Novi harač za građane Siska – Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček Siščanima od 1. siječnja uvodi čak 34% poreza

Plaćanjem visokih poreza građani će dodatno napuniti gradsku blagajnu za oko 10 milijuna eura. Očito je da SDP-ova gradska vlast svojim sugrađanima šalje poruku – odite iz Siska

 

Sisak, 6. prosinca 2023. – Od 1. siječnja 2024. u cijeloj Hrvatskoj ukida se prirez čime su Siščanima trebale porasti plaće (prirez je bio 10%), no sisačka gradonačelnica umjesto toga uvodi čak 2 nove stope poreza – nižu poreznu stopu 23% i višu poreznu stopu 34%.

To znači da će blagajnice u dućanima, odgajateljice, njegovatelji, radnici u komunalnim poduzećima koji rade na teškim vremenskim uvjetima, administrativni radnici, medicinske sestre…plaćati sisačkoj gradonačelnici u gradsku blagajnu čak 23% poreza.

Osobe koje su završile fakultet i ostale raditi u svom gradu, sada će plaćati 34% poreza.

S druge strane isti radnici za isti posao u dijelovima Sisačko-moslavačke županije gdje je na vlasti HDZ imat će veće plaće jer njihovi gradovi i općine ukidaju prirez i ne uvode novi harač za svoje sugrađane kao što radi sisačka političarka.

Kakva je to poruka gradonačelnice? Poručuje li građanima ovim novim haračima – selite se iz Siska?

U materijalima za sjednicu Gradskog vijeća gradonačelnica prikazuje da će uvodeći veći porez na teret Siščanki i Siščana napuniti u idućoj godini gradsku blagajnu za 10 milijuna eura?!

Znajući da ni dosadašnjih gotovo 10 milijuna eura pomoći kroz obnovu koje joj je isplatila Vlada Republike Hrvatske nije utrošila za obnovu objekata niti Kukuljevićeve škole, Kazališta 21, Gradskog muzeja, starog grada, Doma kulture, knjižnice, ni zgrade uprave… postavlja se pitanje gdje su nestali novci koje je Sisak dobio za obnovu?!

Zašto Siščanima i Siščankama Kristina Ikić Baniček uvodi najviši porez u Hrvatskoj? Da li na taj način puni gradsku blagajnu za predstojeće izbore za koje se možda nada da će ju “lansirati” u Hrvatski sabor?

Manifestacije, bojanje žardinjera, “kruha i igara” najavljuje se i u 2024. godini, a sve će se plaćati iz blagajne koju će puniti Siščanke i Siščani najvišim porezom u Hrvatskoj.

Ovo nije prvi udar na plaće Siščanki i Siščana, odlukom gradske vlasti kojom upravlja Kristina Ikić Baniček jer već plaćaju visoke račune za vodu, komunalnu naknadu, dnevni boravak u školama, vrtiće, odvoz smeća, grobnu naknadu. Kao da živimo u najrazvijenijem gradu Hrvatske.

Po zadnjem popisu stanovništva precizno se vidi koliko ljudi je napustilo naš grad posljednjih 10 godina otkad njime upravlja Kristina Ikić Baniček. Točnije, Sisak je ostao bez 7514 građana.

Zašto se čini sve da se otjera ljude iz grada? Koji je cilj? Da ostane nekolicina poslušnika koji će pod pritiscima jer rade u gradskim poduzećima ili članovi njihovih obitelji održavati ovu nesposobnu i socijalno neosjetljivu vlast u Sisku?

Zastrašivanja, mobbing, podjele klubova, zabrane djeci korištenja gradske dvorane, propali objekti obnove, grad bez kina, bez muzeja, bez kazališta, bez škole, novi harač na plaći Siščana… što je iduće?

Bilo bi lijepo da građani ne moraju živjeti u nervoznom iščekivanju novih poteza gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i pitati se koliko će im se standard života dodatno pogoršati, no i lokalni izbori bit će brzo na kojima će se, uvjereni smo, pokazati da je konačno vrijeme za promjenu trenutne sisačke vlasti.