Ponosni jer novi kontingent HV-a u Afganistanu ima i opremu i naoružanje hrvatskih proizvođača!


Više od 200 uzvanika – među kojima i predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, ministar obrane i član Predsjedništva HDZ-a general Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova i član Središnjeg odbora naše stranke dr. sc. Davor Božinović te 30-ak predstavnika diplomatskog zbora – došlo je na konferenciju “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend” u Hotelu Esplanade u Zagrebu.

Konferenciju je organizirao Jutarnji list s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti hrvatske vojne industrije koja zapošljava oko 3.000 ljudi i bilježi visoke stope rasta. Tako smo samo u 2016. izvezli vojnog oružja i opreme u vrijednosti od 224 milijuna eura!

Zamašnjak tehnološkog i gospodarskog razvoja

Obraćajući se skupu, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog jučerašnjeg ispraćaja hrvatskog kontingenta u Afganistan – s opremom i naoružanjem isključivo hrvatskih proizvođača:

https://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenja/15469-ispracaj-7-kontingenta-u-misiju-resolute-support.html

– Izvoz hrvatske obrambene industrije kontinuirano raste, ali njena važnost leži i u „dodanoj vrijednosti“ koja se proteže u različite grane gospodarstva. Obrambena industrija, naime, potiče cijeli niz gospodarskih aktivnosti, kao i napore na polju istraživanja i razvoja, te ima potencijal postati jedan od zamašnjaka tehnološkog i gospodarskog razvoja RH. Nastavit ćemo poticati daljnji rast obrambene industrije!

Zaštićen našom kacigom – naoružan našom puškom

Nakon što je u kraćem videu prikazan kontingent Hrvatske vojske koji je jučer otišao u Afganistan, skupu se obratio potpredsjednik Vlade i ministar obrane general Damir Krstičević:

– S ponosom možemo konstatirati da je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim proizvodima. Upravo jučer, u operaciju Resolute Support, upućen je u Afganistan 7. hrvatski kontingent. Opremljen našom opremom, zaštićen našom kacigom, naoružan našom puškom. Postajemo prepoznatljivi po opremljenosti, sposobnostima i izgledu. Naš vojnik na najbolji način promovira proizvode hrvatske vojne industrije!

Ulaganja u sigurnosni sustav i prevenciju

Obrambeni je proračun – nastavio je Krstičević – ključan potporni mehanizam obrambenoj industriji. Moramo ulagati i u sigurnosni sustav, prevenciju, vatrogastvo, civilnu zaštitu i vojsku, kako bismo bili spremni odgovoriti na sve izazove:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/strategija-nacionalne-sigurnosti-stabilnost-i-sprjecavanje-ugroza-preduvjeti

– Najvidljiviji segment tog ulaganja bit će nabavka višenamjenskog borbenog aviona. Snažno borbeno zrakoplovstvo važno je Hrvatskoj, ali predstavlja i sjajnu priliku za industriju. Jedan od ključnih parametara za odabir zrakoplova, osim cijene, bit će proširenje hrvatske proizvodnje s novim partnerima, od kojih očekujemo podizanje tehnološke razine. Među ostalim, razmišljamo i o izgradnji tvornice streljiva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-odgovorna-drzava-povecali-smo-proracun-za-obranu-svjesni-novih-sigurnosnih


Oprema i naoružanje hrvatske proizvodnje (Foto: Patrik Macek/Pixsell)