Predsjednik Ivan Celjak Gradu Sisku uputio prijedlog mjera za vrijeme epidemije korona virusa

PRIJEDLOG MJERA ZA VRIJEME EPIDEMIJE KORONA VIRUSA

Pojava epidemije korona virusa Covid-19 u Republici Hrvatskoj i našem gradu ostavit će ekonomske posljedice na naše sugrađane i gospodarstvo.

U cilju ublažavanja navedenih posljedica predlažemo hitno sazivanje sjednice Gradskog vijeća uz pomoć informacijsko komunikacijskih tehnologija, da na pouzdan i siguran način, sukladno Poslovniku, donesemo mjere koje bi pomogle sugrađanima, te tvrtkama i obrtnicima olakšale poslovanje.

Predlažemo sljedeće mjere:

  1. Plaćanje komunalne naknade odgađa se za mjesec dana za građane i poduzetnike, a po potrebi i dulje bez naplate kamata.
  2. Zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada Siska odgađa se plaćanje zakupa na mjesec dana, a po potrebi i dulje bez naplate kamata.
  3. Odgađa se plaćanje prireza za poduzetnike na mjesec dana, a po potrebi i dulje bez naplate kamata.
  4. Oslobađanje roditelja plaćanja dječjeg vrtića u cijelosti, ne samo u razmjernom dijelu, dok god djeca ne mogu pohađati vrtić zbog epidemije korona virusa.

Mjere koje predlažemo odnose se na prvih mjesec dana pojave epidemije korona virusa, a s obzirom na trajanje moguće je produženje za dodatnih mjesec dana.

U cilju sigurnosti radnika gradskih trgovačkih društava i gradske uprave koji rade na terenu i u komunikaciji su s velikim brojem stranaka preporučuje se donošenje zaključka o osiguravanju zaštitne opreme poput maski i rukavica te sredstava za dezinfekciju za svakodnevni rad.

Ovo je vrijeme koje ne smije biti obilježeno stranačkim prepucavanjima već vrijeme u kojem se na konstruktivan način moraju donijeti hitna rješenja. Jer posljedice ovoga što prolazimo danas, osjetit će se na gospodarstvu već od idućeg mjeseca.

Vlada Republike Hrvatske čini sve kako bi situacija bila stabilizirana, a vladajući na lokalnoj razini mogu određenim mjerama pomoći lokalnom stanovništvu u onome što je u njihovoj nadležnosti.

Ivan Celjak, mag. iur.
Predsjednik GO HDZ Sisak