Hvala zastupnici Lukačić – Od danas se sjednice prenose uz prijevod na znakovni jezik gluhih osoba!


(VIDEO) Na zajedničkoj konferenciji za novinare s našom zastupnicom Ljubicom Lukačić, koja je i sama osoba s invaliditetom, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković službeno je objavio je da će se od danas plenarne sjednice televizijski prenositi uz prijevod na znakovni jezik za gluhe osobe.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-trajno-brine-o-pravima-osoba-s-invaliditetom-i-zeli-da-uvijek-imaju-svog

– Zahvaljujem na inicijativi zastupnici Lukačić, kojoj sam dao punu potporu kako bi se ostvario ovaj iskorak u radu Sabora – važan iskorak kako bi sve osobe bile izjednačene u primanju informacija!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/vlada-je-pokazala-da-kvalitetno-rjesava-probleme-osoba-s-invaliditetom

Izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom

Dodao je da je time potvrđena i predanost Hrvatskog sabora u poštivanju ljudskih prava i osoba s invaliditetom – u skladu s osnovnim načelima Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine.

60 000 osoba oštećena sluha

U Hrvatskoj je oko 60 000 osoba oštećena sluha, od toga gotovo 13 000 njih koriste hrvatski znakovni jezik. Ovim danom, kako je rekao predsjednik Hrvatskog sabora, rušimo komunikacijske barijere – istaknula je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

NA ZNAKOVNOM JEZIKU

Hrvatski sabor već je sklopio ugovor o suradnji i s Hrvatskim društvom stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe i s HRT-om, tako da će se plenarne sjednice Hrvatskoga sabora od danas, 4. listopada, prenositi na 4. programu HTV-a uz prijevod na hrvatski znakovni jezik.