U pripremi novi zakoni i mjere za daljnji gospodarski rast i strateške investicijske projekte!


Vlada RH razrađuje niz zakonskih prijedloga i novih mjera koje bi trebale još više rasteretiti hrvatsko gospodarstvo, ubrzati njegov oporavak i dodatno privući strane ulagače. Već od jeseni ti će zakoni biti upućivani u saborsku proceduru. Među ostalim, Vlada priprema i reformu sustava plaća u državnoj službi te novi Zakon o upravljanju državnom imovinom.

Prenosimo dijelove članka novinara Igora Bošnjaka:

Tom paketu zakona (u sklopu reforme sustava plaća – op. ur.) cilj je dugo prizivana želja da iznos plaća državnih službenika prati njihov učinak na radnom mjestu, tj. da budu plaćeni ovisno o kvaliteti svog rada.

Ukidanje parafiskalnih nameta

Slijedi i izrada portala za poduzetnike, kojima će se tako omogućiti poduzetnicima da državi preko specijalizirane internetske stranice prijave sve ono što im stvara poteškoće u poslu, kao i administrativne probleme.

Za tu kategoriju stanovništva, poduzetnike i obrtnike – svakako će biti zanimljivo i otvaranje još sedam natječaja za dodjelu nepovratnih EU sredstava. Ukinut će se i brojni parafiskalni nameti te ujediniti službe pod Ministarstvom gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-vec-ove-godine-poduzetnicima-smanjujemo-administrativne-troskove-za-15

Ozbiljniji ulazak stranog kapitala

U pripremi je i novi zakon o strateškim investicijskim projektima, koji bi trebao pomoći godinama zazivanom privlačenju potencijalnih stranih investitora, na način da im ponudi dugoročnu informaciju što mogu očekivati i koja su porezna opterećenja planirana. Upravo to je od stvaranja hrvatske države najčešće spominjano kao prepreka ozbiljnijem ulasku stranog kapitala na hrvatsko tržište.

Kako se Hrvatska u ovih 25 godina susretala i s neozbiljnim investitorima, svi koji žele uložiti svoj novac u RH morat će pak državi dostaviti dokaz o osiguranim financijskim sredstvima u iznosu 5 posto od ukupne investicije. Pa ako se tijekom procesa preuzimanja predomisle i odustanu od posla, državi će morati platiti penale. Kazne su predviđene i za djelatnike javne uprave ako investitoru u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva na njega ne odgovore. Za to je planirana kazna od 5 tisuća kuna.

Upravljanje državnom imovinom

U Sabor će pak stići i novi Zakon o upravljanju državnom imovinom koji bi trebao omogućiti lokalnoj samoupravi, ali i državi, da na ovaj ili onaj način obnove i aktiviraju tu, dijelom zapuštenu, a dijelom posve uništenu imovinu, o kojoj dugo vremena zapravo nitko nije vodio računa.