Godišnjica smrti prvog predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Sisak

Gradska organizacija HDZ-a grada Siska jedna je od prvih osnovanih gradskih organizacija u Republici Hrvatskoj. Njezin prvi predsjednik i jedan od osnivača stranke, tijekom razdoblja koje je bilo najvažnije za stvaranje suverene Domovine Hrvatske, bio je gospodin Ivan Radičević. Danas smo paljenjem svijeća i molitvom zajedno s članovima njegove obitelji, na njegovom posljednjem počivalištu, odali počast našem prvom predsjedniku.

No, kako su izgledali ti prvi dani, dani kada se u Siščanima počela buditi želja za samostalnom državom i za neovisnošću. Već početkom 1989. godine bilo je očigledno da postoji potreba za pokretanjem političke opcije koja će biti oporba tadašnjoj vlasti. Tako je šačica ljudi i u Sisku i okolici odlučila okupiti oko sebe istomišljenike i osnivanjem domoljubne političke opcije dati svoj doprinos stvaranju samostalne hrvatske države. Prvi sastanak na kojem je i osnovana Gradska organizacija HDZ-a, održan je u gostionici kod Brajkovića 1989.godine. Mnogi su se u to vrijeme bojali preuzeti dužnost predsjednika HDZ-a u Sisku zbog sve učestalijih prijetnji. Ta je čast na kraju pripala Ivanu Radičeviću. Dan nakon osnivanja Gradske organizacije, Ivan Radičević i Josip Brajković otišli su gradonačelniku, tj. tadašnjem predsjedniku Skupštine te mu uručili zapisnik o osnivanju stranke i imenovanju njenog predsjednika čime je službeno osnovan HDZ u gradu Sisku.

Gospodin Radičević više nije s nama, no njegov doprinos stvaranju početaka demokracije u Republici Hrvatskoj i Sisku je neupitan.

Neka mu je laka hrvatska gruda i vječna slava i hvala!