Celjak: Osnivači HDZ-a imali su viziju samostalne i neovisne Hrvatske koju su hrabro i odlučno sproveli u djelo. Mi, pripadnici mlađe generacije, preuzeli smo to nasljeđe te čvrsto i odlučno koračamo u nove pobjede!

Sinoć je u prepunoj dvorani restorana Cocktail II u Sisku, pred petstotinjak članova, simpatizera i gostiju, proslavljena velika 30. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Sisku.

U fokusu ove veličanstvene obljetnice bili su Osnivači, koji su u teškim vremenima jednostranačja, jednoumlja, riskirajući vlastite živote, u kući obitelji Brajković, osnivali sisački HDZ.

Neporeciva je činjenica da je Hrvatska demokratska zajednica državotvorna stranka

Događaji s početka devedesetih u Sisku, dokaz su državotvornosti HDZ-a. Osnivači, Utemeljitelji sisačkog HDZ-a ujedno su osnivači prve dragovoljačke postrojbe ustrojene za vrijeme Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. U 57. SAMB-u bilo je hrvatskih domoljuba koji nisu bili članovi ni jedne stranke, hrvatskih domoljuba koji su bili članovi drugih stranaka ali osnivači 57. SAMB-a, zapovjednici i većina pripadnika bili su članovi HDZ-a, snage koja ne samo da ne slabi, nego svakim danom sve više jača. Upravo su pripadnici 57. SAMB-a oslobodili prvu vojarnu oslobođenu u Domovinskom ratu, ovdje u našem Sisku, u Gradu hrvatskih pobjeda.

Ponosni smo što je upravo sisački HDZ dokaz državotvornosti Hrvatske demokratske zajednice!

Domaćin, predsjednik Ivan Celjak, mag. iur u svom govoru pred prepunom dvoranom istaknuo je kako su pripadnici mlađih generacija koje su dobile povjerenje i čast upravljati sisačkim HDZ-om, svjesni te velike odgovornosti. Mnogi velikani hrvatske povijesti pokušali su ostvariti samostalnost i neovisnost naše Domovine.

HDZ je imao dr. Franju Tuđmana kao predsjednika države i našu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Kada god je HDZ ili naše biračko tijelo imalo na raspolaganju više kandidata za predsjednika Države, pobjeđivali su Stipe Mesić i Ivo Josipović, upozorio je Celjak i istaknuo kako najistaknutiji kandidati danas, uz našu Predsjednicu su Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Zorana Milanovića smo imali priliku gledati na čelu Države i to je dovoljno. Miroslav Škoro je izvrstan pjevač kojeg rado slušamo i slušat ćemo ga i dalje kao pjevača nakon predsjedničkih izbora.

Naša Predsjednica, prepoznatljiva u svijetu, zajedno s našim predsjednikom Vlade RH i Hrvatske demokratske zajednice Andrejom Plenkovićem pozicionirala je Hrvatsku kao važan faktor u kreiranju europske politike.

I Vlada Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačka županija ulažu u projekte u gradu Sisku

Često čujemo gradonačelnicu Siska, SDP-ovu Kristinu Ikić Baniček, kako govori da HDZ-ova Vlada ne ulaže dovoljno u Sisak. Stoga je predsjednik Celjak iskoristio prigodu i istaknuo sve važne projekte Vlade RH na čelu s Andrejom Plenkovićem koji su realizirani ili koji su u postupku realizacije u Sisku.

 • Obnovljena je zgrada Katastra, zgrada Suda, završena je sanacija jednog dijela Mosta Gromova, upravo je u tijeku rekonstrukcija Galdovačkog mosta u vrijednosti 10 milijuna kuna, iduće godine, kada se za to steknu vremenski uvjeti ide sanacija drugog dijela Mosta Gromova u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Čujemo gradonačelnicu da se hvali obnovom vrtića, nabavkom 20 novih autobusa za gradsku tvrtku Autopromet, obnovom Holandske kuće, energetskom obnovom jedne škole…
 • Naša Vlada preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i uz pomoć EU fondova omogućila je nabavku autobusa gradskoj tvrtki Autopromet d.o.o. kao što je omogućila  i prijevozničkim tvrtkama u drugim gradovima, npr. Zadru, Rijeci, Splitu… Bespovratna sredstva iznose oko 19,4 milijuna kuna, a Vlada RH je sudjelovala s 3,4 milijuna kuna.
 • Projekt Holandske kuće, u koju su uložena sredstva iz EU fondova, a koji je završen više od godinu dana nakon proteka roka za završetak, propao bi da ga nisu spašavali stručnjaci iz SAFU-a i Ministarstva regionalnoga razvoja kojem je na čelu HDZ.
 • Ministrastvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u lipnju ove godine uručilo je Gradu Sisku Odluku kojom su za naš grad osigurani višemilijunski iznosi za projekte u razdoblju od 2021. godine kroz ITU mehanizam.

I Sisačko-moslavačka županija u kojoj izvršnu vlast obnaša HDZ, ulaže u projekte na području grada Siska:

 • Trenutno sudjeluje u energetskoj obnovi Doma zdravlja Sisak ukupne vrijednosti od 8 milijuna kuna.
 • Nabavljena je medicinska oprema u okviru projekta opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite, očekuju nas građevinski radovi prilagodbe ulaza, sanitarnih čvorova osobama koje imaju poteškoće u kretanju. Ukupna vrijednost tog projekta je 15 milijuna kuna.
 • Kao partneri Metalurškog fakulteta osigurali smo 40 milijuna kuna za znanstveno-istraživačku opremu.
 • Pokrenuli smo postupak realizacije projekta Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak koji će biti u prostoru bivše vojarne u Lađarskoj. Trenutno čekamo da nam Grad Sisak izda građevinsku dozvolu.
 • Osigurali smo novi četverogodišnji obrazovni program u Tehničkoj školi Sisak, Tehničar za razvoj video igara, prvi u Hrvatskoj, koji je dio županijskog projekta Gaming industrije.
 • Ove godine je sisačka Gimnazija proslavila velikih 100 godina postojanja. U našu Gimanaziju Županija je u zadnjih 4 godine uložila preko 4 milijuna kuna. Obnavljamo gimnazijsko igralište, prije toga je promijenjena stolarija, uređen ulaz u zgradu, obnovljeni sanitarni čvorovi, učionice, nabavljena nova informatička oprema, pametne ploče… Prošle godine obnovili smo parket u dvorani Brezovica, promijenili vatrozaštitni sustav, obnovili igralište ispred Srednje škole Viktorovac…
 • Trenutno je u izgradnji Objedinjeni hitni bolnički prijem i Dnevna bolnica u vrijednosti od 106 milijuna kuna, a uz pomoć gradova i općina, drugih donatora i Ministarstva zdravlja nabavljena je magnetska rezonanca. Žao nam je da u toj akciji nije sudjelovao Grad Sisak jer mi Siščani smo najbrojniji korisnici zdravstvenih usluga u sisačkoj bolnici.
 • Nakon iscrpljujućeg postupka spašavanja projekta dovršetka izgradnje Strukovne škole Sisak, izabran je izvođač i sukladno ugovorom definiranim preuzetim obvezama izvođača, škola mora biti završena do početka iduće školske godine u koju će biti uloženo još 14 milijuna kuna. Nakon dovršetka nove škole i preseljenja učenika u novu zgradu, staru zgradu škole prenamjenit ćemo u Učenički dom. U okviru tog projekta već je postavljena nova stolarija.

Dvije velike pobjede u samo sedam dana u Sisku protiv Kristine Ikić Baniček

Naši projekti su konkretni, istaknuo je Celjak okupljenima i upozorio: „Suprostavite činjenice floskuli „ona nešto radi“.”

Svim Siščankama i Siščanima zahvalio je i čestitao na radu i dvije velike pobjede u samo sedam dana u Sisku protiv Kristine Ikić Baniček na izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, te izborima za EU parlament.

Čestitku za 30 godina HDZ-a u Sisku završio je snažnim porukama:

„Motivirani ovogodišnjim izbornim pobjedama ulazimo u novi izborni ciklus. U izbore za našu Predsjednicu, kada ćemo za koji mjesec ponovno pokazati snagu sisačkog HDZ-a. Iduće godine nas čekaju parlamentarni izbori a krajem svibnja 2021. poslat ćemo u povijest socijalno neosjetljivu, isključivu i diktatorski nastrojenu Kristinu Ikić Baniček i njenu interesnu skupinu!“

Ivan Bobetko: „HDZ kao stranka bio je sredstvo pomoću kojeg je ostvaren veliki cilj, a to je bilo stvaranje naše Domovine“

Ivan Bobetko, jedan od osnivača HDZ-a u Sisku, emotivno nabojenim govorom o ranim 90-ima i procesu osnivanja stranke u Sisku, podsjetio je kako je HDZ kao stranka bio sredstvo pomoću kojeg je ostvaren veliki cilj, a to je bilo stvaranje neovisne države, naše Domovine. Isktaknuo je koliko je bilo važno zajedništvo 90-ih godina, ali i upozorio kolika je odgovornost na današnjim mladim generacijama i potreba za još većim zajedništvom. Očekuju nas izbori za predsjednicu Republike Hrvatske, a jedina osoba koja zna i može i dalje voditi ovu modernu, europski orijentiranu državu je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ivo Žinić: „Posebna zahvala hrvatskim braniteljima; njihova hrabrost i žrtva i kroz rad stranke iznjedrila je brojne velike pobjede“

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a SMŽ i aktualni župan Ivo Žinić, posebni naglasak stavio je na hrvatske branitelje i njihovu ulogu u procesu stvaranja neovisne države. Upravo je njihova hrabrost i žrtva kroz rad stranke iznjedrila velike pobjede, kao što i danas mlađe generacije slijedeći taj princip zajedništva i potpore, danas izvojevaju pobjede u mnogim gradovima diljem Sisačko-moslavačke županije… u Sisku, Petrinji, Popovači… gradovima gdje trenutno HDZ ne obnaša izvršnu vlast, no prepoznat je među biračima kao najmoćnija stranka.

Gordan Grlić Radman: „Odličan pobjednički niz na izborima, nastavit će se u Sisku na čelu s mladim, obrazovanim i perspektivnim predsjednikom Ivanom Celjakom, budućim gradonačelnikom Siska“

Gordan Grlić Radman, izaslanik predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića te Glavnog tajnika HDZ-a i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, oduševljen je dupkom punom dvoranom i snagom koju je sinoć pokazao sisački HDZ. Brojna sisačka mladež oduševila je našeg Ministra vanjskih i europskih poslova. U svom govoru, podsjetio je na vrijednosti obitelji, zajedništva i osjećaja pripadanja Domovini te zaželio da se odličan pobjednički niz na izborima koji je proteklih mjeseci ostvarila Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice u Sisku, nastavi na čelu s mladim, obrazovanim i perspektivnim predsjednikom Ivanom Celjakom i na predsjedničkim izborima, ali i na izborima za gradonačelnika grada Siska.

Veliku podršku najbrojnije stranke u Sisačko-moslavačkoj županiji članstvo i simpatizeri iskazali su dugim pljeskom predsjedniku Celjaku, a posebno emotivan trenutak bio je susret Osnivača s brojnom mladeži.

O obljetnici prenijeli su i brojni mediji:

Nacionalno.hr

Quirinus Portal

Jutarnji List

Index.hr

Tportal

Pixsell

NS-t

Portal53

Radio Banovina