Nova stranica hrvatske povijesti – Prvi opći sabor HDZ-a

Prije 29 godina, 24. i 25. veljače 1990. godine, održan je Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Bio je to prvi osnivački sabor jedne hrvatske nesocijalističke stranke nakon više od pola stoljeća jednostranačkog sustava predvođenog komunističkom partijom. Osnivanje domoljubne političke opcije otvorilo je put stvaranju samostalne i suverene hrvatske države koju su stoljećima željele brojne generacije.

U Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu okupili su se izaslanici Hrvatske demokratske zajednice iz Domovine i iseljeništva, a dr. FranjoTuđman izabran je za predsjednika.
Na Prvom općem saboru HDZ-a, dr. Franjo Tuđman predstavio je program rada stranke koji je potaknuo nadu i vjeru u stvaranje samostalne i neovisne države. Predvođena svojim prvim predsjednikom, Hrvatska demokratska zajednica je u nadolazećim mjesecima ostvarila izbornu pobjedu na prvim višestranačkim izborima.
Nakon 29 godina i teško izborene samostalnosti u obrambenom Domovinskom ratu, usprkos agresiji znatno snažnije Jugoslavenske narodne armije i djela srpskog stanovništva u Hrvatskoj, koji su se u mnogome protivili toj suverenosti jer su težili za realizacijom velikosrpskih pretenzija za hrvatskim teritorijem, Republika Hrvatska je danas ponovno predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom, članica je Europske unije i NATO saveza, a pripadnici hrvatske vojske sudjeluju u brojnim mirovnim misijama na kriznim žarištima širom svijeta.
Sve je to prije 29 godina zacrtao prvi hrvatski predsjednik i danas nakon toliko vremena susrećemo se s novim izazovima suvremenog društva i ekonomije nastojeći ih što uspješnije riješiti za boljitak svih naših sunarodnjaka.