Od danas, korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Sisak s članovima svoje obitelji mogu komunicirati i putem video poziva

Sisački Dom za starije i nemoćne osobe u vrijeme trajanja epidemije Covid 19 zatvoren je za sve posjetitelje. Budući pripadaju rizičnoj skupini, a poštujući mjere Nacionalnog stožera, korisnici Doma su u proteklih dva mjeseca s članovima obitelji i prijateljima mogli komunicirati isključivo putem telefonske linije.

Prije mjesec dana, ravnateljica Doma Ružica Čakširan u razgovoru sa sisačkim dožupanom Ivanom Celjakom, istaknula je kako korisnicima nedostaju članovi obitelji i kako su, posebice korisnici na odjelu stacionara, koji su teže pokretni, ovu mjeru zatvaranja Doma teško prihvatili.

U svrhu pomoći uspostavljanja kontakta s članovima obitelji, zamjenik župana Ivan Celjak iz vlastitih sredstava kupio je sve potrebno za uspostavu video poziva: tablete za korisnike u stacionaru, slušalice s mikrofonom kako bi se osigurala privatnost razgovora, te mobilni internet za tablete i laptop koji će služiti pokretnim korisnicima.

Danas je tako uspostavljen prvi video poziv korisnika Doma za starije i nemoćne osobe s članovima obitelji i prizor je bio pun emocija.

Ravnateljica Ružica Čakširan izjavila je kako su zahvalni na ovoj donaciji opreme koju će moći koristiti svi korisnici Doma. Zahvalila je zamjeniku župana gospodinu Ivanu Celjaku i na brizi cijelo ovo vrijeme trajanja epidemije korona virusa jer je zvao i brinuo se za korisnike, a pokrenuvši akciju #ujedinjeniprotivkoronavirusa s volonterima je donirao i vizire za djelatnike Doma.

Istaknula je kako ju je iznenadila ova osobna donacija, ne kupnja opreme iz proračuna, te suosjećanje za korisnike i njihove obitelji koji su više od dva mjeseca fizički odvojeni. Zagrebački domovi su sami kupili ovakvu opremu, no mi si to sami nismo mogli priuštiti. Pohvalila je korisnike koji su unatoč ovoj epidemiji i krizi kroz koju svi prolaze, jako disciplinirani i prihvaćaju situaciju kao nešto što će proći, samo treba strpljenja. Odvojenost od obitelji je zapravo ono što im najteže pada.

Sisački dožupan Ivan Celjak rekao je kako ova oprema trajno ostaje Domu, te će ju moći koristiti i nakon povlačenja mjera zabrane posjeta korisnicima. Ovo će posebno značiti osobama koje su teško pokretne i nepokretne na odjelu stacionara s obzirom da im je jedini prozor u svijet televizor, a kontakt moguć isključivo osobnim dolaskom. Moderne komunikacijske tehnologije danas nam pružaju razne mogućnosti, a jedna od njih je ostvarivanje kontakta s osobama putem video poziva. Na ovaj način osobe starije životne dobi koje su možda imale i predrasude prema novim tehnologijama, mogu koristiti prednosti istih. U Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku žive i korisnici čiji su članovi obitelji izvan Hrvatske te je i ovo jedna od mogućnosti da se češće vide i čuju.

Osobe treće životne dobi zaslužuju pojačanu brigu i skrb, sa zahvalnošću za sve što su učinili tijekom svog života.

Prvi poziv ostvarile su unuka Marija Jantak koja je ispred Doma umirovljenika zvala svoju baku Milku Štajdohar, a zatim je gospodin Stjepan Krpan zvao svoju 89.-godišnju majku Nadu Đaić. Prizori koje smo danas vidjeli i čuli dok su razgovarali s obitelji, bio je zaista emotivan.