ISPRAVLJENA NEPRAVDA – Neki ugledni OPG-i izgubili su zakup zemlje koju su obrađivali više od 10 godina zbog Zakona, donesenog 2013. godine 21. travnja 2017. 22. travnja 2017. GO HDZ Sisak

Neki ugledni OPG-i izgubili su zakup zemlje koju su obrađivali više od 10 godina zato što je Zakon, donesen 2013. godine, stavio u povoljniji položaj tvrtke, udaljene više od 100 km od zemljišta.

“Cijeli kraj donje i gornje Posavine tijekom proteklih 4 godine grubo je zanemaren, prometnice su u lošem stanju, a proizvođačima, ratarima i stočarima grad nije pružio odgovarajuću pomoć i podršku, niti pokazao da razumije njihove probleme. Mogućnosti Posavine su ogromne i grad Sisak ih mora početi poticati na korist svih njezinih sugrađana, dodao je Franjo Šaban, kandidat za gradonačelnika Siska.

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, naime, ponovno uključuje Općine, ali i Županije u raspisivanje natječaja za poljoprivredno zemljište u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo poljoprivrede će po prvi puta donijeti Zakon o OPG-u kako bi definirao funkcionalan i održiv oblik za poslovanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u RH.

Takodjer, novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu planiramo na pravedan i održiv način raspolagati poljoprivrednim zemljištem i povećati obradive površine u RH. Prioritet su nam OPG-i te domicilni i mladi poljoprivrednici.

U nepunih pola godine, kao Ministarstvo poljoprivrede, te u suradnji s poljoprivrednicima, pripremili smo novih 6 proizvođačkih organizacija u sektorima poljoprivredne proizvodnje za priznavanje, a koje će konkurirati na dostupna EU sredstva, a do kraja godine očekujemo osnivanje još 5-6 novih. Rekao je Tugomir Majdak, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Tako je ministarstvo u nepunih šest mjeseci detektiralo uz pomoć poljoprivrednika ključne probleme koji muče OPG, a novi Zakon o o poljoprivrednom zemljištu trebao bi na pravedan i održiv način omogućiti raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i povećati obradive površine u RH.

Aktualni Zakon o poljoprivrednom zemljištu prouzročio je mnoštvo problema i doveo do velikih nepravdi.


Novi Zakon O Poljoprivredi

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar