Jasmina Jovev – Zašto je korzo ili kako je od milja zovemo „kaldrma“ tamo gdje je? Zbog sukoba Kristine sa Biskupijom 2. lipnja 2017. 3. lipnja 2017. GO HDZ Sisak

Eto, još jedan Dan grada Siska i blagdan zaštitnika sv. Kvirina dolazi u potpunoj podijeljenosti građana, podijeljenosti koja je nastala iz sukoba lokalne vlasti i Sisačke biskupije. Sukoba, koji na žalost sve više obilježava grad.
Vjerujem da je rezutat tog sukoba i famozna „šetnica“ u drugoj ulici koja, prema mišljenju mnogih Siščana, nema ni prometnu, ni estetsku, ni funkcionalnu logiku. Oduvijek je prostor uz rijeku, od Malog Kaptola do Velikog Kaptola s pogledom na Stari most, hladom drveća i nekoliko puta većom površinom bio rješenje za prostor šetnice i trga.
Gradski oci su to govorili čak i oni Siščani kojih nema par stoljeća ili tisućljeća. Među nama – Stari Grad, kovnice novca i druge rimske građevine, Veliki Kaptol, Mali Kaptol, crkve, Holandska kuća, pa i Gradska vijećnica – sve na obali Kupe.

I naravno, koliko god gradonačelnica vukla sve događaje na korzo ne bi li pokazala da je druga ulica fantastično rješenje, Siščani će uvijek radije boraviti kraj rijeke. Stari most, čamci, brodovi, flora i fauna Kupe predstavljaju ljepši pogled od trgovine cipela, sanitarija ili banaka. Pa zašto je onda korzo ili kako je od milja zovemo „kaldrma“ tamo gdje je?

Vjerujem da je tome samo jedan razlog – zato što je gradonačelnica u sukobu s biskupom i to netko konačno treba reći. Da je šetnica s trgom tamo gdje je trebala biti, i za što smo imali skupu dokumentaciju – uredio bi se i prostor ispred Biskupije. To je istina koju svi znamo, i oni koji se slažu sa K.I.Baniček i oni koji se slažu s biskupom. Oni koji sumnjaju neka se sjete da Grad kod Katedrale više ne postavlja adventske svijeće ni bor za Božić. Čak ni Sajam cvijeća ove godine nije mogao proći bez nepotrebne provokacije.

Zadnja stvar koja ide u prilog ovim tvrdnjama je bahato postavljanje zabavnog parka na vrata Biskupije pred blagdan sv. Kvirina. Zamislite da se takvo što desi u Splitu pred Sv. Duju ili u Dubrovniku pred Sv. Vlaha? Zamislite da gradonačelnici tih gradova, bilo zbog kućnog ili ideološkog odgoja, ovako postupe? Zašto je u Sisku sve uvijek protiv nekog ili nečeg?

Gradonačelnica naravno ima pravo na neslaganje pa i verbalni sukob s biskupom i ja tu neću suditi tko je u pravu. Ali K.I. Baniček nema pravo svoj bijes i frustraciju prenositi na grad i građane. Onaj tko tako jako voli Sisak i samo Sisak morao bi znati da grad čine prvenstveno njegovi ljudi u svim svojim različitostima i da se milijunske investicije ne rade iz bijesa već hladne glave i s dugoročnim planom. Ponašanje kakvom svjedočimo ostaviti će, bojim se, dugotrajne negativne posljedice na Sisak i kada ne bude gradonačelnice Baniček niti biskupa Košića, a ni nas koji ovo čitamo.


Jasmina Jovev