GRADONAČELNICE ZAŠTO NE OBNAVLJATE SISAK, A OSIGURANO VAM JE OKO 280 MILIJUNA KUNA, ZAŠTO NEMA RADOVA I GRADILIŠTA U NADLEŽNOSTI GRADA?

Gradski vijećnici: GRADONAČELNICE ZAŠTO NE OBNAVLJATE SISAK, A OSIGURANO VAM JE OKO 280 MILIJUNA KUNA, ZAŠTO NEMA RADOVA I GRADILIŠTA U NADLEŽNOSTI GRADA?

Iako su joj odobrena sredstva i rok za njihovu potrošnju je sve bliži, obnova većine javnih zgrada u nadležnosti Grada nije ni krenula

Sisak, 13. veljače 2023. – Hoće li Grad Sisak zbog nesposobnosti gradonačelnice Kristine Ikić Baniček ostati bez odobrenih sredstava za obnovu javnih zgrada iz Fonda solidarnosti Europske unije?

GLASNA U MEDIJIMA KAD TREBA KRITIZIRATI, A OBNOVA GRADSKIH OBJEKATA STOJI

Rokovi ističu, a na većini zgrada čija je obnova u nadležnosti Grada nije ni počela, pa zato postavljamo pitanje Kristini Ikić Baniček – a kada planirate krenuti s obnovom Siska?

Prezentacija o stanju potresne obnove javnih objekata Grada Siska koju nam je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) predstavila u rujnu prošle godine pokazala nam je da su za većinu prijavljenih projekata odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti.  Zašto onda ne vidimo otvorena gradilišta u nadležnosti gradske uprave kada šetamo po gradu?

Ta sredstva treba potrošiti do kraja lipnja ove godine i nije teško ustvrditi kako će biti vrlo teško to postići u iduća četiri mjeseca.

GRAD KAO DA NEMA GRADONAČELNICU

Sva aktivna gradilišta u Sisku i dalje su rezultat rada Sisačko-moslavačke županije i Vlade Republike Hrvatske, pa nas zanima čime se u međuvremenu bavi naša gradonačelnica, jer i današnji dnevni red sjednice Gradskog vijeća ne donosi nikakve nove gradske projekte. Iako je prošlo više od dva mjeseca od posljednje sjednice Gradskog vijeća, ovih par točaka današnjeg dnevnog reda dokazuju da gradonačelnica ne odrađuje ni druge poslove važne za naše sugrađane.

VLADA RH OSIGURALA SREDSTVA ZA  VRTIĆ U GALDOVU

Istovremeno Ikić Baniček spremno kritizira sve ostale te napada one bez kojih ne bi bilo ni izgradnje novih vrtića ni škola. Poput Odgojno-obrazovnog kompleksa u Galdovu, vrtića, projekt kojem je prijetilo zaustavljanje jer je gradska blagajna za to bila prazna. No Galdovčani će ipak dobiti vrtić zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske jer su osigurana sredstva putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

IZBJEGAVA KONKRETNA PITANJA

U Sisku građanima gradske vlasti samo šalju visoke račune, a gradonačelnica nije spremna odgovarati ni na legitimna pitanja gradskih vijećnika o gradskim projektima, pa tako na pitanje našeg kolege Tomislava Matlekovića koji su projekti realizirani za razvoj Topolovca i što se planira u sljedećem razdoblju, gradonačelnica odgovara kako su u Topolovcu „realizirani sveobuhvatni i ambiciozni projekti na svim razvojnim poljima, a identični su predviđeni i za naredno nesagledivo razdoblje“.

To će najbolje prosuditi sami Topolovčani, a poznavajući njen dosadašnji način ponašanja, da doista radi na, kako piše, ambicioznim projektima, sigurni smo da bi se vrlo rado s njima pohvalila. Ovako možemo biti sigurni da u Topolovcu nema nikakvih razvojnih projekata.

Zbog svega navedenoga, Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a danas neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća Grada Siska koja je sazvana reda radi, zbog forme- “broja” održanih sjednica bez i jedne važne točke za naše sugrađane.

GDJE SU NOVCI KOJE JE IKIĆ BANIČEK DOBILA NA OSNOVU POTRESA?

Pozivamo gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da se prihvati posla i ubrza obnovu javnih objekata kako ne bismo izgubili novac osiguran iz Fonda solidarnosti i kako, u konačnici, sav trošak obnove ne bi pao na naše sugrađane. Jer Gradonačelnice Sisak ima pravo na obnovu, Vlada RH Vam je odmah nakon potresa isplatila 20 milijuna kuna, isplaćen Vam je i zajam Svjetske banke u iznosu 25 milijuna kuna, nedavno Vam je Vlada ponovo dodijelila 30 milijuna kuna, preko FSEU uključujući cestovnu infrastrukturu osigurano Vam je 180 milijuna kuna i još za vrtić u Galdovu kroz NPOO 23 milijuna kuna.

Novce ste dobili, kad mislite početi raditi?

Dužni ste Siščanima opravdati sve utrošene milijune eura, jer se postavlja ozbiljno pitanje: gdje su novci koje ste dobili na račun, na osnovu potresa, a u Sisku u vašoj nadležnosti ne obnavlja se gotovo ništa?