Govor Ivana Celjaka na 26. obljetnici pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera


Na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž obilježena je 26. obljetnica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT), koji je 1991. godine poginuo na tome mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskome ratu. U spomen Gordanu Ledereru izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije, predvođeno glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik sisačko-moslavačkoga župana Ivan Celjak i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan položili su vijence i zapalili svijeće pokraj spomen-obilježja koje je Hrvatska radiotelevizija svečano otkrila prije dvije godine u čast svojemu poginulomu kolegi.

U svom je obraćanju zamjenik župana Ivan Celjak uz ostalo rekao: „ Dopustite mi da kratko izreknem pokoju misao o čovjeku koji neće umrijeti dok god ga pamte oni koji ga poštuju i vole. Gordan Lederer trebao je danas uživati u plodovima svog maestralnog rada, trebao je prenositi svoje prebogato znanje i ljubav prema kameri mladima. Trebao ih je učiti i poslu i odnosu prema poslu, iako je za njega kamera i novinarstvo bila daleko više od pukog obavljanja posla. I to je trebao prenijeti onima koji su ga danas trebali slušati, učiti od njega i naslijediti ga. U idealnom bi svijetu to bila činjenica i istina, tako bi se dogodilo.”


„Prije 26 godina ugasio se život Gordana Lederera pucnjem s obližnjega brda. Danas nas je ovdje, zajedno s njegovom kćeri Petrom, ponovno okupio osjećaj bliskosti s njegovim životom i svim onim što je napravio i za Hrvatsku radioteleviziju i za Hrvatsku u cjelini. Gordan Lederer svojom je kamerom pronosio dragocjenu istinu o Domovinskome ratu te je ostavio vrijedna svjedočanstva, među kojima se izdvajaju legendarna Banijska ratna praskozorja s nezaboravnim ranojutarnjim kadrovima koja su nam ostala u trajnome sjećanju kao jedan od najdojmljivijih ratnih zapisa snimljenih tijekom Domovinskoga rata”, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Dodao je kako su Gordanu Ledereru u čast prije dvije godine Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija na tome mjestu podignuli spomen-obilježje. „Slomljeni pejzaž jedno je od najljepših spomen-obilježja iz Domovinskoga rata. Ono prikazuje krug života, savršenstvo koje je prekinuto silničkim činom, pucnjem. No, uspomena na Gordana Lederera živi u nama, a pucanj nije zaustavio istinu, ona se upravo zahvaljujući Gordanovim zapisima pronosi nadalje, a tako će biti i ubuduće”, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je Gordan Lederer svojom kamerom stvorio izrazito vrijednu građu o početcima agresije na Republiku Hrvatsku. „Gordan je ovdje na Uni, boraveći s nama, snimao neprijateljske napade, hrvatske branitelje i sav užas u ratom zahvaćenoj Banovini. Vjerujem da u Hrvatskoj nema čovjeka kojemu njegova Banijska ratna praskozorja nisu izmamila suzu, ali i pokazala pravu istinu o agresiji, ratnim strahotama i tome tko ih je počinio. Svojom kamerom Gordan je uhvatio emocije nas, hrvatskih branitelja, pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, hrvatske policije i svih dragovoljaca, naše razgovore i naše strepnje. Prenio je ljepotu hrvatskoga zajedništva, idealizma, a svijetu je prenio istinu o agresiji na Hrvatsku“, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U ime Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije (ZRI HRT) nazočnima se obratio njegov predsjednik Marinko Ćavar. Istaknuo je da je izvješćivanje bila jedna od dimenzija Domovinskoga rata te da su uz branitelje, koji su na bojištu bili sa strojnicom, na prvim crtama bili i ratni izvjestitelji, i to ponajprije novinari i snimatelji Hrvatske radiotelevizije. „Mi smo ponosni na svoj rad, a kolega koji su dali ono najvrijednije, svoj život, vječno ćemo se sjećati”, rekao je Marinko Ćavar.

U spomen na poginuloga snimatelja Hrvatske radiotelevizije govor je održao i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, koji je rekao kako je Gordan Lederer danas trebao prenositi svoje prebogato iskustvo i znanje mladima te ih učiti poslu i odnosu prema poslu. „Zločinački hitac ugasio je njegov život; ubili su ga, ali ga nisu pobijedili”, rekao je Dalibor Bišćan.

Voditelj projekta izgradnje spomen-obilježja Slomljeni pejzaž i autor dokumentarnoga filma o njegovoj izgradnji Milan Bešlić rekao je kako je „spomen-obilježje funkcionalno djelo koje je sačuvalo estetske vrijednosti te koje ambijentalno funkcionira u prostoru”.

Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. u 33. godini života na radnome zadatku na brdu Čukuru kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna Banijska ratna praskozorja. Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž, koje su izgradili Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija, do danas je postalo prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice te su ga posjetile tisuće posjetitelja.


[FAG id=6524]


Izvor: HRT