti konzulate RH i u Vitezu i u Livnu – sukladno činjenici da su Bosna i Hercegovina te položaj Hrvata u toj državi naš vanjskopolitički prioritet. Na taj ćemo način našim državljanima omogućiti veću dostupnost konzularnih usluga.