Odgovor Kluba vijećnika HDZ, HKS, HSLS na otvoreno pismo čelnika sisačkog MOST-a Predraga Sekulića

Želimo vjerovati da je zbog manjka koncentracije, nenamjerno i nedovoljnog poznavanja Statuta Grada Siska i Poslovnika Gradskog vijeća Grada Siska, čelnik sisačkog MOST-a gospodin Predrag Sekulić iznio nekoliko neistina u otvorenom pismu javnosti. Koalicija stranaka HDZ, HKS, HSLS je predloženim Zaključkom vezanim uz Maticu hrvatsku tražila od Gradskog vijeća Grada Siska da obveže gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da dostavi akte iz kojih proizlaze potrebe Grada Siska za prostorom iz kojeg izbacuju Maticu hrvatsku. Ili su potrebe Grada izmišljene.

Zaključkom vezanim uz HK Sisciju tražili smo da gradonačelnica u okviru svog djelokruga rada traži izvješće od Športsko rekreacijskog centra Sisak i isto dostavi Gradskom vijeću. Grad Sisak je vlasnik Ledene dvorane Zibel kojom upravlja ustanova u vlasništvu Grada Siska ŠRC, u kojem MOST ima člana Upravnog vijeća, a sukladno Statutu Grada Siska Grad nadzire rad i vodi brigu o zakonitom radu trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu Grada.

HDZ je zajedno sa svojim koalicijskim partnerima obavijestio vijećnike i javnost o mogućoj nezakonitosti Odluke o izvršavanju Proračuna grada Siska za 2019. U cilju otklanjanja nezakonitosti HDZ je ponudio amandman na sjednici Gradskog vijeća kojeg ste zajedno sa partnerima iz SDP-a, Hrvatskih laburista i HSS-a Braće Radić odbili. Nadamo se da zbog dizanja ruku vaše koalicije neće doći do financijske blokade Grada Siska. MOST je bio obaviješten o tome nekoliko dana prije sjednice kao i ostali vijećnici, te ponovno na samoj sjednici. Dizanjem ruku izrazili ste svoje mišljenje.

Naš Klub vijećnika je po istom modelu nekoliko puta tražio dopunu dnevnog reda. Jedina smo oporba u Hrvatskoj koja je ponudila gotov projekt na sjednici Gradskog vijeća vezano uz zapošljavanje 50 žena i dobivanje 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Vaša koalicija je to odbila. Ne razumijete što znači osiguravanje bespovratnih sredstava za projekte u Sisku, razumijete samo kredite. Odbili ste prijedlog niže cijene vrtića za što smo pronašli slobodna sredstva unutar postojećeg proračuna. Pokušali smo redovnom procedurom omogućiti ljudima koji imaju prebivalište na području na kojem se nalaze društveni domovi da ih koriste bez trenutno složene procedure. Jedan od ciljeva našeg prijedloga bio je, primjerice, da ljudi iz Svinjičkog koji žele zimi na -15 celzijevih stupnjeva koristiti dom za stolni tenis, druženje, jer je društveni dom u selima jedina točka okupljanja, ne moraju zbog složene procedure dolaziti u Sisak, već da se taj posao prenese na predsjednika Vijeća mjesnog odbora koji u pravilu živi u blizini društvenog doma. Prijedlog nije uvršten na dnevni red. Nakon prijedloga mjere pronatalitetne politike odnosno niže cijene vrtića, što bi bilo veliko rasterećenje roditeljima koji imaju vrtićance a ujedno bi poboljšalo kvalitetu obiteljskog života, i prijedloga zapošljavanja 50 žena za što bi Grad dobio 7 milijuna kuna, protiv kojih je glasovao MOST zajedno s koalicijskim partnerima, promijenili ste taktiku i više ne dopuštate da naši prijedlozi dođu na dnevni red. Tako izbjegavate javno pokazati da ste protiv sprječavanja vjerojatne diskriminacije u slučaju korištenja Ledene dvorane Zibel.

Vjerujemo da iz neznanja govorite o mogućim prevarama službenika Grada Siska i nemoći predsjednice Gradskog vijeća da utječe na to da se točka uvrsti na dnevni red. Oslobodite si malo slobodnog vremena i pročitajte Statut Grada Siska i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Siska. Štivo je korisno za plaćenu dužnost koju obnašate, a na koju su vas birali građani.

Klub vijećnika HDZ, HKS, HSLS

Izvor fotografije je sisak.hr