Program ZAŽELI omogućit će smanjenje broja nezaposlenosti žena i osigurati skrb starijim sugrađanima!


Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Požegi sudjelovao u predstavljanju Programa za zapošljavanje žena „ZAŽELI“.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Ovaj projekt je vrijedan ukupno 400.900.000,00 kn, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

Uz predsjednika Plenkovića, program su predstavili ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić,  ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.

Velika sredstva

Predsjednik Plenković zahvalio je prethodnom ministru rada i mirovinskoga sustava Tomislavu Ćoriću te novom ministru Marku Paviću i njegovim suradnicima koji su, u koordinaciji s ministricom Murganić i ministricom Žalac, radili na trajnom pozivu u ovako visokom iznosu.

– To su velika sredstva, preko 52 milijuna eura namijenjena za zapošljavanje žena. Ovaj se poziv odnosi na ponovno uključivanje na tržište rada žena u ruralnim krajevima koji trebaju posebnu državnu potporu. Našli smo jedan dobar model koji će, uz aktivizam svih navedenih partnerskih institucija, omogućiti smanjenje broja nezaposlenosti žena i osigurati skrb osobito našim sugrađanima zrelije dobi.

Pozitivan primjer

Naveo je kako je Program za zapošljavanje žena ZAŽELI jedan od pozitivnih primjera kako se dinamikom rada i dobrom koordinacijom resora nastoji povećati ukupan postotak apsorpcijske sposobnosti europskih sredstava, koja su značajna za kreiranje radnih mjesta.

– Naša je ambicija do kraja mandata ove Vlade doći do 68 posto zaposlenosti na hrvatskom tržištu rada – rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo kontinuiranim smanjenjem broja nezaposlenosti.

– Trenutno smo na najboljoj razini od 1999. godine kada je riječ o apsolutnom iznosu. Očekujem da se u pozitivnoj gospodarskoj konjukturi i dinamici ti brojevi stabiliziraju i smanjuju, a takve su i procjene međunarodnih institucija.

Dodao je kako će aktivna provedba Programa Vlade, Nacionalnog programa reformi, korištenje nacionalnih mjera i europskih sredstava, uz puni aktivizam partnera na lokalnoj razini pridonijeti privatnom i svim drugim sektorima koji mogu biti zaslužni za povećanje zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Zapošljavanje žena i pomoć starijima

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić naglasio je kako će s osiguranih više od 400 milijuna kuna za zapošljavanje preko 3.000 žena i 12.000 kućanstava, projekt ZAŽELI pomoći ne samo zapošljavanju, već biti od koristi i starijim sugrađanima koji su u fokusu rada Ministarstva. Za ovu je godinu Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pripremilo natječaje u vrijednosti preko 2 milijarde kuna namijenjenih upravo za zapošljavanje.

– Tako će se omogućiti socijalna uključenost i prevencija prerane ili pretjerane institucionalizacije – kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (i predsjednica Zajednice žena HDz-a „Katarina Zrinski“) Nada Murganić. Podsjetivši kako Ministarstvo podržava i uključuje se u sve projekte i programe iz EU fondova, ministrica Murganić najavila je kako će sutra biti objavljen natječaj za mlade.

O programu ZAŽELI detaljnije je govorila državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, a na predstavljanju su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac.