Nezakonita Odluka na Dnevnom redu 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska!?

Stihijske i naprasne odluke sisačke gradonačelnice, za njene sugrađane nisu novost, a sa svakom novom sjednicom Gradskog vijeća, postaje sve jasnije kako se odluke donose na rubu zakona ili opasno ulaze u sivu zonu. Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća koja se održava ovog četvrtka, na prijedlog gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, uvrštena je i Odluka o izvršavanju proračuna Grada Siska za 2019. godinu ( točka 7b. ) koja je u suprotnosti sa zakonom.

Zakonom je utvrđeno kako gradonačelnica može samostalno donositi odluke vrijednosti isključivo do milijun kuna, a sve odluke vrijednosti veće od milijun kuna donosi Gradsko vijeće.

Iako je Zakon jasan, to ne sprječava Kristinu Ikić Baniček da primjenjuje svoje zakone. Tako na dnevni red gradskim vijećnicima na vrlo proziran način servira nevjerojatnu podvalu prema kojoj bi ona kao gradonačelnica mogla donositi odluke vrijednosti veće od milijun kuna.

I ova Odluka, kao i velika većina prijašnjih tiče se podizanja kredita i rasta zaduženja kreditnih obveza Grada Siska, za koje je Kristina Ikić Baniček postala pravi stručnjak. U Odluci o izvršavanju Proračuna Grada Siska za 2019. godinu (točka 7b. Dnevnog reda), u članku 31. stoji da gradonačelnica može donijeti odluku kojom se Grad može kratkoročno zadužiti do deset milijuna kuna što je suprotno odredbi članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Odredbom članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da gradonačelnik može odlučivati najviše do iznosa od milijun kuna, a iznad tog iznosa odlučuje Gradsko vijeće.

Upornost gradonačelnice da sama stvara i piše pravila, mimo Zakona, postala je gotovo ustaljena praksa.

Vijećnici vladajuće većine koji svojom rukom podrže ovaj nezakoniti akt moraju biti svjesni odgovornosti koju imaju prema sugrađanima koji su ih izabrali. Nemojte misliti da građani neće shvatiti što se zbilo ili da neće razumjeti. Sisak se polako budi, pitanje je samo hoće li vijećnici otvoriti oči.

Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a