Heroji zaslužuju više! Maknite politiku iz Odbora za dodjelu javnih priznanja

Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a, HKS-a 17. rujna 2018. godine nije sudjelovao na nastavku sjednice Gradskog vijeća grada Siska. Neposredno prije početka sjednice sazvana je tiskovna konferencija za novinare na kojoj su tražili da se politika makne iz Odbora za dodjelu javnih priznanja.

U nastavku prenosimo priopćenje Kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a, HKS-a u cijelosti.

“Prije svega, čestitamo svim dobitnicima Posebne zahvale Marijan Celjak te dobitnicima Plakete Marijan Celjak- junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu! To su naši suborci, prijatelji koji su branili grad Sisak, stvarali hrvatsku državu. Među dobitnicima Plekete istinskog heroja Domovinskog rata, čovjeka koji je sve nas okupljao kad je bilo najpotrebnije, morali su biti i njegovi suradnici od samog početka stvaranja 57. SAMBA-a: pukovnik Berislav Pavičić- Bera, te bojnik Marijan Šokčević- Šokac.

Budući na prošloj sjednici gradskog vijeća nisu prepoznati od strane vladajućih kao netko tko zaslužuje Povelju i priznanje, osjećamo potrebu ali i dužnost informirati gradske vijećnike vladajuće većine i javnost koja vijećnike bira na ta ista mjesta, o tome tko su ovi dečki bili. To su naši sugrađani koji su sudjelovali u osnivanju prve dragovoljačke postrojbe u Republici Hrvatskoj, 57. SAMB-a, dečki koji su oslobađali prvu oslobođenu vojarnu u Hrvatskoj, Barutanu, u kojoj smo proslavili i Dan branitelja grada Siska.

Želimo upoznati sisačku javnost kako niti jedan pripadnik 57. SAMB-a, ove godine nije dobio Plaketu Marijan Celjak, a upravo su ti ljudi ustrojili obranu grada! Dubravko Pukšec prvi je poginuli hrvatski branitelj s područja grada Siska. Cijela Hrvatska zna za Josipa Jovića, vidjeli smo kako je ove godine Glina obilježila spomen na pogibiju prvog poginulog policajca Tomislava Roma; uz dva ministra, cijeli vrh MUP-a, nekoliko generala, mještane…. A kako mi držimo do našeg Dubravka? Znate li da on nema nikoga od živuće obitelji da mu zapali svijeću na grobu? A Sisku i Siščanima dao je najvrijednije, svoj život. Da nema njegovih prijatelja iz Tomčevog puta koji svake godine organiziraju obilježavanje na godišnjicu pogibije, nitko ne bi ni znao za njega. E vidite dragi mediji to je naša dužnost. Ovo je put kojim se borimo da javnost čuje za njih i da ih se ne zaboravi. I ne, ovo nije hvatanje političkih poena, jer svatko tko misli da se preko prolivene krvi može steći naklonost, jadan je u svome naumu i osuđen na propast.

Tražimo od gradonačelnice i predsjednice gradskog vijeća, da razrade kriterije i mjerila za dodjelu Plakete te da Odbor koji odlučuje o priznanjima vezano za Domovinski rat, bude sastavljen od zapovijednika sisačkih postrojbi koji najbolje poznaju put svojih suboraca i najkompetentniji su za donošenje ovakvih Odluka. Osjećamo dužnost i pijetet prema herojima Domovinskog rata i danas ne želimo prisustvovati bilo kakvom činu političkih igara i scenarija koji za prvotnu namjenu imaju stvaranje dojma skrbi za braniteljsku populaciju, a do unazad koju godinu te iste političke persone nisu se udostojile obići vječna počivališta tih istih dečki.

Ako gradonačelnica nema većinu u vijeću, kada su u pitanju branitelji heroji Domovinskog rata, ovim putem objavljujemo kako ćemo joj mi osigurati većinu za donošenje konstruktivnih i konkretnih prijedloga oko pitanja branitelja, a ne da se iz neznanja ili nespretnosti dogodi ono što se dogodilo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Tu smo danas, svi ponosno stojimo u sjećanju na heroje iz devedesetih, u mjesecu kada se prisjećamo čak dvije obljetnice pogibije sisačkih velikana, 16. rujna dan pogibije Marijana Celjaka, te 28. rujna dan pogibije Marijana Šokčevića.

Inatljiovost i prkos ne vode nikuda, da su naši dečki razmišljali u smjeru ovakvih podjela i političkog sitničarenja, ovakvog Siska ne bi bilo. Sjetimo se naših heroja ne samo u dane obljetnica, nego tijekom i cijele godine. Zaslužuju to, više nego išta drugo.”

Klub vijećnika HDZ-a Sisak